Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Κωνσταντίνου Και Ελένης


21 Μάη: Κωνσταντίνου Και Ελένης 

Σοβιετικοί ιστορικοί για την Αρχαία Ελλάδα. Οικονομία – κοινωνία – πολιτική

 
Η έκδοση αυτή της Σύγχρονης Εποχής και του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό νέο ιστοριογραφικό υλικό για την εμφάνιση, ανάπτυξη και κρίση της πόλης-κράτους, αποτελώντας ταυτόχρονα μια κριτική της αστικής ιστοριογραφίας από τη μεριά των Σοβιετικών ιστορικών. Οι μελέτες της συλλογής στηρίζονται και αναπτύσσουν τη σοβιετική μαρξιστική μεθοδολογία έρευνας της δουλοκτητικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η «τρικυμία στο κρανίο»


Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Χαζ Αλ-Ντιν, Αμερικανού πολίτη αραβικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με άλλους έχουν φτιάξει τη «διαδικτυακή κολεκτίβα» (ιστοσελίδα) «Infrared». Ο συγκεκριμένος δηλώνει «μαρξιστής - λενινιστής» και όπως μας ενημερώνει εισαγωγικά η ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ, κάνει «εισοδισμό» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, κάτι που το ΚΕΚΡ το βρίσκει ενδιαφέρον και αποφάσισε να παρουσιάσει τις απόψεις του στη Ρωσία.

Χωρίς ανάσα μια, φτάνει πια..


Δύο περίπου μήνες μετά το νομοσχέδιο που επιχείρησε να ενοποιήσει όλη την επίθεση των τελευταίων ετών και όλων των κυβερνήσεων απέναντι στην Κυριακή αργία και στην παράταση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, ήρθε σήμερα νέο φιρμάνι από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μορφή υπουργικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη στήριξη των συγγενών του εγκλήματος στα Τέμπη.

Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός, για θετικές εξελίξεις υπέρ του


Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά τη σημερινή μου παρέμβαση, εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Όμως η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς σήμερα σε λίγη ώρα, αποχαιρετάμε έναν πολύτιμο σύντροφο και φίλο, τον Τάσο, τον Χρονά που έφυγε προχθές από τη ζωή, ο οποίος για πολλές δεκαετίες, από όποιο μετερίζι -είτε ως γιατρός στο Νοσοκομείο και διευθυντής της ακτινολογικής κλινικής είτε ως δημοτικός σύμβουλος Λαμίας είτε ως περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς είτε ως στέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής για πολλά χρόνια, γνωστός στη Φθιώτιδα και σε όλη την περιοχή της Στερεάς- πρόσφερε στον εργαζόμενο λαό μέσα από όλες αυτές τις ιδιότητες, στην νεολαία, πρόσφερε την επιστημοσύνη του, τις γνώσεις του, την αγωνιστικότητά του, για να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους για να υπερασπιστεί το δίκιο του αγώνα του λαού μας και της περιοχής μας για μια καλύτερη κοινωνία. Να του ευχηθούμε και από αυτό το βήμα του σπουδαίου συνεδρίου που διοργανώνετε, καλό ταξίδι!

Ελεονόρα Μαρξ

 


Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 16 Ιανουαρίου του 1855 και πέθανε στις 31 Μαρτίου το 1898. Ηταν η έκτη κόρη του Μαρξ και της γυναίκας του, Τζένι φον Βεστφάλεν (Jenny von Westphalen). Από μικρή την αποκαλούσαν «Tussy» για την αγάπη της για τις γάτες.

400 μέρες...


Τετρακόσιες μέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Η συνεχής κλιμάκωση, το ενδεχόμενο για γενίκευση του πολέμου, που παραμένει πάντα ανοιχτό, αποτυπώνουν την «άβυσσο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής και δρόμων της Ενέργειας, που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα».

«Νόμιμη» η ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή το ρεύμα είναι «χρηματιστηριακό προϊόν»


 Προκλητική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιολογεί τη ληστεία των εργαζομένων από τους ενεργειακούς ομίλους με τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, επικαλούμενη την ...εναρμονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία της απελευθερωμένης Ενέργειας που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν. Η απάντηση δόθηκε σε αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών.

«Ισους όρους ανταγωνισμού» σε μια «περίπλοκη σχέση» ψάχνουν οι Ευρωπαίοι


Τις εντεινόμενες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη σχέση ΕΕ - Κίνας ανέδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ινστιτούτου Mercator για τη Μελέτη της Κίνας, χαρακτήρισε τη σχέση Πεκίνου - Βρυξελλών μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές». Πρόσθεσε δε ότι «η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση (...) Δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους».

Ξέρει αυτός


Σαν έτοιμος από καιρό ξεφούρνισε τη «λύση» για τα Ελληνοτουρκικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης: Να κάνουμε λέει μια «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Αιγαίο.

Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος. Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη σημερινή Β. Μακεδονία ήταν μια διευθέτηση ΝΑΤΟικής κοπής. Το ίδιο επιδιώκεται και στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου οι διαπραγματεύσεις για τα Ελληνοτουρκικά γίνονται σε «πλατφόρμα» ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Κυβερνήσεις συνεργασίας»: Στους κινηματογράφους από 21 Μαΐου!

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 31/03/1596

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».