Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Πάμε θέατρο!

 
«Ματιές» σε ενδιαφέρουσες παιδικές θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία μέσα στον Οκτώβρη και περιμένουν τους μικρούς θεατές και τις οικογένειές τους να τις ανακαλύψουν...

***

Ενα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στον μακρινό Βορρά, με οδηγό τα... «απερίσκεπτα» όνειρα που κάνουν τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά για έναν κόσμο πιο δίκαιο, ξεκινά στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Αλφα - Ληναίος - Φωτίου» από το Σάββατο 7 Οκτώβρη και κάθε Σάββατο στις 15.00 για το κοινό και καθημερινές για σχολεία, παρουσιάζοντας το έργο «Κοντά στις Ράγες», με αφορμή το Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μπέος: Η «αντρίλα» της ξεφτίλας

O Μπέος, αφού χτύπησε πλημμυροπαθή, βγήκε σήμερα να δηλώσει: «Εγώ ως Μπέος έτσι αντιδρώ, κύριοι (…) Οι άντρες έρχονται σε διαπληκτισμό, φωνάζουν, βρίζονται και μετά όποιος έχει άδικο ζητάει συγνώμη». Όταν ρωτήθηκε εάν «οι διαφορές λύνονται με τα χέρια», ο Μπέος απάντησε: «Εσείς λύστε τες με καλτσόν, όπως θέλετε». Στη συνέχεια έκανε λόγο για κάποιες «αρχές» και συμπλήρωσε: «Τι να κάνουμε τώρα, θα γίνουμε λουλούδες; Μην τρελαθούμε κιόλας!».

Οι ανάγκες μας δεν είναι κόστος - Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση

 
Με πρωτοβουλίες που μεταφέρουν το μήνυμα της συλλογικής και οργανωμένης απάντησης στην πολιτική που βάλλει ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή του λαού, με πολύμορφη παρέμβαση που επιδιώκει να εμπνεύσει τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στον αγώνα, ξεδιπλώνουν τη δράση τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Με αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ


 Αποσπάσματα από το άρθρο του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Για τα κέρδη του κεφαλαίου ή για τις ανάγκες του λαού;»

 Με αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα απόσπασμα που εστιάζει στα προβλήματα της τεχνητής νοημοσύνης, από το άρθρο του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Για τα κέρδη του κεφαλαίου ή για τις ανάγκες του λαού;».

Να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ που είναι πραγματικός τους αντίπαλος


Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

Είναι πάντα χαρά μας -και δική μου προσωπικά- να βρισκόμαστε εδώ, στη Λαμία, σε άλλα μέρη της Φθιώτιδας και της Στερεάς, κάτι που κάνουμε -όπως ξέρετε- πολύ τακτικά, για να βλέπουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του λαού της πατρίδας μας, για να μπορούμε να τα παλεύουμε όλοι μαζί, στον καθημερινό αγώνα, αλλά και μέσα στη Βουλή, στα δημοτικά συμβούλια, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν πολύ πρόσφατα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης κακοκαιρίας που έπληξε και τον νομό μας.

Βαθαίνει η εμπλοκή με κόμβο την Αλεξανδρούπολη

 
Την ώρα που οι κάτοικοι του Εβρου μετρούν τις πηγές τους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση στην περιοχή, με πλάτη και από τα άλλα αστικά κόμματα, προχωρούν δίχως καθυστέρηση τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν τον Εβρο στο επίκεντρο κλιμακούμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

"Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε"


"Aίμα και κομπίνες"

Σαν σήμερα, 1 Οκτώβρη 1847, ιδρύεται η "Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε" ("Τelegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske AG") από τον μηχανικό και εφευρέτη Βέρνερ Ζίμενς και τον μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε. Σκοπός της ήταν η κατασκευή τηλεγραφικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Ελάτε να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της τιμής και του αγώνα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η αποψινή μας συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία είναι η καλύτερη απάντηση στη «βουβαμάρα» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, προφανώς με την ανοχή των άλλων κομμάτων και τη συνδρομή των μέσων ενημέρωσης, γύρω από τη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μόλις μία βδομάδα.

Ολοι στη μάχη! Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Κυριακή!

Πώς θα αντιπαλέψουμε από καλύτερες θέσεις την επιλεκτική γύμνια του αστικού κράτους, την πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος, που κάθε βδομάδα πια γεννάει και νέες τραγωδίες;

Πώς θα στριμώξουμε κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές για μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του λαού και των περιουσιών του, για να μην πνιγόμαστε τον χειμώνα, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι;

Στην επιφάνεια ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο

 
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Θύμα των «λυκοσυμμαχιών», των επικίνδυνων παζαριών και «διευθετήσεων» οι λαοί της περιοχής

 Με το διάταγμα για τη διάλυση όλων των θεσμών της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ («Δημοκρατία του Αρτσάχ») από την 1/1/2024, που υπέγραψε ο Πρόεδρός της, Σ. Σαραμανιάν, επισφραγίζονται και τυπικά τα αποτελέσματα της 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, όπου ζούσαν περίπου 120.000 Αρμένιοι.

Η σοσιαλδημοκρατία στη δίνη της ανασύνθεσης

Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σημαντικών διεργασιών όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, αλλά ευρύτερα στον σοσιαλδημοκρατικό - «κεντροαριστερό» πόλο.

Η ανασύνταξη του κατακερματισμένου αυτήν τη στιγμή εκλογικά σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ώστε να μπορεί και να λειτουργεί εξισορροπητικά αλλά και να επανέλθει ως εναλλακτική της αστικής διαχείρισης, είναι ζητούμενο για το αστικό πολιτικό σύστημα. Και είναι φανερό ότι οι διεργασίες αυτές δεν μπορούν να περιοριστούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περνούν ασφαλώς μέσα από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τις σχέσεις και τον συσχετισμό μεταξύ των δύο κομμάτων, ή και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών σχηματισμών.

Ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει μάχη για τα συμφέροντα του λαού από καλύτερες θέσεις


 ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον υποψήφιο περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Κεντρική Μακεδονία

-- Η περιφερειακή αρχή Τζιτζικώστα διαφημίζει το 1 δισ. από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου και άλλο 1,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ 2024 - 2027, που παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση» που έγινε ποτέ. Ποιο είναι το αποτύπωμα αυτών των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τον λαό της περιοχής;

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/10/1847 

Ιδρύεται η "Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε" ("Τelegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske AG") από τον μηχανικό και εφευρέτη Βέρνερ Ζίμενς και τον μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε. Σκοπός της ήταν η κατασκευή τηλεγραφικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικού εξοπλισμού.