Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ναυάγιο Χειμάρρας


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 1947, συνέβαινε στον Ευβοϊκό μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες αυτού του αιώνα. Το επιβατηγό πλοίο “Χειμάρρα “, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Πειραιά, βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη παίρνοντας μαζί του στα παγωμένα νερά 374 ψυχές.

"Αδελφοί Γιερσόφ", του Β. Κοτσέτοφ


Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί

Μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ποιές είναι οι δυσκολίες στην οικοδόμησή της;

Γιατί ανατράπηκε η ΕΣΣΔ αφού ήταν μια ανώτερη κοινωνία;

Ψήφισμα καταδίκης της φασιστικής επίθεσης στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου


 Ψήφισμα καταδίκης της φασιστικής επίθεσης στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Τα σωματεία που υπογράφουμε το συγκεκριμένο ψήφισμα καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν το πρωί της Τρίτης γονείς, μαθητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Και με το δίκιο του!


 Η ΝΔ με σημερινό της σποτ «καλωσορίζει» τα 6 μαχητικά αεροσκάφη Ραφαλ που αύριο θα έρθουν στην Τανάγρα.

Τι λιγότερο να περίμενε κανείς από την κυβέρνηση που κατάφερε επί ημερών της να σπάσει τα ρεκόρ των προηγούμενων κυβερνήσεων και να αναδειχτεί πρώτη σε δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ;

Κοντέινερς έπεσαν πολύ κοντά σε εργαζόμενο!

To Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τα ελλιπή μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από καταγγελία εργαζομένων για πτώση κοντέινερ από ντάνα στοιβαξίας των εμπορευματοκιβωτίων.

«Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι...»


«Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι...»

19/1/1984 Συννεφιασμένη μέρα για το λαϊκό τραγούδι


Εκείνος που μας χάρισε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», που άγγιζε τις καρδιές μας με τραγούδια της αγάπης, της ελπίδας και του πόνου, που όρθωσε το ανάστημά του στην ελληνική μουσική σκηνή, άφησε για πάντα το πάλκο. Ο Βασίλης Τσιτσάνης δε ζει πια. Αφησε την τελευταία του πνοή χτες το απόγευμα στο νοσοκομείο «Μπρόντον» του Λονδίνου, όπου είχε εγχειρηθεί την περασμένη Παρασκευή (...)

Κλάους Μπάρμπι


Ο «Χασάπης της Λυών» με πρωταγωνιστικό ρόλο και στη δολοφονία του Τσε

 Στις 19 Ιανουαρίου 1983 συλλαμβάνεται στη Βολιβία ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι.

Διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής


Η συζήτηση για τους όρους μιας ΝΑΤΟικής διευθέτησης στην περιοχή, που θα περιλάβει τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με όχημα τις «πλατφόρμες συνεννόησης» της ευρωατλαντικής συμμαχίας, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την επικείμενη επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και τις αποκαλύψεις πρώην διπλωματών σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα σε προηγούμενες κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο λαό το κόστος της εμπλοκής στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών


Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί -με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που τα ψήφισαν- το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, που υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης.

Κατάργηση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών και διαγραφή χρεών για να ανακουφιστεί ο λαός


Τις προτάσεις του ΚΚΕ για συγκεκριμένα άμεσα μέτρα παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ «Για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών - μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Αντικομμουνισμός πολλαπλών χρήσεων


«Σήμερα πιστεύω ότι έκανα την πιο ιδεολογική μου ομιλία από την πρώτη μέρα που έγινα βουλευτής. Έδωσα απαντήσεις (...) για όλα αλλά ειδικά για την υπέροχη του καπιταλισμού επί του κομμουνισμού». Με αυτό το σχόλιο ο Άδωνις Γεωργιάδης ανήρτησε στα προσωπικά του social media την σημερινή ομιλία στη Βουλή.

«Η πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά... »


«Η κρίση του κορονοϊού μάς αφορά όλους και όλοι μαζί θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι»
...
Ατάκες σαν κι αυτή «φοριόντουσαν» πολύ από κυβερνητικά στελέχη και αστικά επιτελεία εντός και εκτός Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία, επιχειρώντας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και να διαμορφώσουν κλίμα «συναίνεσης» για την ολομέτωπη επίθεση που κλιμακώθηκε από την πρώτη στιγμή, για να φορτωθούν αποκλειστικά στις πλάτες των λαών τα βάρη της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης του 2020.

Ενα αποτρόπαιο κουβάρι...

Ενα πραγματικό κουβάρι, όπου διάφορες εκφράσεις του αποτρόπαιου φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μπλέκονται με τα εξίσου αποκρουστικά «ήθη» γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες. Μια νέα γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τρεις άνδρες, ενώ συμμετείχε σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 19/01/1736

Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

19/01/1809

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.