Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

«Εθνικό καθήκον» η μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ


Την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, που αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τους κινδύνους σε βάρος των λαών. προδιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από τη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Είστε βαθιά γελασμένοι

 

Είστε βαθιά γελασμένοι και εσείς κύριοι της ΝΔ και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν νομίζετε, ότι με μια βολική μεταξύ σας αντιπαράθεση, θα καταφέρετε να θολώσετε τα νερά και να συγκαλύψετε τη βασική στρατηγική σας σύμπλευση, η οποία επιβεβαιώνεται και μέσα τις διαφορές σας στα επιμέρους ζητήματα.

Η θεσμοθετημένη βία της δικτατορίας του κεφαλαίου


«Το ιστορικό συμπέρασμα είναι ότι οι θεσμοί είναι ισχυροί (…) Πρέπει να μάθει το πολιτικό σύστημα να απαντάει ενιαία στους εχθρούς του πολιτεύματος»
1.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τη ΧΑ, οι αστικές δυνάμεις έχουν ξεδιπλώσει μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική εκστρατεία με δύο αλληλένδετες επιδιώξεις:

Πέθανε ο γιος του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» του Ν. Μπελογιάννη


Πέθανε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 68 χρόνων ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν γιος του εκτελεσμένου κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Γεννήθηκε στη φυλακή τον Αύγουστο του 1951, μερικούς μήνες πριν την εκτέλεση του πατέρα του, ενώ μεγάλωσε στην οικογένεια της θείας του, Διδώς Σωτηρίου.

Λέγανε: «θα έρθει το ΚΚΕ και θα σας πάρει τα σπίτια»


Ερώτηση 1η: Ασφαλώς και αποτελεί δικαίωση η φυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Τι πρέπει όμως να γίνει στο εξής; Και πώς δεν θα ξανακατεβούν στις εκλογές με το ίδιο ή άλλο κόμμα;

Η λαϊκή απαίτηση να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή έγινε πράξη. Οι ποινές θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες αν δεν είχαν προηγηθεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Η συμμετοχή της γυναίκας στον ΔΣΕ είχε τη δική της εξελικτική πορεία

 
Η συμβολή της γυναίκας στο ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ένοπλης ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα. 


Στον ΔΣΕ η γυναίκα συμμετείχε ισότιμα με τον άνδρα ως μαχήτρια, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπολογίζεται ότι οι μαχήτριες ανέρχονταν στο ¼ της συνολικής δύναμής του Δημοκρατικού Στρατού.

Οσο «ακραίος» είναι ο φασισμός, άλλο τόσο είναι και το σύστημα που τον γεννά

 


Αν και στη φυλακή, οι φασίστες εγκληματίες δεν έπαψαν να αποτελούν ένα πολύτιμο πολυεργαλείο στα χέρια του συστήματος. Μπορεί τώρα να μην αξιοποιούνται τα τάγματα εφόδου τους για την τρομοκράτηση της εργατικής τάξης, όμως τα προπαγανδιστικά επιτελεία του κεφαλαίου συνεχίζουν να «χτίζουν» τη «θεωρία των δύο άκρων», πάνω στο αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού. Στόχος τους είναι να ρίξουν λάσπη σε αυτό που ονομάζουν «άλλο άκρο»: Στη γνήσια λαϊκή πάλη και τον ριζοσπαστισμό των «από κάτω».

Στο «πορτοκαλί» ο κορονοϊός, στο «κόκκινο» νοσοκομεία και υγειονομικοί!


Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιώργο Πρέντζα, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στις δομές δημόσιας Υγείας του νομού

-- Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, με τη μεγάλη εξάπλωση των κρουσμάτων στο νομό Ιωαννίνων;

Πάλη για δωρεάν σύστημα Υγείας και όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής


Σε κοινή τους ανακοίνωση τα 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, αναφέρονται στη νέα έξαρση της πανδημίας, στις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι λαϊκές δυνάμεις.

Καταψηφίζει τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου


Συνεχίζεται για δεύτερη η μέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπ. Οικονομικών με αφορμή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ξεσπιτώνει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Από τη συζήτηση είναι εμφανής η προσπάθεια των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να στήσουν ένα νέο αποπροσανατολιστικό σόου για να κρύψουν τις ευθύνες τους αλλά και τη σύμπλευσή τους συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στα πλαίσιά της στην χρόνια επίθεση στη λαϊκή κατοικία και περιουσία.

Ιδρύεται η Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (ΠΔΕΓ)


Η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών (ΠΔΕΓ) ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1948 στην Ελεύθερη Ελλάδα. Η ίδρυσή της ήταν αναγκαία μετά τη διάλυση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΟΓ) το 1947. Στην ιδρυτική σύσκεψη πήραν μέρος γυναίκες στελέχη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, το ΝΟΦ (Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο των Σλαβομακεδόνων) και τη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας.

«Δίκης των Εξι»


Παραπέμπονται, 25/10/1922, σε δίκη οι Εξι για εσχάτης προδοσία

Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως Αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

Γεννιέται ο Πάμπλο Πικάσο

 


Γεννιέται, 25/10/1881, ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση.