Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τι να ψηφίσω


 Τι να ψηφίσω

Θέλεις Πανεπιστήμια που να βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των φοιτητών;


Πιστεύεις ότι η επιστήμη πρέπει να υπηρετεί τον λαό και την κοινωνική πρόοδο;

Θεωρείς ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού;

«Η Ιστορία μάς λέει να σηκωθούμε»


Συνάντηση σήμερα με μια σημαντική ηθοποιό, με εντυπωσιακά πλούσιο βιογραφικό και χαρακτηριστικό στίγμα, άξια μαθήτρια θρυλικών δασκάλων, όπως ο Βόκοβιτς, ο Τζόγιας, η Χατζηαργύρη, η Χορς, η Αρώνη. Επίσης σεναριογράφο και καθηγήτρια υποκριτικής, με βαθιά, αυθεντική αγάπη για την τέχνη της και κατακτημένη υποκριτική ωριμότητα μέσα από σπουδαίες ερμηνείες ρόλων ευρείας γκάμας.

Οι φαντάροι ψηφίζουν ΚΚΕ!


Οσα έγιναν από το έγκλημα στα Τέμπη και μετά δεν άφησαν κανέναν ανεπηρέαστο μέσα στο στρατόπεδο. Πολλοί από εμάς, που το τρένο περνά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας και το χρησιμοποιούμε συχνά, είχαμε αγωνία. Ειδικά από την πρώτη στιγμή, αν είναι κάποιος συγγενής μας ή κάποιος στρατιώτης στο τρένο.

Με την ψήφο στο ΚΚΕ ανοίγουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις ανάγκες μας

 
ΕΡ: Κυρία Διγενή θα μπορούσατε με «δυο λόγια», να πείτε, εν μέσω τόσο πυκνών εξελίξεων, ποιο είναι εκείνο το «βαθύ και αληθινό» που αναζητά ο λαός;

ΑΠ: Αυτό που διεκδικούσε πάντα, μια καλύτερη ζωή, που να μη στηρίζεται πάνω σε κινούμενη άμμο, χωρίς αδικία, εκμετάλλευση και πολέμους. Ζούμε στην εποχή των μεγάλων αντιφάσεων και των καταρρεύσεων, σ' αυτήν που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα όπως λέγεται.

Η «Μασσαλιώτιδα»


 Η «Μασσαλιώτιδα» είναι πολεμικό επαναστατικό άσμα που υιοθετήθηκε προοδευτικά ως Εθνικός Ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε στις 24 Απριλίου 1792 από τον λοχαγό του Μηχανικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ.

Ο Ρουζέ ντε Λίλ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Κλοντ Ροζέ. Γεννήθηκε στις 10 Μάη 1760. Στα 1776 μπήκε στη στρατιωτική σχολή αν και δεν είχε καθόλου κλίση στα στρατιωτικά και στις 23 Φλεβάρη 1792 έγινε λοχαγός.

Ολοκαύτωμα των κατοίκων στους Πύργους (Κατράνιτσα) Εορδαίας


 Πύργοι Εορδαίας: Ο αφανισμός από τους ναζί και τους συνεργάτες τους

Aπό τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των ναζί στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής φασιστικής κατοχής 1941-1944, υπήρξε το Ολοκαύτωμα των κατοίκων στους Πύργους (Κατράνιτσα) Εορδαίας, το δεύτερο σε αριθμό νεκρών μετά τα Καλάβρυτα (με 818 θύματα) μαρτυρικό ελληνικό χωριό. Ένα χωριό που αφανίστηκε στην κυριολεξία από τους υπανθρώπους του ναζιστικού Γ΄ Ράϊχ και οι κάτοικοί του, πάνω από 318 άτομα, βρήκαν το θάνατο με απίστευτες μεθόδους που δεν τις χωράει ανθρώπου νους.

Το κάθε μέλος του Κόμματος είναι υπεύθυνο για το Κόμμα και το Κόμμα είναι υπεύθυνο για το κάθε μέλος του και για τον λαό


Το ΚΚΕ έχει ακλόνητους και αδιάσπαστους δεσμούς με τον λαό, με φίλους και οπαδούς, στηρίζεται πλατιά στις εργατικές γειτονιές, σε βιομηχανικές περιοχές αστικών κέντρων, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους νέους επιστήμονες. Στηρίζεται ιδιαίτερα στη νεολαία των εργαζομένων, στους φοιτητές και μαθητές. Ολοι στη μάχη οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος!

Γιγαντώνεται η βάση των Αμερικανών στη Σούδα


Με φόρα προχωρούν οι Αμερικανοί τα σχέδια παραπέρα ενίσχυσης της παρουσίας τους στη Σούδα, δεδομένης και της στήριξης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους, μέσα από διαδικασίες όπως ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ) και οι «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (προετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν επί ΝΔ).

Ασυμβίβαστος κοινός αγώνας, των γυναικών και των ανδρών της βιοπάλης


Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες,

Νέες μητέρες, φοιτήτριες, συνταξιούχοι, μετανάστριες και πρόσφυγες,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σας καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.

Θέλεις η πρώτη σου ψήφος να είναι αντισυστημική;


Επιβιώνεις σε ένα σχολείο παλιό και επικίνδυνο; Τσαντίζεσαι με τις ελλείψεις εξοπλισμού, καθηγητών και την υποχρηματοδότηση της παιδείας; 

Δείξε μου ποιος σε συμβουλεύει, να σου πω τι συμβουλές σου δίνει...


Τα τελευταία χρόνια, σε προεκλογικές περιόδους, εμφανίζονται και στη χώρα μας διάφορες εφαρμογές που απευθύνουν στον χρήστη μια σειρά από ερωτήσεις για βασικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και με βάση τις απαντήσεις του, τον «διευκολύνουν» να επιλέξει τι θα ψηφίσει. Τέτοια εργαλεία κυκλοφορούν σε αφθονία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχουν όμως και πιο επιστημονικοφανή, όπως ο «ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου» what2vote.gr., που είναι από τα πιο διαδεδομένα και δηλώνει «ανεξάρτητος».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 24/04/1783

Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου - διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.