Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Στιγμές της σοσιαλιστικής ζωής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστά


Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν, 1978 έως το 1992

Η λαϊκή επανάσταση στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη 1978. Λαός και στρατός αναγνώρισαν ως πολιτικό εκφραστή τους το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν (ΛΔΚΑ), που ανέλαβε την εξουσία.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» λέει για τις καταστροφικές πυρκαγιές


Παρά την μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να εμφανίζεται ικανοποιημένος για την διαχείρισή τους δηλώνοντας στο CNN πως «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» και όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναζητά σανίδα σωτηρίας στον καύσωνα και στην κλιματική αλλαγή αποφεύγοντας να αναφερθεί στη μη υπάρξει ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!


Το παραπάνω σύνθημα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της ζωής του λαού, βρίσκεται στα χέρια του και δεν μπορεί να αφήνεται στις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Αυτό επιβεβαιώνει η τραγική εμπειρία, όχι μόνο από τη χώρα μας, απ’ όλο τον κόσμο και κει που κυβέρνησαν νεοφιλελεύθεροι και κει που κυβέρνησαν δήθεν “προοδευτικοί”.

Λαϊκή πάλη ενάντια στις σκοταδιστικές δυνάμεις και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τις αξιοποιούν


Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την κατάρρευση της δοτής κυβέρνησης, που είχε αναδειχτεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους και την αναρρίχηση στη διακυβέρνηση του σκοταδιστικού κινήματος των Ταλιμπάν, που είχε ποικιλοτρόπως στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις, δείχνουν πως τα βάσανα του λαού του Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος.

Από 332 Δημάρχους μόνο ένας αντέδρασε για την εκμετάλλευση των δασών από ιδιώτες, ο Πελετίδης


 Με τόσους συμβιβασμένους και υποταγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κυρίαρχη πολιτική, δυσοίωνο το μέλλον για την προκοπή του τόπου

Τι σόι Αυτοδιοίκηση είναι τούτη που κάθε φορά βγαίνει μπροστά, σε ρόλο λαγού, για να περνούν – ανώδυνα – κυβερνητικά σχέδια και να εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα;

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου


Το “άγνωστο” ολοκαύτωμα από τα γερμανικά στρατεύματα με 317 νεκρούς
(97 παιδιά και 192 γυναίκες)

Το φρικτό αυτό έγκλημα ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που στόχο είχε να καμφθεί η αντίσταση του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο απελευθερωτικός αγώνας εναντίον των γερμανών και ιταλών καταχτητών είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Οι «φρουροί του δάσους» παλεύουν για την επιβίωσή τους


ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, πρόεδρο του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας

Κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, καλλιεργητές είδαν να γίνεται στάχτη το βιος τους από την πυρκαγιά στην Εύβοια, αλλά και το φυσικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Δήμος, μάνατζερ εργολάβων


Το τεράστιο ποσό των 2.105.624 € (δύο εκατομμύρια εκατόν πέντε χιλιάδες εξακόσια είκοσι τέσσερα ευρώ), ετοιμάζεται να δώσει η διοίκηση του δήμου (σε μια τριετία), σε ιδιώτες εργολάβους για «συντήρηση χώρων πρασίνου».

Ο εμβολιασμός είναι «όπλο» στα χέρια της επιστήμης και όχι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για απολύσεις


 Στην απεργία - αποχή που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «ΚΑΤ» σημειώνοντας πως «θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός είναι "όπλο" στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας και όχι "όπλο" στα χέρια της κυβέρνησης για μείωση μισθολογικού κόστους – διεύρυνση ελαστικών εργ. σχέσεων - απολύσεις και αποθέωση της ατομικής ευθύνης!». 

Η μεγάλη οικονομική αιμορραγία της στρατιωτικής θητείας


Σε λίγες βδομάδες θα κληθούν να παρουσιαστούν στις τάξεις του Στρατού Ξηράς οι νεοσύλλεκτοι της σειράς του Σεπτέμβρη. Αυτές τις μέρες οι οικογένειές τους κάνουν τους οικονομικούς τους προϋπολογισμούς για να δουν πώς θα στηρίξουν οικονομικά το παιδί τους κατά τους 12 ολόκληρους μήνες της θητείας του. Τότε που το έσοδό του θα είναι το «υπέρογκο» ποσό των οκτώ ευρώ και εξήντα δύο λεπτών του ευρώ (το γράφουμε ολογράφως, μήπως φανεί μεγαλύτερο).

Περιοδεία στη Βολισσό Χίου


Η συνισταμένη των όσων αναφέρθηκαν περικλείεται στις λέξεις “κραυγή αγωνίας” για τη Βολισσό και την περιοχή γενικότερα.

Οι πυλώνες για να ζήσει και να αναπτυχθεί η περιοχή της Αμανής είναι γνωστοί.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/08/1849

Ένοπλη εξέγερση ξεσπά στην Κεφαλονιά κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται από το βρετανικό στρατό, ενώ οι ηγέτες της συλλαμβάνονται και εκτελούνται δι’ απαγχονισμού. 

Ένοπλη εξέγερση στην Κεφαλονιά