Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής


Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα συζητείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών» προβλέπει την χορήγηση μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπόνους εδρών ούτε και πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Ολοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις  

Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις σας καλεί στο συλλαλητήριο στο

Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που αποτελούν μέρος του

Άλλο ένα επεισόδιο της σειράς "ποδόσφαιρο-επιχείρηση" είδαμε χθες, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου και τον υφυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται για άλλη μια φορά να τους "χωρίσει", να τους "ρυθμίσει" και να "βάλει τάξη" στα συγκρουόμενα συμφέροντά τους, προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα που μάταια προσπαθεί και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, να χτίσει: Αυτή του αναγεννημένου ποδοσφαίρου.

Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει απέναντι στην ισχυρή απαίτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου, που διατρανώθηκε και με μαζικά συλλαλητήρια και είναι: Να σταματήσει αμέσως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot της ντροπής και της εξαθλίωσης και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.

Κι άλλο εργατικό αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Ένας 50χρονος εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ άφησε την Τετάρτη 22 Γενάρη την τελευταία του πνοή την ώρα που έκανε τη βάρδιά του στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε αμέσως από συναδέλφους του στο ιατρείο του εργοστασίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Απαράδεκτοι οι αποκλεισμοί εκπροσώπων από τη συνάντηση για το Προσφυγικό


Είναι απαράδεκτη η ενέργεια του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη να αποκλείσει από τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους των νησιών τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανάμεσα στους αποκλεισμένους ήταν και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σταύρος Τάσσος.

Συνυπεύθυνος για αυτούς τους αποκλεισμούς είναι και ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος δεν αντέδρασε και τους αποδέχθηκε, αν δεν ήταν προσυνεννοημένοι.

Η κυβέρνηση θωρακίζει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.

Γεώργιος Καραϊσκάκης


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε, στις  23 του Γενάρη 1780, στο Μαυρομάτι Καρδίτσας από τον αρματολό Δημήτρη Καραΐσκο και τη μοναχή Ζωή Ντιμισκή, αδελφή του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με θετούς γονείς, Σαρακατσάνους. Η μητέρα του, που δεν άντεξε το διασυρμό της λόγω της παράνομης σχέσης της, πέθανε όταν ο Καραϊσκάκης ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, ο «γιος της καλογριάς», όπως τον αποκαλούσαν, πήρε τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και την αθυροστομία του. 
Ηταν αδύνατος, φιλάσθενος (έπασχε από φυματίωση), μέτριος στο ανάστημα, οξύθυμος και βωμολόχος.

Εγγυήσεις

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την επιστολή Πομπέο ως δείγμα της «ισχυρής στήριξης» των ΗΠΑ και εγγύηση τάχα για την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας είναι πέρα ως πέρα προκλητική.

Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στη «Βαρβαρέσος ΑΕ»

Την καταβολή των δεδουλευμένων, την τακτική πληρωμή, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ανέφερε πως οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία αποτελούν δεδομένο τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αυτό το διάστημα οι 205 εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες.

«Καπιταλισμός»


Το 2019 ήταν ακόμα μια χρονιά που 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών συνέχιζαν να πεθαίνουν κάθε μέρα (κάθε μέρα…) λόγω της φτώχειας και έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας. 

Ήταν ακόμα μια χρονιά που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν να εκτοπίζονται κάθε μέρα από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου, των διώξεων και της ανέχειας, με τους μετανάστες να

Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων είναι η ναζιστική ιδεολογία


Ο πρώτος εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Χάρης Στρατής, ολοκληρώνοντας σήμερα την αγόρευσή του στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τους κατηγορούμενους στο φως της μέρας.
«Ακούσατε τον πόνο, τον τρόμο, την οδύνη των θυμάτων, των αδελφών και των μανάδων τους, τα κηρύγματα μίσους, και τις ναζιστικές κραυγές.

Πολ Ρόμπσον


Πέθανε, στις 23/1/1976, ο κομμουνιστής βαρύτονος Πολ Ρόμπσον (Paul Robeson)
Ο Πολ Ρόμπσον, γιός πρώην μαύρου δούλου, γεννήθηκε στις 9 Απρίλη του 1898 στο Νιου Τζέρσι. 
Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ, ταυτόχρονα, διέπρεψε και ως παίχτης στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Σε νεαρή ηλικία αναμείχθηκε στο κίνημα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των αφρο-αμερικανών. Το 1934, στο πλαίσιο ταξιδιών του στην Ευρώπη, επισκέπτηκε την Σοβιετική Ένωση όπου έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον σοβιετικό λαό. 

Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.


Πεθαίνει, 23/1/1968, ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.
Γεννήθηκε στο χωριό Τσέρι της Κύπρου το 1908 μα μεγάλωσε και σπούδασε στο Κάιρο της  Αιγύπτου. Στα 1936 μαζί με τον Στρατή Τσίρκα πρωτοστατούν στην ίδρυση της κομμουνιστικής οργάνωσης της Αιγύπτου.
Στη Γαλλία έκανε ανώτερες σπουδές (1949-1952). Μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος και ως δημοσιογράφος. Ανέλαβε αντιφασιστική δράση, ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ειρηνιστικής Ένωσης και μετά την είσοδο του Ρόμμελ στην Αίγυπτο κατέφυγε στην

Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ


Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ, 23/1/1933, κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο Δημαρχείο.