Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Χο Τσι Μινχ (Νγκουέν Τατ Τχαν)


Στις 19/5/1890, γεννιέται, ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). 
Επιφανής προσωπικότητα του Βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Συνεχίζεται για δέκατη μέρα η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού


Οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, στοχεύοντας αμάχους, πολιτικά κτίρια και βασικές υποδομές, την ώρα που το ισραηλινό καθεστώς, αποθρασυμένο από τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για το σταμάτημα των επιθέσεων πριν συντρίψει κάθε δυνατότητα των Παλαιστινίων να ζήσουν σαν άνθρωποι στα εδάφη τους. 

Αγωνιστική υποδοχή στον πρωθυπουργό από το λαό της Καλαμαριάς


Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξε ο λαός της Καλαμαριάς στον πρωθυπουργό έξω από το Δημαρχείο της πόλης.

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» και «Όλοι στο πόδι ξεσηκωμός, εμπόδιο στο έγκλημα θα είναι ο λαός», οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την απαίτησή τους να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντεργατικό έκτρωμα αλλά και να σταματήσει, να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς.

Ποιος θυμάται την Ραζάν;


Την ώρα 
που ο «καλός» και «ελεύθερος» κόσμος της Δύσης ξεπλένει τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη, με την κατασκευασμένη «λάμψη» της Eurovision, εμείς θυμηθήκαμε την ιστορία της Ραζάν.

Η Ραζάν Αλ Ναζάρ έζησε μόλις 21 χρόνια.

Τη θυμόμαστε, επαναλαμβάνοντας, με λίγα λόγια επιπλέον, ότι είχαμε γράψει όταν δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό η Ραζάν Αλ Ναζάρ, τον Ιούνιο του 2018.

Να μη βρεθούν επικουρικοί νοσηλευτές στον δρόμο μετά την πανδημία


Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο πρώτης γραμμής και σηκώνει μεγάλο βάρος για όλη τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και βασικές υποδομές είναι εμφανείς για κάθε ασθενή που επισκέπτεται το νοσοκομείο μας είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είτε στα τμήματα νοσηλείας.

102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων


Στις 19 Μάη 2019 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη Γενοκτονία του Πόντου. Μπορεί μια τέτοια επέτειος να περιοριστεί σε μια «άχρωμη», οστεωμένη, μουσειακού χαρακτήρα τυπική εκδήλωση μνήμης; Κι όμως, στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από τη σφαγή και προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες, ώστε τα γεγονότα της εποχής να απογυμνωθούν από την ουσία τους, να συγκαλυφθούν τα πραγματικά τους αίτια και οι διδαχές της Ιστορίας να μη γίνουν κτήμα των Ποντίων, αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού.

Το πιστόλι στον κρόταφο


Με το προσωπείο του «ειρηνοποιού», ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε χτες την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την ώρα που το κράτος - δολοφόνος εξαπέλυε νέες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αυξάνοντας τους τραυματίες και τους νεκρούς, κυρίως αμάχους και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με όσα διέρρεε η κυβέρνηση, με την επίσκεψη αυτή η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον ρόλο που έχει «ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ομάδας γυναικών - φοιτητριών «Ειρήνη Γκίνη»


Ομάδα Γυναικών - Φοιτητριών, με την ονομασία «Ειρήνη Γκίνη» συγκροτήθηκε στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ με πρωτοβουλία φοιτητριών των δύο ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνει η Ομάδα Γυναικών - Φοιτητριών, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ομάδας πάρθηκε με αφορμή τα περιστατικά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου και καταγγελιών φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση.

Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.

Τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν τις δράσεις στήριξης στο λαό της Παλαιστίνης

 


Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την Τρίτη τον πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα MarwanToubassi, όπου του παρέδωσε το ψήφισμα των Συνδικάτων της Ελλάδας που καταγγέλλουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Εμφανίζει το 10ωρο σαν ...«σύγχρονη» νομοθεσία!


Το 10ωρο είναι «σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία» για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που επικαλείται την οδηγία 1158/19 της ΕΕ σχετικά «με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς» για να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να αυξήσουν την απλήρωτη δουλειά με διευθέτηση του χρόνου εργασία και με ατομικές συμβάσεις.

Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή
  • Ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα
  • Στην Αθήνα, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, στην πλατεία Συντάγματος, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/05/1824

Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

19/05/1864

Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.