Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ιστορίες από τη συναρπαστική ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη


Αφιερωμένο στον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη, τη ζωή και το έργο του είναι το τελευταίο επεισόδιο του podcast της Σεμίνας Διγενή, στον «Real FM».

«Ψάξε τις διαφορές» ή κάνε τη διαφορά;


Μ
ία ακόμα γεύση από το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» πήρε ο λαός, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων του. Εκεί όπου πλέον «και με τη βούλα» βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του «αμαρτωλού» ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, από τον Τζουμάκα, τον Κουρουμπλή και τον Ραγκούση έως την Τζάκρη, στελέχη της... συνιστώσας «ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη», όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρ. βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Ευ. Αντώναρος, πρωτοκλασάτα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης με τη στήριξη της ΝΔ, με πολλά γαλόνια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως ο Παχατουρίδης κι άλλοι, όπως ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, που το 2014 ξέπλενε τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις κρατικής χρηματοδότησης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής!


 Πανηγυρίζουν στη βρομοϊστοσελίδα τους οι νεοναζιστές της ΧΑ: «Σας λένε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει τεθεί εκτός νόμου! Και σας λένε ψέματα με τρόπους παράνομους την έχουν αποκλείσει από την δημόσια ζωή παραβιάζοντας αυτό το ίδιο το Σύνταγμα και την δημοκρατία στην οποία υποτίθεται ότι πιστεύουν. Αυτά τα λένε στις τηλεοράσεις και στις φυλλάδες, αλλά στην πράξη τηρούν τα νόμιμα έτσι στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε για την χρηματοδότηση των κομμάτων συμπεριλαμβάνεται και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Ανεπιθύμητες οι Αμερικανό-Νατοϊκές δυνάμεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

 
Ανεπιθύμητες οι νέες φουρνιές Αμερικανό-Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
Η μεταστάθμευσή τους στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να διεξαγάγουν σειρά ασκήσεων στη Ρουμανία, στα πλαίσια της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας μόνο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργεί. Οι συμφωνίες των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους) μπορεί να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό μας, από τη στοχοποίηση της χώρας και συγκεκριμένα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

19/4/1932 Ενας χρόνος από τον ξεσηκωμό στο Μεταλλικό Κιλκίς


 Η 19η του Απρίλη έχει μια εξαιρετική σημασία ιδιαίτερα για τη φτωχολογιά του χωριού. Σαν σήμερα το ηρωικό εργαζόμενο Μεταλλικό ξεσηκωνόταν πέρσι σύσσωμο κατά της τρομοκρατίας και του φασισμού πούχαν κυριολεχτικώς λυσσάξει. Οι αστυνομικές αρχές του Βενιζέλου χτύπησαν στο ψαχνό - άνανδρα, άοπλους φτωχούς χωρικούς και σώριασαν δυο αξέχαστους συντρόφους μας - αγωνιστές θαρραλέους και τίμιους της φτωχολογιάς. Ο Σοφιανίδης κι ο Χαραλαμπίδης έδωσαν το αίμα τους, τη ζωή τους στον αγώνα της φτωχολογιάς - έπεσαν τιμημένα στο πεδίο της ταξικής πάλης.

Αρχίζει ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία

«Η Αμερική γκρεμίζει τον αφέντη της» (τον Αγγλο βασιλιά Γεώργιο Γ`). Αγγλική γκραβούρα του 1779

 Στις 19 Απρίλη 1775 αρχίζει ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία μεταξύ των αποίκων της Βόρειας Αμερικής και των αγγλικών στρατευμάτων. Τη μέρα αυτή γίνονται δυο μάχες, στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ, που καταλήγουν σε νίκη των εξεγερμένων. Οι Αγγλοι υπολογίζεται ότι έχασαν το ένα τρίτο των δυνάμεών τους στις συγκρούσεις.

Η δύναμη που θα δώσει ο λαός στο ΚΚΕ θα επιστρέψει στον ίδιο


 -- Τι σημαίνει σήμερα ο όρος «Αριστερά»;

-- Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας όρος που έχει ταλαιπωρηθεί από πολλούς διαχρονικά και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ομως, στη συνείδηση μεγάλου κομματιού του λαού μας Αριστερά εξακολουθεί να σημαίνει πράγματα όπως αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου. Σημαίνει να βλέπεις τις δυνατότητες για πρόοδο που έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη εργασία και σκέψη και να τις αντιστοιχίζεις με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Κοινός παρονομαστής


Η είδηση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», αν και ...κεραυνοβόλησε τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας.

Η σουηδική «Alecta» είχε μεγάλη χασούρα από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, όπου είχε επενδύσει μεγάλα ποσά, τάζοντας στους ασφαλισμένους καλύτερες συντάξεις. Τώρα, μερικές χιλιάδες Σουηδοί κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία ότι θα τους περικοπούν κι αυτά που παίρνουν.

Οταν οι Ουκρανοί πολεμούσαν στο Ιράκ...


Η εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια
και τους ανταγωνισμούς μετατρέπει μια χώρα σε θύτη άλλων λαών και (αργά ή γρήγορα) τον λαό της σε θύμα. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Ουκρανία, που στην πολυκύμαντη ιστορία της μετά τις ανατροπές στην πρώην ΕΣΣΔ, ξεχωρίζει η ωμή επέμβαση των Ευρωατλαντικών, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Βρέθηκε


Σε άρθρο στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 4-5 Φλεβάρη τονιζόταν πως "...Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά τη «χαμένη τιμή» της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τώρα τον βλέπουμε να αναζητά τη «χαμένη τιμή» και της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας στην κυριολεξία συγχωροχάρτι στη ΝΔ...".

Αστείες ...εκπτώσεις


«Το τερμάτισαν» τράπεζες και κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι παγώνουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για έναν χρόνο, για να στηρίξουν τάχα τους δανειολήπτες! Οχι αυτούς που δεν πληρώνουν πια τις δόσεις, έχοντας φτάσει στο «αμήν», αλλά τους «καλοπληρωτές», αυτούς δηλαδή που κόβουν και από τα πιο απαραίτητα για να εξυπηρετούν το δάνειο. Τους κάνουν μάλιστα και πασχαλιάτικο δώρο, τη μείωση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης, παρότι αυτά έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες σε τέτοιο βαθμό, που οι δανειολήπτες αναγκάζονται να πληρώνουν τρεις παραπάνω δόσεις τον χρόνο σε τόκους, σε σύγκριση με πέρυσι τον Ιούνη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
19/04/1587

Ο πρώην πειρατής Βρετανός ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.