Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελλάδα

   
Οκτώβρης 1944. Οι Γερμανοί υποχωρούν και ο ΕΛΑΣ συνεχίζει τις μάχες, απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά. Η είδηση για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη προκαλεί έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού σε όλους τους πατριώτες. Η λευτεριά πλησιάζει και για τις άλλες σκλαβωμένες ακόμη περιοχές. Τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών διαδέχονται το ένα, το άλλο.

Το κυνήγι μαγισσών από το 1692 στο 2021

Αρθουρ Μίλερ

 Υπάρχει ένα έργο - ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου. Γράφτηκε το 1953, με διπλό τίτλο «Η Δοκιμασία» ή «Οι μάγισσες του Σάλεμ», από τον Αρθουρ Μίλερ, ο οποίος έλεγε πως «κάθε φορά που κάποια χώρα κινδυνεύει από ολοκληρωτικά καθεστώτα και μπαίνουν σε κίνδυνο οι πολιτικές ελευθερίες, το έργο ξανανεβαίνει».

«Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»


 
Δεν είναι η «κακιά η ώρα» αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα το νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην COSCO, επεσήμανε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μιλώντας σε εκπομπή του Real FM.

Το δικαίωμα στον σκοταδισμό


Γιάννης Καλλιάνος βουλευτής της ΝΔ

19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ


Οι εργασίες ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, ενώ το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον Στέλιο Μπενετάτο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Παράλληλα έγινε αναφορά στους αγωνιστές που «έφυγαν» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Τέτοια περιστατικά δεν θα σταματήσουν, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων


Έπρεπε να περάσουν μέρες ολόκληρες, μέχρι την πρόσδεση σε λιμάνι της χώρας και την ασφαλή αποβίβαση των 400 και πλέον προσφύγων, που βρίσκονταν σε ακυβέρνητο πλοίο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αντιμετώπιζαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη


1. Συνθήκες δράσης του ΚΚΕ

Οι διώξεις και οι βασανισμοί που γνώρισαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στα χρόνια 1936-1940 ήταν πρωτοφανή στη μέχρι τότε διαδρομή του Κόμματός μας. Σύμφωνα με μελετητές της περιόδου: «Σε 45.000 υπολογίζονται οι κομμουνιστές, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, που πιάστηκαν και σε 2.000 περίπου οι μόνιμοι κρατούμενοι και εξόριστοι -- 630 στην Ακροναυπλία, 220 στην Ανάφη, 230 στον Αϊ-Στράτη, 170 στην Αίγινα και την Κέρκυρα, 130 στη Φολέγανδρο, 500 στην Τρίπολη και σε άλλες φυλακές, 17 στο Ασβεστοχώρι, 50 στην Ιο, 50 στην Αμοργό και την Πύλο, διάφορες μικροομάδες στα σανατόρια της Αθήνας, της Πάτρας, της Κατερίνης κλπ.».1

Οι ζωές των εργατών μετράνε


Ο Δημήτρης δεν γύρισε στο σπίτι του τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι και αυτός ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο, την ώρα της δουλειάς.

Συγκεκριμένα 400 νεκροί μέσα σε 5 χρόνια είναι ο τραγικός απολογισμός. Μαζί με τους οικοδόμους, τους ντελιβεράδες, τους εργάτες που τρέχουν και τσακίζονται, ακόμα και χωρίς ρεπό για να προλάβουν διορίες και παραγγελίες. Τους χιλιάδες που κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να τα φέρουν βόλτα οικονομικά, νέοι και μεγαλύτεροι εργαζόμενοι χάνονται στα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα», τα οποία στην ουσία αποτελούν προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.

Μνημείο - Μουσείο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ


Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Ενα μακελειό διαρκείας είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς


ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ένας εργάτης χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες στα προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα

Ντράπηκε και η ντροπή


 Ντράπηκε και η ντροπή με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη την αφίσα που είχε στο εξώφυλλό του ο «Ριζοσπάστης» στις 28 Οκτωβρίου 1945, με απόσπασμα από το πρώτο γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη για την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου.

Μήνυμα των απεργών στα πλοία που βρίσκονται στη ράδα του Πειραιά


Προς όλα τα πλοία που περιμένουν στη ράδα του Πειραιά για operation στο λιμάνι της COSCO. Οι απεργοί εργάτες του λιμανιού απευθυνόμαστε σε σας. Πριν έξι μέρες ένας συνάδελφος μας σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα ενώ εκτελούσε βάρδια. Το δυστύχημα συνέβη εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Καλεί στην πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στις 5 Νοέμβρη


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΣΤΙΣ 12 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/10/1517

Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.