Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ψωμί ελιά και Κούλη ανεμελιά...

 

                                                             Ψωμί ελιά και Κούλη ανεμελιά...

Ο Κούλης τρελάθηκε με τις «επιτάξεις»… και θα κάνει κυβέρνηση του βουνού

Αν οι κανίβαλοι των ΜΑΤ ένιωθαν ντροπή, θα έκαναν άλλη δουλειά, δε θα βαρούσαν κόσμο

 

 

 

Γεννιέται η Ντολόρες Ιμπαρούρι Πασιονάρια


 Γεννιέται, 9/12/1895, η Ντολόρες Ιμπαρούρι. Ηγετική μορφή του ισπανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Συμμετείχε από το 1920 στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

Το 1930 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το 1932 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Τα αρχαία να μείνουν στη θέση τους


 Η 20ή Γενική Συνέλευση:

Λαμβάνοντας υπόψη

Την ανησυχία που έχει εκφράσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS καθώς και αρκετές άλλες δηλώσεις ανησυχίας που έχουν εκδοθεί από εθνικούς και διεθνείς θεσμικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και οργανώσεις, και πολλές ΜΚΟ,

Παραστάσεις Διαμαρτυρίας στις 10 Δεκεμβρίου


 Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων της χώρας που έχουν εξαγγείλει, για αύριο Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία.

Είναι όσο ποτέ επίκαιρα τα αιτήματά μας:

Διαδικτυακή συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τη Σ.Ε των Εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ


Διαδικτυακή συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ είχε σήμερα Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για το νομοσχέδιο για το χώρο των ΜΜΕ, γνωστό ως «νομοσχέδιο Πέτσα» και τις θέσεις του κλάδου. 

Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται!

 


Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται!

Την ώρα που τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, συνεχίζει να προκαλεί, σχεδιάζοντας πως θα βάλει δυνάμεις της αστυνομίας, κάρτες εισόδου και κάμερες στα Πανεπιστήμια, δίνοντας 30 εκ. ευρώ!

Πέφτουν στα «μαλακά» οι βασανιστές της χούντας


Στις 9 Δεκέμβρη 1975 τελειώνει με την αναγγελία των ποινών η δεύτερη δίκη των βασανιστών της χούντας. Η ανακοίνωση των αποφάσεων προκαλεί την αγανάκτηση ολόκληρου του ελληνικού λαού, καθώς διαπιστώνεται ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί, προφανώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιθυμεί να πέσουν στα «μαλακά» οι βασανιστές σε έναν ιδιότυπο συμψηφισμό με τις ποινές που επιβλήθηκαν στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967.

Μπορούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ να καταλάβουν την εξουσία;

 


Κείμενο βασισμένο σε απόσπασμα από το βιβλίο «Δεκέμβρης του '44. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση»

Μπορούσαν, άραγε, το ΕΑΜ - ΚΚΕ να καταλάβουν την εξουσία τις μέρες της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτώβρη 1944); Παρότι η Ιστορία δεν γράφεται με υποθετικά σχήματα, το ερώτημα στην πραγματικότητα μεταφράζεται αν το ΚΚΕ έπρεπε να πάρει την εξουσία, αν είχε την ανάλογη προετοιμασία, και η απάντηση είναι σαφώς πως ναι.

Επιλεκτικά ... «ανίκανο»

 
Ενα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, τρεις μήνες μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία και τέσσερις μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, οι πληγέντες, όπως και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, προσπαθούν ακόμα να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

Οπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, η κρατική στήριξη που θα τους βοηθούσε να σταθούν στα πόδια τους και να μην ξανακινδυνεύσουν η περιουσία και η ζωή τους δεν έφτασε ποτέ, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις από τις κυβερνητικές κουστωδίες που βρέθηκαν «στον τόπο του εγκλήματος» τις μέρες των καταστροφών.

Ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο με ακόμα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο η Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για τις βάσεις και γενικότερα για τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία». Συμφωνία που όπως αναπτύσσεται πλέον πολυεπίπεδα, μετατρέπει η χώρα σε ένα γιγαντιαίο προπύργιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών κόντρα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μετατρέποντας το λαό σε στόχο των ανταγωνισμών.

Δρομολογεί την κλιμάκωση της καταστολής στα πανεπιστήμια


Τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί «για την ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας» προωθεί η κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας και με φόντο την ένταση της καταστολής και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι χτεσινές επαφές των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων και της ΠΟΣΔΕΠ σηματοδοτούν την έναρξη των επαφών με την πανεπιστημιακή κοινότητα για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, που έρχονται στη βάση των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά, περιλαμβάνεται στα επόμενα νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

Κάθε δυνατή νεροποντή υπογραμμίζει την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών υποδομών


Από την Ημαθία και την Πιερία μέχρι τη Χαλκιδική, αλλά και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε κάθε δυνατή νεροποντή, προκύπτουν τα ίδια γνωστά προβλήματα. Αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης των προβλημάτων και η σφοδρότητα με την οποία πλήττεται η κάθε περιοχή. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατολισθήσεις και οι καταρρεύσεις πρανών, οι κατεστραμμένες περιουσίες, υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. Είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία, να αποζημιωθούν άμεσα οι λαϊκές περιουσίες που χάθηκαν στα νερά της κακοκαιρίας.

Εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης


Συνέρχεται, 9/12/1972, στην Ουγγαρία η 17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εκλέγει τον Χαρίλαο Φλωράκη Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

ο Χαρίλαος, μετά τη διάσπαση του Κόμματος, το 1968, συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.

Πεθαίνει ο Αρτέμ Μικογιάν


Πεθαίνει, 9/12/1970, ο Σοβιετικός Αρμένιος αεροναυπηγός Αρτέμ Μικογιάν, σχεδιαστής πολλών από τα αεροσκάφη τύπου MIG. Για την προσφορά του τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον τίτλο «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης», με το Κρατικό Βραβείο «Στάλιν» και «Λένιν», κ.α.

Η βρετανική αεροπορία συνέχισε την τρομοκρατική της δράση, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο του Άη Γιάννη


Ο ΕΛΑΣ, 9/12/1944, κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις στου Μακρυγιάννη. Τμήματα του Τάγματος Καλλιθέας καταφέρνουν να φτάσουν μαχόμενα μέχρι την Ακρόπολη, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το άνοιγμα που είχε δημιουργήσει ο ΕΛΑΣ.