Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Πάνω από 2,5 εκατ. συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη!


Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις της 12ετίας ήταν αυτές για το έγκλημα στα Τέμπη καθώς πήραν μέρος πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της «Public Issue» για τον Μάρτη του 2023.

Οι Γάλλοι τραγουδάνε την “Διεθνή” βαδίζοντας προς τη Βαστίλη

 
Ενα συγκλονιστικό, απογειωτικό και ελπιδοφόρο στιγμιότυπο από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των γάλλων εργαζόμενων έχει έρθει στη δημοσιότητα:  χιλιάδες απεργοί που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας 13 Μάρτη στο Παρίσι, φτάνουν στην Βαστίλη, τραγουδώντας την «Διεθνή».

Με το ΚΚΕ για το προοδευτικό και καινοτόμο

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

Συναντιόμαστε τελικά σήμερα για αυτή την εκδήλωση που είχαμε προγραμματίσει πριν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, εκδήλωση βέβαια που ήμασταν υποχρεωμένοι να αναβάλουμε.

Όταν μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν σημαίνει ότι γνωρίζει κανείς το πότε και πού ακριβώς θα συμβεί. Γνωρίζουμε, όμως, με βεβαιότητα ότι θα συμβεί, όσο η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τον κάθε επενδυτή και για το κράτος των επενδυτών. Αυτή την κατάσταση διαμόρφωσαν και στους σιδηρόδρομους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι ανάγκες μας «δεν χωρούν» στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση


Το πανεπιστήμιο που έχουν φτιάξει μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που εφάρμοσαν κι επέκτειναν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είναι σύγχρονο όπως διαφημίζει η κυβέρνηση. Το αντίθετο συμβαίνει: Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι παλεύουν κόντρα σε στοιχειώδεις ελλείψεις, ενώ η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, η εξέλιξη της τεχνολογίας θέτουν νέα δεδομένα για την επιστημονική μόρφωση, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αλματώδη αναβάθμιση των σπουδών.

Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας!


Η εργατική τάξη, η νεολαία και ο λαός της Γαλλίας, με τα αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, πλημμυρίζουν καθημερινά τους δρόμους όλων των γαλλικών πόλεων και πραγματοποιούν μαζικές, μαχητικές απεργιακές και πολύμορφες δράσεις για να μην περάσει η αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν δέχονται να δουλεύουν μέχρι τον θάνατο.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα


Είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν "το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί". Ναι, έγκλημα ήταν και όχι "θυσία", όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.

Η δολοφονία του Γιάννη Ζεύγου


Ένα κατά παραγγελία έγκλημα

Συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από ένα στυγερό πολιτικό έγκλημα που είχε διαπραχθεί στη Θεσσαλονίκη, συνταράσσοντας την κοινή γνώμη και ρίχνοντας προσανάμματα στη φωτιά του εμφυλίου πολέμου: Επρόκειτο για την εν ψυχρώ εκτέλεση, μέρα μεσημέρι, στην οδό Αγίας Σοφίας, του δασκάλου, δημοσιογράφου και ιστορικού, Γιάννη Ζεύγου, μέλους του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, ηγετικού στελέχους του ΕΑΜ, υπουργού Γεωργίας στην υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τα γερασμένα σχολικά κτίρια προειδοποιούν...

 
Σχολεία παλιά στην πλειονότητά τους, εκατοντάδες με βλάβες και ακόμα περισσότερα χωρίς κανέναν έλεγχο

«Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής». Το παραπάνω δηλώνουν οι γονείς που με διάφορους τρόπους και ευκαιρίες, μαζί με μαθητές και άλλους φορείς αναδεικνύουν χρόνια τώρα το ζήτημα της ασφάλειας της σχολικής στέγης ζώντας μια πραγματικότητα παλιών και ασυντήρητων κτιρίων, με την αγωνία πια να εντείνεται μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και την τραγωδία στα Τέμπη.

Το δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα το ΚΚΕ


Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι από μόνη της η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε και τη θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας. Το ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας. Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι ανοιχτής σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας

 
Χαρακτηριστικό το περιστατικό με το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα και οι πρώτες αποφάσεις αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

 Τον κίνδυνο ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έρχεται να υπογραμμίσει η συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη Τρίτη, μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά και τα όσα επακολουθούν.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού


Παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Συνεχίζει την πρόκληση κι επιχειρεί να δικαιώσει τη συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής


Συνεχίζει την πρόκληση σε βάρος των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη ο πρωθυπουργός ενώ προσπαθεί να  διαστρεβλώσει το μήνυμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που καταδικάζουν την πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 20/03/1727

Πεθαίνει ο Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.