Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

22/12/42: Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά


Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «ψωμί», «συσσίτια», «κάτω η τρομοκρατία».
 
 
Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη.

«Έργατα και δουλείας» για δύο παραστάσεις ακόμα, στις 25 και 26 Δεκέμβρη


Διανύοντας τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, το «Από Κοινού Θέατρο» παρουσιάζει τα τρία μονόπρακτα «Ένας καλός μάρτυρας», «Αγάπη» του Γιώργου Λαμψίδη και «Η κουτσή» της  Άννας Μαυροπούλου - Βαφειάδου, με τον γενικό τίτλο «Έργατα και δουλείας».

«Κανονικότητα» η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια


Σε έξαρση οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη
 
Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα, και ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού, η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

 

Ετήσια αύξηση 17,5% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας και 34% για εξοπλισμούς!

Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, την ώρα που ακρίβεια και φόροι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τεράστιες ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για το συνεχιζόμενο έγκλημα στο Αιγαίο


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την βαθιά του θλίψη και οργή για το νέο θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο, σήμερα τα ξημερώματα, πλοιαρίου που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ένα άτομο πνίγηκε, 12 διασώθηκαν και αγνοείται άγνωστος αριθμός επιβαινόντων.

Να καταργηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και να γίνουν Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία


Ακόμα ένα θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο, με δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο επιβεβαιώνει πως η "ανάκτηση του ελέγχου στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό", για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση, αποτελεί κενό γράμμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες ενός ακόμη δυστυχήματος, αλλά και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στους διασωθέντες.

Η υπέροχη απολογία του σ. Ντιμιτρώφ: «Βρίσκομαι μπροστά στο δικαστήριο αθώος και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου σαν κομμουνιστής»


22/12/1933

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, Δεκέμβρης (Εκτακτη υπηρεσία του «Ριζοσπάστη»).-

Οταν ο σ. Ντιμιτρώφ παίρνει το λόγο για να υπερασπιστεί, δημιουργείται μια απόλυτη σιγή σ' όλη την αίθουσα. Πρώτ' απ' όλα πιστοποιεί ο σ. Ντιμιτρώφ ότι στους επαναστάτες κατηγορούμενους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστούν.

Στην πρίζα


Ούτε σαν «κρύο αστείο» δεν ακούγονται πλέον τα όσα έλεγε μόλις πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση για τις δήθεν «προσωρινές» αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος: Τα 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπου σκαρφάλωσε τη Δευτέρα η χονδρική τιμή αγοράς ηλεκτρισμού, από τα 55 ευρώ κατά μέσο όρο τον περασμένο Γενάρη, δείχνουν ότι οι αυξήσεις για τον λαό είναι χωρίς τέλος και ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι «ασπιρίνες» για το ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα.

Προειδοποιεί με «στρατιωτική απάντηση» αν δεν σταματήσει η «απειλητική πολιτική της Δύσης»


Σε μία ακόμη προειδοποίηση προς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι η Ρωσία «θα απαντήσει» στη συγκέντρωση δυνάμεων και στις συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά της, προχώρησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος,

Συντονισμένες κινητοποιήσεις και με μπλόκα σε όλη τη χώρα στα τέλη Γενάρη


 Απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό για οργάνωση δυναμικών, πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, πήραν οι εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Συγκέντρωση αυτή την ώρα για τους συλληφθέντες στα «Πετρέλαια Καβάλας»


Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», εργατικά σωματεία και φορείς του νομού στα δικαστήρια της Καβάλας όπου αναμένεται να οδηγηθούν οι 17 συλληφθέντες εργαζόμενοι.

Να επαναλειτουργήσουν κλειστά νοσοκομεία - επίταξη του ιδιωτικού τομέα τώρα!


 
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Με διεκδικήσεις που αφορούν την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πραγματοποιούνται καθημερινά αγωνιστικές παρεμβάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 22/12/1693

Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ρασέν (Ρακίνας).

22/12/1858

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.