Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

«Θεατρικά» Χριστούγεννα


Γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, μας κρατάνε συντροφιά, μέσα από το κανάλι της ΚΝΕ στο Youtube, σήμερα, προπαραμονή Χριστουγέννων, με αφήγηση γνωστών χριστουγεννιάτικων διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες: Μerry christmas!

 

Fadomduck2

Το κόκκινο τρένο

Η σκηνή όπου ένας Έλληνας επαναστάτης τραγουδά τον Ύμνο του ΕΛΑΣ μεταξύ των Φασιστών Ελλήνων στρατιωτών και των Αγγλικών ... συναδέλφων τους.

Για το «κράτος έκτακτης ανάγκης»

 


Τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει εκ νέου η κουβέντα γύρω από το λεγόμενο «κράτος έκτακτης ανάγκης». Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στη Γαλλία, αλλά και η πρόσφατη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις για την 17η Νοέμβρη δικαιολογήθηκαν ως αποτέλεσμα του «κράτους έκτακτης ανάγκης». Ταυτόχρονα, διάφορες πολιτικές δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ έως και αναρχικές ομάδες, αποδεχόμενες τον όρο, αποσπούν αυτές τις ενέργειες από προγενέστερες και αποκρύπτουν τη σχέση τους με την προσπάθεια της αστικής εξουσίας να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τη μαζική λαϊκή οργή, εξαιτίας της όξυνσης μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

Χρόνια Πολλά απο τον Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ μείζονος Θεσσαλονίκης

Χρόνια Πολλά 

Καλές γιορτές

Πολλές ευχές από το ΚΚΕ


Πολλές ευχές για καλή & αγωνιστική χρονιά

ΚΚΕ

Να τα πούμε;

Τα κάλαντα, έργο του Γιώργου Σικελιώτη

Μερικοί στίχοι όπως και μια φωτογραφία μπορούν να αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη στιγμή, ή κατάσταση που εξελίσσεται σε μια χρονική περίοδο.

Ελπίδα η πάλη των Λαών

 «Η σοβιετική κόκκινη σημαία δεν κυματίζει πλέον στους τρούλους του Κρεμλίνου. 

Η υποστολή της σφράγισε με δραματικό και ταυτόχρονα συμβολικό τρόπο το τέλος της 74χρονης πορείας του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους. 

Για μια στιγμή οι δείχτες των ρολογιών έμειναν ακίνητοι, σημαδεύοντας την κρίσιμη στιγμή.

 Οι καρδιές πολλών εκατομμυρίων εργατών σ’ όλο τον κόσμο σταμάτησαν να χτυπούν, αναμετρώντας το μέγεθος των απωλειών».

Ριζοσπάστης, 28 Δεκέμβρη 1991

Καμιά υποταγή στη βαρβαρότητα! Υπάρχει άλλος δρόμος!


Το 2020 μπορεί να φεύγει, προσφέροντας ανακούφιση στους περισσότερους, για το τέλος μιας χρονιάς που πρόσθεσε περισσότερα βάσανα στο λαό, μένουν όμως πίσω όλες οι συνέπειες και κυρίως οι αιτίες που γεννάνε τα μεγάλα προβλήματα στον εργατόκοσμο.

Κάλαντα ιστορίας και αγώνα


Με ένα συγκινητικό, επίκαιρο και καυστικό βίντεο, λένε τα κάλαντα οι εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

Χρέος


«Χρέος να προετοιμαστούμε για τρίτο κύμα, χρέος και να προσέξουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βέροια, όπου βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη. 

Ακούγοντάς τον, θα νόμιζε κανείς ότι η κυβέρνηση άκουσε επιτέλους τα αιτήματα υγειονομικών, σωματείων και φορέων, που δέκα μήνες τώρα φωνάζουν ότι η πανδημία θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμα και ότι χρειάζεται ακόμα και τώρα να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, με έμφαση σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία κ.α. `

Φαντάζεστε ο “πρόσφυγας Χριστός” να έπεφτε στα χέρια κάποιων “πιστών” του;


Από τη μια ο χριστιανισμός και οι συμβολισμοί μέσα από τους μύθους του, και από την άλλη η πραγματικότητα της… μυθικής μαυρίλας των θεομπαιχτών και των χριστιανοφαρισαίων.  
Εξηγούμαστε:

«…ιδού άγγελος Κυρίου εφάνηκε δι’ ονείρου στον Ιωσήφ και του είπε· “σήκω αμέσως χωρίς αναβολήν και πάρε το παιδίον και την μητέρα του και φύγε εις την Αίγυπτον, και μένε εκεί, μέχρις ότου πάλιν εγώ σου είπω· διότι ο Ηρώδης θα αναζητήση το παιδίον, δια να το θανατώση”.
Και ο Ιωσήφ εσηκώθηκε αμέσως, παρέλαβε νύκτα το παιδίον και την μητέρα αυτού και έφυγεν εις την Αίγυπτον.

«Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»


Λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα κυκλοφορήσει, την Παρασκευή 25 Δεκέμβρη.

Στην εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε:

- Ο εμβολιασμός θα τραβήξει μακριά: Μέτρα τώρα για την Υγεία και την προστασία του λαού! Όχι άλλη θυσία για τα κέρδη. Η έναρξη των εμβολιασμών δεν αναστέλλει, αντίθετα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας να καραδοκεί

"Ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών"


Η κρίση στα Ίμια

 Η προσάραξη ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου στα Ίμια, 25/12/1995, πυροδοτεί αλυσιδωτές εξελίξεις με επίκεντρο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της βραχονησίδας από την Τουρκία. 

Η κρίση στα Ίμια θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο του 1996 φέροντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης. 

Πεθαίνει ο Τσάρλι Τσάπλιν

 


Πεθαίνει, 25/12/1977, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε -και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.

Ακυρώνεται η επιχείρηση στο «Μεγάλη Βρετανία»


Στη διάρκεια της νύχτας της 24ης προς 25η Δεκέμβρη, ειδικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ μετέφερε υπογείως ένα περίπου τόνο δυναμίτη, τον οποίο και τοποθέτησε κατάλληλα στα θεμέλια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα, που λειτουργούσε ως Στρατηγείο των Βρετανών και εγχώριων αστικών δυνάμεων. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι κατέφθασε στην Αθήνα ο Ου. Τσόρτσιλ (25 Δεκέμβρη) και ενδεχομένως να διέμενε στο «Μεγάλη Βρετανία» η επιχείρηση ακυρώθηκε.