Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κομμουνιστική Επιθεώρηση (ΚΟΜΕΠ)


Το 1ο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ) κυκλοφόρησε το Γενάρη του 1921. Η έκδοση της ΚΟΜΕΠ ως οργάνου της ιδεολογικής πάλης καθορίστηκε από την ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Διώξεις, παρανομία, σκληρή πάλη με την αστική ιδεολογία και διαπάλη με τον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό σημαδεύουν την πορεία της. Η έκδοσή της αναμετρήθηκε με αντικειμενικές δυσκολίες στο συσχετισμό δυνάμεων και υποκειμενικές αδυναμίες του κόμματος.

4 χρόνια μετά και η ομηρία συνεχίζεται...


Σε όλους είναι πλέον γνωστός ο αγώνας που δίνουμε με τους συναδέλφους μας στα πρώην S/M Καρυπίδης, νυν Market In. 4 χρόνια  σκληρούς αγώνες οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα όλα τα δικαστήρια στα Γιάννενα, η εταιρεία Market In επιμένει να μη  δέχεται τους συναδέλφους μας πίσω για δουλειά, ως όφειλε, και μας οδηγεί ξανά σε δίκες. 

Απόφαση – κάλεσμα


 Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ακόμα, από τις συνέπειες του δεύτερου κύματος. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID αδειάζουν με αργούς ρυθμούς όπως ήταν αναμενόμενο. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με τους χιλιάδες συναδέλφους που νόσησαν και την αναστολή αδειών του προσωπικού εδώ και μήνες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, με την κυβέρνηση να προχωράει αντί για προσλήψεις σε μετακινήσεις υγειονομικών από άλλες υγειονομικές περιφέρειες για να τις καλύψει.

Να δοθεί άμεσα φοιτητική άδεια για την εξεταστική περίοδο στους φοιτητές που υπηρετούν τη θητεία τους


 Αρκετοί νέοι στρατευμένοι καταγγέλλουν την άρνηση διοικήσεων στρατοπέδων να χορηγήσουν φοιτητικές άδειες μπροστά στις επερχόμενες εξεταστικές περιόδους (Γενάρη - Φλεβάρη).

Χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας


Την ίδια συζήτηση, με το ίδιο ακριβώς θέμα τη διαχείριση της πανδημίας κάναμε και πριν από δύο μήνες.

Τι το καινούργιο μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες για το λαό μας;

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας.

Διερευνητικές επαφές


 Το πλαίσιο που γίνονται οι διερευνητικές επαφές καθορίζεται από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ και το επίδικο των επαφών, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται ερήμην των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών.

Πέτρος Κόκκαλης, πρωτοπόρος επιστήμονας και επαναστάτης


Ο Πέτρος Κόκκαλης στο βουνό με τον ΔΣΕ «Εμένα με χειρούργησε ένας άγιος που λεγόταν Κόκκαλης»

Γιατρός που τίμησε την επιστήμη του όσο λίγοι, πρωτοπόρος της χειρουργικής, μέγας ανθρωπιστής, ακούραστος λαϊκός αγωνιστής, αληθινός κομμουνιστής, μπαρουτοκαπνισμένος επαναστάτης, υπηρέτησε το λαό και το συνάνθρωπο μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Κοινή λογική


Το νομοσχέδιο «παίρνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των πανεπιστημίων, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και λύνει ζητήματα που είναι "κοινής λογικής'' για μια χώρα τον 21ο αιώνα»... Αυτή είναι πάνω - κάτω η «υποδοχή» που επιφύλαξαν διάφορα αστικά επιτελεία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που με κλειστά τα Πανεπιστήμια φέρνει νέα εμπόδια στις σπουδές και εντείνει την καταστολή στους χώρους των Ιδρυμάτων.

Δωρεάν νερό

Πάτρα 14/1/2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο πατραϊκός λαός θα διασφαλίσει να έρχεται το νερό από το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου, δωρεάν

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Ώρα Πατρών),αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε συνάντησή της με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο Φράγμα Πείρου –Παράπειρου, δήλωσε ότι «η κυβέρνησή του είχε συζητήσει με τους Δημάρχους και φορείς, όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα μέσω της ίδρυσης διαδημοτικού φορέα και να διανέμεται στους πολίτες ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό».

Εθελοντική αιμοδοσία

 


Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερα, ιδιαίτερα λόγω και των ελλείψεων σε χώρους και εξοπλισμό, αλλά κύρια στην μετατροπή πολλών νοσοκομείων σε «μίας νόσου».

«Να στελεχωθούν άμεσα -με προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις- όλα τα εμβολιαστικά κέντρα»


Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και στο Ηράκλειο όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά όταν αυτή – κατά την προσφιλή πολιτική της κυβέρνησης – γίνει με μετακινήσεις προσωπικού ή με την εθελοντική προσφορά συναδέλφων, χωρίς καμία έστω έκτακτη πρόσληψη.

Κινητοποίηση τώρα στη Φοιτητική Λέσχη για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων


Κινητοποίηση στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο κυλιόμενων στάσεων εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν μαζί με Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


15/01/1622

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

15/01/1759

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.