Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Απειθαρχία στις συμφωνίες Δουβλίνου και ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό

Να τραβήξει η Ελλάδα τις υπογραφές της από τις συμφωνίες του Δουβλίνου και της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ TV.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αδειάσουν τα νησιά, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα και να εφοδιαστούν με έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Ανέφερε ότι στα νησιά υποφέρουν οι τοπικές κοινωνίες και πως οι φασίστες σήκωσαν κεφάλι.

Απεγκλωβισμός τώρα!

Κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή την Τρίτη 4 Φλεβάρη στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την πολιτική προστασίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά, σημειώνοντας:

«Μια κουβέντα ακόμα για τους πρόσφυγες, επειδή αναφέρεται και στο νομοσχέδιο και είναι και στην επικαιρότητα τραγικά.

Πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots σε όλα τα νησιά, αμέσως. Να μη φτιαχτούν εκεί ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές δομές στα νησιά μας, να

“Ο κομμουνισμός βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία”


 και τα μυαλά μας πονάνε

Το πιο διασκεδαστικό με την Κίνα και τους φιλελέδες στη χώρα μας, είναι ότι – ανάλογα με το θέμα και τη στόχευση -, άλλοτε παρουσιάζεται ως πρότυπο χώρας που “ξεπέρασε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δείτε τα κι εσείς οι κολλημένοι σταλινικοί πόσο πρόκοψαν τώρα με τον καπιταλισμό”, κι άλλοτε ως η απόλυτη ενσάρκωση ενός απάνθρωπου κόκκινου ολοκληρωτισμού.

Το ΠΑΜΕ στο Twitter

Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει πως από αύριο 6 Φλεβάρη θα λειτουργεί επίσημος λογαριασμός του στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Twitter, ενισχύοντας τη συνολική παρέμβαση του ταξικού - συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος στο διαδίκτυο.

Τόσο ο νέος λογαριασμός στο Twitter όσο και οι μελλοντικές, άμεσες πρωτοβουλίες στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας συμβάλλουν ενιαία στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ να μεταφέρει τη ζωντανή δράση των συνδικάτων, την

Γιώργος Κοτανίδης

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  στις 5 Φεβρουαρίου 1945, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Δράμα

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Σάρα (ή Σαρίκα) Γεοσούα


Γεννημένη στην «οβριακή» της Χαλκίδας το 1927, η Σάρα (ή Σαρίκα) Γεοσούα ανήκει στις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αντίστασης.
Ο πόλεμος τη βρήκε μαθήτρια στη Δημόσια Εμπορική Σχολή Χαλκίδας. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της (1927), ζούσε με την μητέρα της Ζαφείρα και τη μεγαλύτερη αδελφή της Γιάφφα στην οδό Κώτσου, κεντρικού δρόμου της εβραϊκής γειτονιάς.
Η μητέρα της ήταν αδελφή του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πατριωτικής της συνείδησης. Πριν κλείσει τα 14, η Σάρα περιέθαλπε τραυματίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης, ως εθελόντρια νοσοκόμα.

-Αυτοί οι «ξένοι» δεν θα «αλλοιώσουν τη χώρα», υπουργέ Γεωργιάδη;


Στη «επενδυτικό» ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία, ήταν μαζί του και ο Άδ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δεν θα μπορούσε να λείπει, άλλωστε, αφού είναι «ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση διαφημίζει περήφανα το… «επενδυτικό σοκ» που θα έρθει (και) από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργιάδης, θα είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ταξίδια, επαφές κ.α.

Βράβευσε στελέχη της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα βράβευσε χτες την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) για την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι απένειμε το ειδικό μετάλλιο τιμής του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς στον ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο, για τη συμβολή του

Πιάστηκαν στα πράσα

Πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία για τη βεβήλωση του Μνημείου του ΚΚΕ στην Τρίπολη. Οπως προκύπτει, δράστης φέρεται να είναι ο εν ενεργεία στρατιωτικός (...), ο οποίος κατέστρεψε με βαριοπούλα τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των καταδικασθέντων σε θάνατο και εκτελεσθέντων από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ.

12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

Στις 5 - 15 Φλεβάρη 1968, πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη η 12η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη 12η Ολομέλεια συμμετείχαν 20 τακτικά μέλη της ΚΕ, 14 αναπληρωματικά και 3 μέλη της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ιδρύεται το Ε.Α.Μ Νέων


Ιδρύεται, 05/02/1942, το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατακτητών είχε η πλατιά συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

Η γυναικεία ψήφος έχει τη δική της ιστορία


Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα, 05/02/1930, με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

Ψήφο στο φουστάνι!