Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελλάδα


 Οκτώβρης 1944. Οι Γερμανοί υποχωρούν και ο ΕΛΑΣ συνεχίζει τις μάχες, απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά. Η είδηση για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη προκαλεί έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού σε όλους τους πατριώτες. Η λευτεριά πλησιάζει και για τις άλλες σκλαβωμένες ακόμη περιοχές. Τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών διαδέχονται το ένα, το άλλο.

Δυνατή ΚΝΕ, πρωτοπόρα στην οργάνωση και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος


13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Αυτές τις μέρες χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ οργώνουν τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, διακινώντας πλατιά τον «Οδηγητή» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας. Με ένταση των προσπαθειών τις επόμενες μέρες, σε κλίμα συντροφικής άμιλλας και με σχέδιο που αξιοποιεί κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ, μπορούμε να φτάσουμε στους χιλιάδες που συναντηθήκαμε στους αγώνες ή αναζητούν διέξοδο από τη σαπίλα του συστήματος που αναβλύζει από παντού.

Ωμός κι απροκάλυπτος εμπαιγμός το «καλάθι του νοικοκυριού»


 Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”, είναι ένας ωμός κι απροκάλυπτος εμπαιγμός, όχι μόνο γιατί δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, αλλά και γιατί υποβαθμίζει τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης ενός λαϊκού νοικοκυριού στα όρια ουσιαστικά των “προσφορών” που θα επιλέγουν οι ιδιοκτήτες των super markets.»

Καμία αναμονή, να μην πληρώσει ξανά ο λαός


«Όλοι στην απεργία - Όλοι στις συγκεντρώσεις - Στις 9 Νοέμβρη να βουλιάξουν οι δρόμοι σε κάθε πόλη»
:
 Με το κάλεσμα αυτό τα συνδικάτα «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, τις συνοικίες, τους χώρους της νεολαίας.

Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούνζε


 Σοβιετικός στρατηλάτης, συνέτριψε την αντεπανάσταση των λευκοφρουρών

Στις 31 Οκτωβρίου 1925 πεθαίνει ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούνζε. Γεννήθηκε στο Βέρνα της Άλμα Ατα το 1885 . Στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και του σοβιετικού κράτους, στρατιωτικός ηγέτης του Σοβιετικού Στρατού και στρατιωτικός θεωρητικός.

Στον αγώνα με το ΚΚΕ για αποκλειστικότητα στη δημόσια δωρεάν Υγεία


 Δύο από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονο δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, καθώς επίσης και η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός δημόσιου νοσοκομείου γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, δηλαδή με την προϋπόθεση να ασκούν ιδιωτικό έργο εντός ΕΣΥ (γιατί ιδιωτικό είναι το έργο των νοσοκομειακών γιατρών στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία).

Η Ρωσία κατηγορεί τον Καναδά ότι εξόπλισε τα ουκρανικά σκάφη που επιτέθηκαν στην Σεβαστούπολη


Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

Ενα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης


 ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την 1η Νοέμβρη ξεκινά η δεύτερη φάση απογραφής των εργαζομένων στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το σύστημα της ψηφιακής ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται από τον Ιούλη στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, και από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του υπήρξε κύμα καταγγελιών από συνδικάτα και εργαζόμενους ότι η θέσπιση της κάρτας δεν εμπόδισε την καταστρατήγηση των ωραρίων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
31/10/1517

Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.