Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης


Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου 1687, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη, που ακολουθεί, ανοίγει τον ναό στα δύο. Καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

Η ιστορία του χωροφύλακα που έγινε τραγούδι από τον Μίκη


Οκτώβριος 1968. Συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης καταγράφει κρυφά τον Μίκη Θεοδωράκη στην εξορία του στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Στο φιλμ φαίνεται ο συνθέτης, περικυκλωμένος από χωροφύλακες, που αντιδρούν στην εμφάνιση της κάμερας....

Οι ένστολοι απωθούν τους Γερμανούς δημοσιογράφους, που ρωτούν για τον Μίκη. Δείχνουν ενοχλημένοι, όμως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν πιο έντονα για να μην εκθέσουν διεθνώς το στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου....

Μεγάλη διαδήλωση του ΚΚΡΟ στη Μόσχα ενάντια στη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές


Πλήθος ανθρώπων συμμετείχε σήμερα σε διαδήλωση που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στο κέντρο της Μόσχας, ενάντια στα εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης βδομάδας.

«Τούτο τ’ όνειρο ήταν τ’ όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων...»


Είναι όλοι εδώ! Παρόντες! Δεν είναι ένας, μα χιλιάδες! Στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Σε αυτή τη μοναδική γιορτή νεανικού ενθουσιασμού, αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας που φέτος καταγράφει συμμετοχή - ρεκόρ. Σε αυτό το δυνατό, τολμηρό, ενθουσιώδες, μαχητικό συναπάντημα των νέων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Εντυπωσιακή φωτογραφία από τον κόκκινο «πλανήτη»


 Μια εντυπωσιακή φωτογραφία από την Κεντρική Σκηνή του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» χάρισε ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος, απαθανατίζοντας έναν κόκκινο «πλανήτη».

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές με την οργανωμένη τους πάλη να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για λειτουργία των ΑΕΙ «κατά το δοκούν»


Η κυβέρνηση, αρνούμενη επί 18 ολόκληρους μήνες να θωρακίσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα απέναντι στην πανδημία και αγνοώντας επιδεικτικά τις ανησυχίες και τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για επιστροφή στα αμφιθέατρα με όρους υγειονομικής ασφάλειας, ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς κι ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας που:

Η ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας


Στις 26 Σεπτέμβρη 1815 υπογράφεται στο Παρίσι η Πράξη της Ιεράς Συμμαχίας. Την πράξη υπογράφουν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α`, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α` και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ`. Στις 19 Νοέμβρη 1815 στην Ιερά Συμμαχία προσχώρησε και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΗ’ και κατόπιν η πλειοψηφία των μοναρχών της Ευρώπης.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να αναπνεύσει ο λαός


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι

Είμαστε όλοι εδώ! Παρόντες! Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ είναι εδώ! Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να "γυρίσουμε τον ήλιο". Να κάνουμε πράξη "το όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων". Για "όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι"!

Το καγκουρό-βαμπίρ που ελέγχει πλέον το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας


Η αιφνιδιαστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπαρασύρει σε αιφνιδιαστική ευρύτερη ιδιωτικοποίηση και τον ΔΕΔΔΗΕ (όπως και τον ΑΔΜΗΕ και όλες τις θυγατρικές της ΔΕΗ). Δύο μόλις εβδομάδες μάλιστα μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή Macquarie.

Γράμμα στο πρόστυχο σύστημα


Τα μικρομάγαζα των αυτοαπασχολούμενων και οι μικρές επιχειρήσεις με δυο - τρεις εργαζόμενους πρέπει να συγχωνευτούν, είπε ο υπουργός! Οι σχολές και τα τμήματα που έμειναν άδεια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής πρέπει να συγχωνευτούν, είπε η υπουργός!

Στοχοποιείται ο λαός μας με κάθε ιμπεριαλιστική επιθετική υποδομή στο ελληνικό έδαφος


Το δισέλιδο για τους Ενστολους δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο την τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. και βουλευτή του ΚΚΕ, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την επεξεργασία και εξέταση σχεδίων νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του «Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Αμυνα» (IAMD COE Operation MoU), του ΝΑΤΟ, στα Χανιά.

Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη, όχι μέσο εκβιασμού


«Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη, όχι μέσο εκβιασμού και διαίρεσης του λαού!»,
τονίζει σε φυλλάδιό του το ΚΚΕ και διεκδικεί μια σειρά αιτημάτων όσον αφορά τον εμβολιασμό του λαού απέναντι στην πανδημία.

Τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/09/1687

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης, από τα στρατεύματα του δόγη της Βενετίας Φραγκίσκο Μοροζίνι. Στις 7 το βράδυ ένα βλήμα από ένα κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, εκτοξεύτηκε στην οροφή του αρχαίου ναού και τον ανατίναξε.

Η οβίδα τρύπησε την στέγη και χτύπησε τα πεντακόσια βαρέλια πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι στο κέντρο του ναού....