Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Οι τανίες της εβδομάδας


Με τις αίθουσες να είναι κλειστές, λόγω της κακοκαιρίας, ξεκινά η νέα κινηματογραφική βδομάδα. Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στις νέες ταινίες που κυκλοφορούν, η στήλη υπενθυμίζει τα κινηματογραφικά ραντεβού με σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

«Ακραία» καιρικά φαινόμενα

 Του Πάνου Ζάχαρη

«Ξεκινάει η μάχη»


Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως καταθέτει πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ πήραν μπρος και τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί το έκανε; Τι κρύβει η πρόταση Τσίπρα;» και άλλα παρόμοια, χρωματισμένα βέβαια με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ΜΜΕ, κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Ενδεικτικά οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ:

Με αφορμή την ανακαίνιση και το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Χίλτον»


Είναι δεδομένο ότι την τελευταία 8ετία η καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού αποτελεί πεδίο για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που πλέον δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους ταυτόχρονα (τράπεζες, εφοπλιστές, κατασκευαστικές εταιρείες κ.λπ.).

Το 9 είναι μεγαλύτερο του 25; Τι διάολο ρε παιδιά, έχω πάει και σχολείο!

Κατάρτιση - Ψήφιση τεχνικού προγράμματος οικονομικού έτους 2022

Την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, η δημοτική αρχή του Πέτρου Δούκα παρουσίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, που ακόμα και κατά δική της ομολογία ήταν φτωχό, λόγω… έλλειψης χρημάτων.

«Άνθρακες»... ο θησαυρός


Τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρχικά στα social media, στη συνέχεια σε ιστοσελίδες διάφορες αναρτήσεις και τέλος σε κάποιες εφημερίδες -με πηγή τον καθηγητή Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο- αναφορές περί «συγκλονιστικών αποχαρακτηρισμένων αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης» που αναφέρονται στον αγώνα του ΔΣΕ και τις σχέσεις ΚΚΕ - ΚΚΣΕ εκείνη την περίοδο. Οι τίτλοι και υπότιτλοι ξεπέρασαν τη φαντασία των συγγραφέων με αναφορές όπως «σχέδιο απόσπασης τμήματος της ελληνικής επικράτειας από το ΚΚΕ», «όπλα από τον Στάλιν στον Ζαχαριάδη» κ.ά.

Ασφαλής δρόμος για εργαζόμενους και επιβάτες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέµα : Σχετικά µε το ατύχηµα του λεωφορείο της γραµµή ς 4 στην περιοχή τ ης Καλαµαριάς

Μ ε αφορµή το ατύχηµα µε το λεωφορείο του ΟΑΣΘ της γραµµή ς 4 «Καλαµαριά-Χαριλάου» και παράλληλα µε τα αποτελέσµατα της διερεύνησης του ατυχήµατος αναδεικνύουµε µι α σειρά ζητήµατ α που οι επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν.

Γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές

*

Στο μέτωπο του Βόρειου Καύκασου, στο 54ο Τάγμα Σκοπευτών της 25ης Μεραρχίας Σκοπευτών «Τσαπάγιεφ» του Κόκκινου Στρατού, αποτελούμενο από άντρες και γυναίκες ειδικά εκπαιδευμένους σνάιπερ, μάχεται μια 25χρονη κοπέλα που ο πόλεμος την «πέτυχε» στη διπλωματική της πρακτική στο ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Κιέβου.

Μάχη... επιβίωσης


Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά, γίνεται πια καθαρό ότι καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με ψωροεπιδόματα και αυξήσεις - κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, όπως αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.

Αγωνιστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα και στην κυβερνητική κοροϊδία


Δεκάδες τρακτέρ στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας. Μαχητικές κινητοποιήσεις χτες και σε άλλες πόλεις, αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για το στήσιμο μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, όρους που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μόχθο τους.

Δεν αλλάζει


 Πόσες φορές δεν ακούσαμε το «αλλάζουν όλα στην Πολιτική Προστασία», όπως είπε ξανά προχτές ο πρωθυπουργός και έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες; Πόσες φορές μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήρωσε ο λαός δεν ειπώθηκαν δικαιολογίες περί «αστοχιών», «έλλειψης συντονισμού», «πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων» και άλλα παρόμοια; 

Το παραμύθι των καιρών


Τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όταν έξω φυσούσε ο βοριάς που τ΄αρνάκια παγώνει, μας λέγανε παραμύθια με λύκους που κατεβαίνουν από τα βουνά και πλησιάζουν πεινασμένοι τα σπίτια στα χωριά μας.

Τη Δευτέρα τη νύχτα μαζευτήκαμε όλοι και ξενυχτήσαμε υπό το φως των πασχαλιάτικων κεριών με τα παραθυρόφυλλα ανοιχτά να μας φωτίζει το εκτυφλωτικό άσπρο χιόνι.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δράση των φασιστικών ομάδων

 
Μαρτυρίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σκιαγραφούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ κρατικοί μηχανισμοί και κυβέρνηση δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο

Με τις πλάτες των κρατικών μηχανισμών και της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του, η δράση των φασιστικών ομάδων στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται ανενόχλητη το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως φαίνεται εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 28/01/1853

Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας του και την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού. 

Χοσέ Μαρτί