Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης


Η επικρατούσα άποψη της ίδρυσης της Θεσσαλονίκης από τον σφετεριστή του θρόνου του βασιλείου της Μακεδονίας Κάσσανδρο, σχετίζει την επιλογή του με την αντίληψη για τη στρατηγική θέση αυτής της ενδότατης κοιλότητας της μακεδονικής ακτογραμμής, η οποία εύκολα θα μπορούσε να συνδέσει την ενδοχώρα με τη θάλασσα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακμάζουσα εμπορική κίνηση, ενώ συνάμα παρείχε και ασφάλεια από επιδρομές.

Μια αναδυόμενη βιομηχανία «εκτός ελέγχου» στην ΕΕ

 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Μια τεράστια βιομηχανία με αντικείμενο την «ασφάλεια», τη συλλογή ψηφιακών δεδομένων και τις παρακολουθήσεις αναπτύσσεται ραγδαία με «ομπρέλα» το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

Ψιχουλοδότες - Ψιχουλοδέκτες


Μπαίνω στο ασανσέρ και με παίρνει μια μπόχα άπλυτων ρούχων και σωμάτων που κόβει την αναπνοή. Δεν μπορώ να κρύψω καθώς φαίνεται αυτό που νιώθω γιατί δυο τρεις - διάολε σε νοσοκομείο βρίσκομαι - ψιθυρίζουν πως δεν αντέχουν ούτε τον εαυτό τους, αφού ο θερμοσίφωνας ανάβει μια φορά τη βδομάδα και το πλυντήριο μπαίνει μια φορά το δεκαήμερο. Στις καλές περιπτώσεις.

Το «Χέρι της Ερήμου»


ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ.

Αλήθεια, αγάπη, φως, σκότος, μίσος, ολιγαρχία, έρευνα. Λέξεις. Λέξεις σκόρπιες. Μερικές αντίθετες. Λέξεις που στιγματίζουν και καθορίζουν την καθημερινότητα μας. Λέξεις που βιώνουμε καθημερινά. Είναι η αγάπη συνώνυμη του φωτός; Είναι η αλήθεια συνώνυμο της μνήμης; Μπορεί να ξεχάσει κανείς την αγάπη; Την αγάπη που έδωσε, την αγάπη που πήρε, την αγάπη που έζησε;

Ντέιβιντ Ρικάρντο


Στις 11 Σεπτεμβρίου 1823 πεθαίνει ο Ντέιβιντ Ρικάρντο. Αγγλος οικονομολόγος, εκπρόσωπος της ιδεολογίας της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων. Κύριο έργο του ήταν οι «Αρχές πολιτικής οικονομίας και δημοσιονομίας» (1817). 

Ωμός εκβιασμός για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις αν δεν μειωθεί η κατανάλωση


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
 
Είναι ξεκάθαρο πλέον ενόψει του χειμώνα ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν δύσκολα, εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας που προκαλούν η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας


Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και προσπαθεί να τη στριμώξει «σε voucher και pass» στέλνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και Συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στη βαρυχειμωνιά αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή σε κυβερνητικούς σωτήρες


 Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του "δύσκολου χειμώνα", που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι μόνο δε συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων.

Ρεύμα φθηνό για όλο το Λαό


Στις 13 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, παίρνουμε μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα εργατικά Σωματεία στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και βροντοφωνάζουμε: Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
11/09/1823

Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

11/09/1922

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’ διέφυγε στην Ιταλία.