Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Καισαριανή στα Δεκεμβριανά


Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Σπύρου Τζόκα: «Κάποτε στην Καισαριανή»

Τα Δεκεμβριανά: Η αρχή ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 1944, όταν παραιτήθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί του ΕΑΜ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, σε συνεννόηση με τον στρατηγό Σκόμπυ, αθέτησαν προηγούμενη συμφωνία με το ΕΑΜ και επεδίωκαν τον μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, διατηρώντας ένοπλες τις φιλομοναρχικές μονάδες της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου.

Ανοιχτή επιστολή της ΕΕΔΥΕ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς και μαθητές

 Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για μία ακόμα φορά απευθύνεται σε όλους εσάς με αίσθημα ευθύνης. Χαιρετίζουμε τους αγώνες σας και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό σας, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών τόσο της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όσο και εκείνων που φέρνουν τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν για δουλειά με δικαιώματα


Με αποφασιστικότητα και αγωνιστικές παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ) έδωσαν σήμερα τη μάχη της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας τους που συνεχίζεται και την Πέμπτη, ενάντια στην ενοικιαζόμενη εργασία, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Θέλετε δικαστές που θα εφαρμόζουν και θα συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική


Μέρος της ενιαίας στρατηγικής για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή όλων των τομέων στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη λειτουργία της σχολής δικαστικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Παγκόσμια πύλη» στους ανταγωνισμούς και στα κέρδη


Στις αρχές Δεκέμβρη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της «Παγκόσμιας Πύλης» (Global Gateway)
, του ευρωενωσιακού σχεδίου για το πιο γερό μπάσιμο της λυκοσυμμαχίας και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από τις υποδομές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον πλανήτη.

Μιλάν οι εφτά καταδικασμένοι επαναστάτες του Καλπακίου


«Αγαπητέ μας "Ριζοσπάστη"

Μέσα απ' τα μπουντρούμια που μας έρριξε ο μιλιταρισμός γιατί δε δεχτήκαμε να πεθάνουμε κάτω απ' τον κασμά και το ξύλο στο κάτεργο του Καλπακίου, σου στέλνουμε τον πιο θερμό επαναστατικό χαιρετισμό. Τα κάτεργα και οι θανατικές καταδίκες δεν μας πτοούν καθόλου. Οι τσαγκωφικές μέθοδες που εφαρμόζονται απ' τον αρχιδήμιο Βενιζέλο θα τσακιστούν απ' το ροζάρικο χέρι του προλεταριάτου.

Πράσινοι μύθοι


«Η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» διαδίδουν κυβερνήσεις, κόμματα και αστικά επιτελεία, για να χρυσώσουν το χάπι της απλόχερης κρατικής στήριξης στα μονοπώλια, προκειμένου να επενδύσουν σε νέα κερδοφόρα πεδία. Αλλά η πραγματικότητα ήδη τους διαψεύδει...

Στη Ρωσία με «μηνύματα» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ


Η Ελλάδα βασικός εταίρος για την επίτευξη των «προτεραιοτήτων» των ΗΠΑ, λέει ο Πάιατ
 
Με τα «μηνύματα» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανά χείρας μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, για την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που «βράζει» ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Το ντοκιμαντέρ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» ξεκίνησε το ταξίδι του...


 Με επιτυχία ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες οι οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά». Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων και έδωσαν το «παρών» στις προβολές.

Η Καπιταλιστική Βαρβαρότητα σε ένα βίντεο

                                                          Βίντεο (με υπότιτλους στα ελληνικά) 

Η βαρβαρότητα αυτού του απάνθρωπου συστήματος που λίγοι κερδίζουν με τον ιδρώτα και τον κόπο των πολλών, αποτυπώνεται σε ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τις προηγούμενες μέρες από μια συνάντηση της εργοδοσίας της εταιρίας Better.com (χρηματοπιστωτικός γίγαντας των ΗΠΑ που παρέχει δάνεια μέσω ιντερνετ) με 900 υπαλλήλους.

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στη διάρκεια της πανδημίας


ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Το μερίδιο των δισεκατομμυριούχων στον πλούτο των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση ρεκόρ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εκατομμυριούχοι βγήκαν επίσης ωφελημένοι οικονομικά από την Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/12/1859

Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας ντε Κουίνσι.

08/12/1886

Γεννιέται ο Μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα. 

Ντιέγκο Ριβιέρα