Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1890


Τη νύχτα στις 22 προς 23 Αυγούστου 1890 (με το παλιό ημερολόγιο) ξέσπασε μια φοβερή πυρκαγιά.

Ο μήνας Αύγουστος κάθε έτους θυμίζει τις τεράστιες πυρκαγιές που έζησε η Θεσσαλονίκη τα παλιότερα χρόνια και οι οποίες με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που είχαν προκαλέσει στις υποδομές, τα εκατοντάδες καμένα σπίτια, τα λαβωμένα μνημεία, τα πυρπολημένα αρχεία και τους χιλιάδες άστεγους, σημάδεψαν βαθιά το κορμί της Μακεδονικής πρωτεύουσας.

Λαός παρατημένος στου χάους τις φωτιές, κράτος και κεφάλαιο είναι οι εμπρηστές!

 
Ένα εύστοχο και αιχμηρό σχόλιο περιέχει η ανάρτηση του «Οδηγητή» στο X (πρώην Twitter), για τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα. 

Ανεβάζουν ταχύτητες για διευθετήσεις και συνυποσχετικό για Χάγη

Με τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, να είναι υπό ρύθμιση, οι δύο κυβερνήσεις ανεβάζουν ταχύτητες ως προς την προώθηση των επικίνδυνων και υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Της συνάντησης των δύο ηγετών θα προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν (εντός του Αυγούστου ή την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη), που ηγούνται του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» (ο οποίος αντικατέστησε τις διερευνητικές, διαδικασία που κρίθηκε ότι είχε βαλτώσει).

Τι συμφώνησαν;

 
Σε «ευρωπαϊκή περιοδεία» βρισκόταν ο Ουκρανός Πρόεδρος πριν καταφτάσει χτες στην Ελλάδα και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία. 

Βέβαια, οι επισκέψεις αυτές μόνο τυπικές δεν ήταν, αν σκεφτεί κανείς ότι η Σουηδία είναι εν αναμονή μέλος του ΝΑΤΟ (εκκρεμεί να συμφωνήσει η Τουρκία), ενώ σε Ολλανδία και Δανία επισημοποιήθηκε η πρόθεσή τους να εφοδιάσουν την Ουκρανία με πολεμικά αεροσκάφη F-16, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με κίνδυνο αυτή να γενικευτεί. 

Χωρίς καθυστέρηση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα


Στα μεγάλα πύρινα μέτωπα αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να παρουσιάζει ως “αντιπυρικό σχεδιασμό” την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Αυτό πληρώνει με τραγικό τρόπο κάθε χρόνο ο λαός μας, μετρώντας απώλειες σε δασικό πλούτο, περιουσίες, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ντίνος Δημόπουλος


Ο Ντίνος Δημόπουλος γεννήθηκε, στις 22 Αυγούστου 1921, στο Πάλαιρο της Αρτας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη, από την οποία αποφοίτησε το 1942. 

Σπουδαστής της Σχολής εντάσσεται στο ΕΑΜ. Λόγω της κατοχικής πείνας προσβάλλεται από φυματίωση και νοσηλεύεται δυο περίπου χρόνια. 

Είκοσι χρόνια μετά

 
Η άτυπη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που έγινε χτες, δεν μπορεί να κρύψει ότι 20 χρόνια μετά τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» και τον περίφημο «οδικό χάρτη» για την ένταξη όλων των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις στην περιοχή οξύνονται.

Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι η διεύρυνση της ΕΕ «περπάτησε» με ρυθμούς πολύ κατώτερους των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν τότε. Η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» που εγγυόταν τάχα η «ευρωπαϊκή πορεία» της Βαλκανικής, μετατράπηκαν 20 χρόνια μετά σε «σοβαρές ανησυχίες» για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης, στη σκιά της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάνω από 76 δισ. ευρώ το γδάρσιμο του λαού για τις «πράσινες» μπίζνες!


ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 2024 - 2030

 Σε πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο προβλέπεται το γδάρσιμο των λαϊκών στρωμάτων για τις «πράσινες» μπίζνες την επόμενη διετία, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ., συνολικά πάνω από 76 δισ. ευρώ με βάση τα όσα προβλέπει η δεύτερη έκδοση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και φορέων προς διαβούλευση, με στόχο τον Οκτώβρη να υποβληθεί στην ΕΕ.

Aνιστόρητος αντικομμουνισμός και πάλι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ…


Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προβαίνει σε απροκάλυπτο, χυδαίο αντικομμουνισμό. Το έχει πράξει στο παρελθόν και είμαστε βέβαιοι πως θα το ξανακάνει στο μέλλον.

Πριν ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2022, σε άρθρο του με θέμα την βασανισμένη Μαριούπολη, το – υπαγόμενο απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο – κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν απέφυγε τις κλασσικές αντικομμουνιστικές, αντισοβιετικές αναφορές περί «σταλινικών εκκαθαρίσεων» και «μεγάλου τρόμου». Φιλοξενούσε δε δηλώσεις μιας δηλωμένης αντεπαναστάτριας που στα χρόνια της περεστρόικα πρωτοστάτησε στην αποκομμουνιστικοποίηση της Μαριούπολης.

ΚΚΕ: Υποκριτική επίκληση του "διεθνούς δικαίου" για να κρυφτεί η πιο ενεργή εμπλοκή


 Όσο κι αν ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται υποκριτικά το “διεθνές δίκαιο”, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του, που είναι η πιο ενεργή και βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν τόσο στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην όξυνση των προβλημάτων στις χώρες των Βαλκανίων.

Φιλεργατικές κατά Αδ. Γεωργιάδη οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και η πολλαπλή απασχόληση!

*
Φιλεργατικές είναι κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη οι νέες μορφές ευέλικτης εργασίας και το νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενσωματώσει την Οδηγία 2019/1152 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό υποστήριξε ξανά ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ τη Δευτέρα δείχνοντας ότι δεν υπάρχει μέτρο στην πρόκληση και στα προσχήματα για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνδυασμό με την απειλή φυλάκισης απεργών!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


22/08/1642

Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία.

 Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία