Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

«150 χρόνια από το Σικάγο, θα σκάβω σαν τον σκλάβο για ένα ‘μπράβο’, τι λες; Μιλάνε για 10ωρα χωρίς αναστολές ...»

                                             κοιμόμαστε με μπίρες, και ξυπνάμε κουρασμένοι

Για την ανάγκη της αντεπίθεσης απέναντι σε όσα συμβαίνουν σήμερα μιλάει το νέο κομμάτι από το «Σφάλμα», με τίτλο «Κοιμόμαστε με μπίρες και ξυπνάμε κουρασμένοι».

Έφοδος στον ουρανό

Παραδοσιακό πασχαλιάτικο έθιμο στο Λεωνίδιο… από φίλους του ΚΚΕ

Πάσχα στη Σοβιετική Ένωση


 Μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν στην ΕΣΣΔ 

Πώς γιορταζόταν το Πάσχα στη Σοβιετική Ένωση; Μια όψη του εορτασμού της χριστιανικής γιορτής σε μια άθρησκη κοινωνία μεταφέρει, υπό συγκεκριμένο βέβαια, μη φιλικό ιδεολογικό πρίσμα το Sputnik, συνομιλώντας με δυο Έλληνες που έζησαν στην ΕΣΣΔ. Προκύπτει ότι τα έθιμα του Πάσχα είχαν μεγάλη ζωτικότητα, ακόμα και μεταξύ των πολλών μη θρησκευόμενων Σοβιετικών πολιτών, ενώ και οι εκκλησιαστικές λειτουργίες επιτρέπονταν κανονικά, παρότι όπως είναι λογικό το θρησκευτικό συναίσθημα δεν ενθαρρύνονταν επισήμως:

Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής


Εκδήλωση προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, πραγματοποίησαν το Σάββατο τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

8ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2-8/5/1961)*

Τον Αύγουστο του 1961 στην Τσεχοσλοβακία διεξήχθησαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. «Το συνέδριό μας - είπε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕ Απ. Γκρόζος1 - έχει να κάνει σοβαρό έργο. Θα μελετήσει μια πλούσια πείρα με τα θετικά κι αρνητικά της και θα συγκεντρώσει την προσοχή του κόμματος στα φλέγοντα ζητήματα του εργατικού και πατριωτικού κινήματος για να δώσει απάντηση στα επίκαιρα μα και στα γενικότερα προβλήματα της δημοκρατικής αναμόρφωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης του εργαζόμενου λαού».

Να δυναμώσει η πάλη για δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση του Κόμματος για την Υγεία τη Δευτέρα

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο τρόπος που επιλέξαμε να συναντηθούμε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν μειώνει καθόλου την τεράστια σημασία που έχει για τους υγειονομικούς, για το λαό, το ζήτημα της Υγείας.

Πριν ένα χρόνο...γράψαμε ιστορία


 1 Μάη 2020, πριν ένα χρόνο, το ΠΑΜΕ γράφει ιστορία!!! 

«Στην Ινδία συντελείται έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας»


«Eίναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς το πλήρες μέγεθος του τραύματος, του χάους και της αναξιοπρέπειας στην οποία υποβάλλεται ο λαός. Την ίδια ώρα μας λένε να μην παραπονιόμαστε». Παρέμβαση της Αρουντάτι Ρόι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της, Ινδία.

Πάσχα 1947


Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το χρονικό μιας εποποιίας

 Πάσχα ...1947! Στη Νιάλα, των Αγράφων. Με εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ από την Καρδίτσα να δίνουν μια από τις πλέον σκληρές μάχες τους, ώσπου βγήκαν από τον κλοιό του αστικού στρατού, νικητές μεν, με βαριές απώλειες δε.

Με δύναμη και υγεία, στους νέους αγώνες, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάσταση των λαών

 

Σε δήλωσή του για το Πάσχα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει: 

Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ


 Tη Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου λήγει η τέταρτη συνεχόμενη παράταση της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, ενώ παραμένει η "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο Δημόσιο, που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/05/1519

Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

02/05/1893

Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Σε αυτό πήραν μέρος περίπου 2.000 εργάτες, οι οποίοι ενέκριναν ειδικό ψήφισμα με βασικά αιτήματα την Κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τη σύνταξη. Το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή, αλλά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ο Στ. Καλλέργης επιχείρησε να το διαβάσει στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε στο Πλημμελειοδικείο, το οποίο και τον καταδίκασε σε 10ήμερη φυλάκιση.

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιάστην Ελλάδα