Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πρωτόκολλο της στρατιωτικής συνθηκολόγησης άνευ όρων της Γερμανίας


Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ  ​Διάγγελμα προς το λαό 9 του Μάη 1945

Σύντροφοι! Πατριώτες και πατριώτισσες!

Εφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης ενάντια στη Γερμανία. Η φασιστική Γερμανία, γονατισμένη από τον Κόκκινο Στρατό και τα στρατεύματα των συμμάχων μας, αναγνώρισε πως είναι ηττημένη και δέχτηκε να συνθηκολογήσει δίχως όρους.

Αλληλεγγύη προς το ΚΚ Κούβας και τον Κουβανικό λαό για το τραγικό δυστύχημα σε ξενοδοχείο


 Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και τον Κουβανικό λαό, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο ξενοδοχείο Σαρατόγκα στην Αβάνα, που οδήγησε στο θάνατο 31 ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων 85.

Καταγγέλλει το οργανωμένο σχέδιο καταστολής στο ΑΠΘ


 Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς.

Πάρτε τη πίσω, είναι αντίθετη με τη θέληση του λαού


Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και συνεχίζει μαζί με τον λαό τον αγώνα που δυναμώνει την Πέμπτη στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στις 22 Μάη στη Μαραθώνια Πορεία, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Άκυρη από το δικαστήριο η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ


Ακυρη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία «EDILMAC», εργολάβο που λειτουργεί το μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Απέναντι στην αρεία φυλή των καπιταλιστών


Αυτός ο εικοστός πρώτος αιώνας που διανύουμε άρχισε με έναν πόλεμο. Ηταν οι Δίδυμοι Πύργοι κι εκείνο το διαβόητο «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» που οδήγησε σε εισβολές, συμμαχίες προθύμων, εμπάργκο, προσοδοφόρες κτηνώδεις ανθρωπιστικές κρίσεις κι άλλα τέτοια πολυδιαφημισμένα αποτελέσματα «μαχών» στο έδαφος της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Καινούργια όπλα, απ' το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη ως τις θερμοβαρικές βόμβες και τα εξελιγμένα χημικά, δοκιμάστηκαν στις πλάτες λαών.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 - 11 Μάη του 1936 (Οι αγώνες του λαού)» του Θέμου Κορνάρου


 Κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Θέμου Κορνάρου, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 - 11 Μάη του 1936 (Οι αγώνες του λαού)». Ενα βιβλίο που ήταν εξαντλημένο εδώ και καιρό, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των έργων του Κορνάρου.

Με αφορμή το νέο επεισόδιο «συνακροάσεων» - παρακολουθήσεων

Στις 26/4/2022 νέο κρούσμα «συνακροάσεων» - υποκλοπών σημειώθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά, μετά από αντίστοιχα των ετών 2016 - 2017, 2019 και 2020. Η υπόθεση εκθέτει τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί κυβέρνησής του ξεκίνησε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και κατάντησε ενδημικό.

Παρατεταμένη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας με σενάρια για αλλαγές συνόρων

  • Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στη νότια Ουκρανία
  • Φινλανδία - Σουηδία ετοιμάζονται για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στην «ημερήσια διάταξη» βρίσκονται πλέον η συζήτηση αλλά και οι εκατέρωθεν προετοιμασίες για το ορατό ενδεχόμενο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, όπως και για το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ευρώπη.

Μελλοντικές εξελίξεις στο ΝΑΤΟ


 Τα 70 χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα, γιατί εξαρχής το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ακόμα και τα πιο βασικά πράγματα τα οποία φαντάζονταν οι ηγεσίες της αστικής τάξης εκείνης της εποχής. Δηλαδή δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας απ' αυτό που τότε ήταν ο επονομαζόμενος «από Βορρά κίνδυνος», που αποδείχθηκε ανύπαρκτος, όπως δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας από την τουρκική απειλή.

Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας


30 Μάρτη του 1952

Το μικρό κορίτσι δεν είναι ακόμα ούτε δυόμισι χρονώ.

Στο φτωχικό σπίτι έρχεται ο αγαπημένος φίλος των δικών της και της ίδιας. Κάτι λέει σιγανά στους νέους γονείς. Η εικόνα θολή μέχρι εκεί.

Παραδείγματα που δείχνουν ότι ο ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος


 ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σημαντική κατάκτηση η κλαδική ΣΣΕ των οικοδόμων μετά από 13 χρόνια. Συμφωνία με την εργοδοσία με αυξήσεις και για τους εργαζόμενους στη «Μινέρβα»

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
10/05/1267

Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

10/05/1801

Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Ο πόλεμος κράτησε 4 χρόνια και έληξε με νίκη των ΗΠΑ.