Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Οι δίκες


ΜΟΥΝΙ ΚΑΠΕΛΟ
 
Η δίκη που δεν παίχτηκε

Η υπερασπιστική γραμμή των νεοναζί: δεν καίμε Εβραίους, πεϊνιρλί ψήνουμε.

Τα 200 ευρώ μηνιάτικο για τους μακροχρόνιους άνεργους, είναι για τα 200 χρόνια από την επανάσταση -τα 1821 τα τσεπώνουν άλλοι.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»


Από αυτή την Κυριακή 25 Οκτώβρη και κάθε Κυριακή, στις 11.30 π.μ.«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ανεβαίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Τροπολογία για την επαναφορά του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Θέμα: Κατάργηση δικονομικών διατάξεων που αφορούν την υποβάθμιση των προνομίων των εργατικών απαιτήσεων κατά την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός - πτώχευση).

Εκτόξευση των κρουσμάτων και τα καθημερινά αρνητικά "ρεκόρ"


 Η εκτόξευση των κρουσμάτων και τα καθημερινά αρνητικά "ρεκόρ" είναι η αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τα μέτρα προστασίας στο βωμό των λεγόμενων αντοχών της οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. 

Εργοδοσία και κυβέρνηση αξιοποιούν την πανδημία για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων


Τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά και την ενίσχυση των δομών Υγείας διεκδικεί το Συνδικάτο Τροφίμων Εύβοιας, μετά και την εκδήλωση κρουσμάτων κορονοϊού σε πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, καλώντας παράλληλα σε συντονισμό της δράσης.

Σταθερά στη δεύτερη θέση η Ελλάδα των δαπανών του ΝΑΤΟ


Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ξεσπιτώνει το λαό και βάζει στο χέρι τραπεζών και ομίλων την περιουσία του


Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Πέμπτη ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το αντιλαϊκό έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση παραδίδει με συνοπτικές διαδικασίες σε τράπεζες και funds όχι πια μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και συνολικά την περιουσία και το βιος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών και αγροτών, προκειμένου, όπως έλεγε από την πρώτη στιγμή της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας,

Τεράστιες ευθύνες


Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, η μεγάλη αύξηση των θανάτων από βδομάδα σε βδομάδα, η εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε ευαίσθητες δομές όπως τα γηροκομεία, η καθημερινή επιβεβαίωση ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, αποτελούν κομβικά στοιχεία, που δεν δείχνουν μόνο τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας στη χώρα.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα


Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα 20/10 σε οικοδομή στον Ασπρόπυργο, στη θέση Κουτάλα. Πιο συγκεκριμένα ένας συνάδελφός μας, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης μεταλλικού μηχανισμού στη στέγη, βρέθηκε στο κενό από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

«Ακραίο» είναι το σύστημά τους


«Για χρόνια οι παραστρατιωτικοί ναζί και κομμουνιστές
συγκρούονταν ανελέητα στους δρόμους και στις πλατείες (...). Ακόμα και τα εμβατήριά τους έμοιαζαν τραγικά (...) Τελικά οι ναζί επικράτησαν και ανέβηκαν στην εξουσία (1933). Αλλά κοινό θύμα και των δύο ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης».
Λόγια σαν κι αυτά γράφονται αυτές τις μέρες, με αφορμή την ολοκλήρωση της δίκης της ΧΑ και την καταδικαστική απόφαση. Αναλύσεις που θυμίζουν παρόμοια πονήματα γύρω από τη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης», την περίοδο 2011 - 2015, όταν ήρθαν οι χρυσαυγίτες στο προσκήνιο, είτε με τη στήριξη είτε με την ανοχή κρατικών μηχανισμών, οικονομικών συμφερόντων, ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων.

Ο φασισμός είναι εδώ


Μέσα και από αυτό το γεγονός έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι άσχημες συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργατών γης σε πολλές περιοχές, όπως στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας και της γύρω περιοχής.

Γουότεργκεϊτ


Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής», 21/10/1973, στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έλιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Νίκος Εγγονόπουλος

«Αυτοπροσωπογραφία», 1935, τέμπερα σε ξύλο

Γεννιέται, 21/10/1907, ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος.

«Ύμνος εις την Ελευθερία»


Δημοσιεύεται, 21/10/1825, στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας.