Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Μια σοβιετική ταινία για την Κομμούνα


150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ 

«Η Νέα Βαβυλώνα» (1929), η βωβή αριστοτεχνική ταινία των Κόζιντσεφ και Τράουμπεργκ, ήταν προϊόν της περίφημης «Φάμπρικας του Εκκεντρικού Ηθοποιού», μίας από τις πιο φημισμένες πειραματικές - ερευνητικές ομάδες του σοβιετικού κινηματογράφου, που είχε ως σύνθημά της το «Επανάσταση στην Τέχνη». Η μεγαλειώδης Ρωσική Πρωτοπορία, που ήξερε θαυμάσια να δίνει επαναστατική μορφή στο επαναστατικό περιεχόμενο.

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Βιέννη


Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

Στις αρχές του Απρίλη του 1945 άρχισαν και οι επιχειρήσεις του Σοβιετικού Στρατού για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν οι στρατιές του 2ου και του 3ου Ουκρανικού Μετώπου

«Εκσυγχρονισμός» της εργασιακής ζούγκλας με 10ωρο


Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο, που αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Απ’ τη μία τινάζει στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, και από την άλλη εκτινάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, δεν αποτελούν γενικά "εκσυγχρονισμό", αλλά "εκσυγχρονισμό" της εργασιακής ζούγκλας με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια


Σε αποκλεισμό της Πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν από νωρίς το πρωί σήμερα, μέρα πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δασολογίας, Πληροφορικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Γαλλικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Αγγλικού και του ΣΟΦΕΘ.

Αποπροσανατολισμός και πολιτικά παιχνίδια με το άνοιγμα της συζήτησης για την ψήφο των ομογενών


Την «απροκάλυπτη ψηφοθηρία» σε βάρος των αποδήμων «που με τις πολιτικές τους, τους έδιωξαν από τη χώρα», κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με αφορμή το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή των κριτηρίων για την ψήφο των ομογενών.

Σε αποστολές επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ως ομπρέλα προστασίας αμερικανικών βομβαρδιστικών καλούνται να λειτουργήσουν ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ

Σε αποστολές στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας, στέλνει η κυβέρνηση αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για τον ελληνικό λαό.

12/4/1961: Ο άνθρωπος παραβιάζει τις πύλες του Διαστήματος


«Στις 12 Απρίλη 1961 το διαστημόπλοιο "Βοστόκ" με πιλότο τον αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν άνοιξε το δρόμο του ανθρώπου προς το Διάστημα. Από τότε η 12η Απρίλη έγινε παγκόσμια μέρα της αστροναυτικής. Ο Γιούρι Γκαγκάριν ονομάστηκε "Κολόμβος του Διαστήματος".

Επενδύσεις


Την «εκτόξευση του ελατηρίου» που συμπιέστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και θα προκαλέσει «αναπτυξιακό άλμα», όταν φύγει η βαριά σκιά της από την οικονομία, προαναγγέλλουν τα αστικά επιτελεία, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα καλύτερα είναι μπροστά.

Ισχυρίζονται λοιπόν ότι η «δοκιμασία» της πανδημίας φτάνει στο τέλος της και ότι όλες οι προϋποθέσεις για μια γενναία οικονομική ανάκαμψη την «επόμενη μέρα» βρίσκονται στο τραπέζι: Συσσωρευμένα κεφάλαια, επενδυτικό ενδιαφέρον και προπάντων τα δεκάδες δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελέσουν «λίπασμα» σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Ολόκληρο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Θράκης, βρίσκεται στην διάθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών Δυνάμεων


Αμερικανικό πλοίο φόρτωσε ελικόπτερα και στρατιωτικό υλικό

Ασταμάτητα συνεχίζεται η έμπρακτη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη, αλλά και ολόκληρο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Θράκης, βρίσκεται στην διάθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών Δυνάμεων. Σήμερα απέπλευσε από το λιμάνι της πόλης το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Glory» καθώς φόρτωσε ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resοlve 2020») για να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας


Χρειάζονται άμεσα μέτρα και στην Κοζάνη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ΜΕΘ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης μιλώντας στο «kozani.tv».

Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα! Συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων!


Πάνω από ένα χρόνο ζωής και δράσης μετρά η «Πρωτοβουλιά» κατά της καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία του Ομίλου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καθοριστική.  Η «Πρωτοβουλία Συλλόγων-Σωματείων-Φορέων» ως έκφραση των πολιτών που εναντιώνονται ενεργά απέναντι στην «καύση» εκφράστηκε μαζικά με δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες δράσεις. Με διαρκή παρουσία καταφέραμε να ενημερώσουμε χιλιάδες πολίτες για το νέο «πράσινο» έγκλημα που επιχειρείται στις γειτονιές μας, να κινητοποιήσουμε δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης.        

Οι μορφωτικές ανάγκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα


Έναν χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πολλά δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Χιλιάδες μαθητές ξεροσταλιάζουν πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και συνολικά οι εκπαιδευτικές δομές είναι σε διαρκή αναστολή λειτουργίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/04/1314

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β' απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.