Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

Η «Ταινιοθήκη» στο σπίτι


 Η «Ταινιοθήκη» προτείνει μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα.

Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά / χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά

«Όπως και να' ναι ο κόσμος, πάντα στην πρώτη τη γραμμή»

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ στέλνει αγωνιστικό μήνυμα στη νεολαία και τονίζει πως όπως και «Όπως και να' ναι ο κόσμος, πάντα στην πρώτη τη γραμμή».

«Και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε ότι και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή. Επίσης με χαρά ανακοινώνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμο με πλούσιο υλικό το site του Πολυχώρου Πολιτισμού και Νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα», αναφέρει.

Masked mouths still have a voice


Masked mouths still have voice

Τα καλυμμένα στόματα έχουν ακόμα φωνή

Δείτε το video για την πανδημία που ετοίμασε η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο.

Πλευρές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις μέρες μας


Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις και στις κοινωνικές συναναστροφές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής ζωής, δημιούργησαν νέες ανάγκες κι έφεραν στη ζωή μας νέες ρυθμίσεις κι εργαλεία για την αντιμετώπισή τους. 

Απαιτούμε τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας


Στις 09/04 δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Η μέρα δράσης στις 15 Απρίλη


Οι εργαζόμενοι στα super market όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση. Εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριο τους, έχασαν τα ρεπό τους, συμπιέστηκαν δικαιώματα ενώ η κυριακάτικη εργασία έχει μπει σε μια φόρμα μονών-ζυγών όπως στον δακτύλιο, αφού τη μια Κυριακή εργάζονται και την άλλη όχι.

Κρούσμα κορονοιού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσ/νίκης


Κρούσμα κορονοιού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσ/νίκης 

Επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή 10/4 κρούσμα κορονοιού, σε συνάδελφο πουεργάζεται ως τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δ. Θεσ/νίκης. 

Ο συνάδελφος πήγε το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπουτου έκαναν το τεστ. Από την Παρασκευή, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός,νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Στον συνάδελφο ευχόμαστε περαστικά και να επιστρέψει υγιείς και δυνατός στο σπίτι του και στην εργασία του. 

Πρόκληση η πρόσκληση Παπαγεωργόπουλου σε εκπομπή της TV100


Ούτε σαν κακόγουστο ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο δεν μπορεί κανείς να δεχτεί την προκλητική συμμετοχή του τελεσίδικα καταδικασθέντα πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης σε εκπομπή της TV100 με θέμα τη ...«δικαιοσύνη»!

Στις παγωμένες κορφές της Νιάλας των Αγράφων


Στις παγωμένες κορφές της Νιάλας των Αγράφων - Μια συγκλονιστική αφήγηση για εκείνη τη φοβερή βραδιά του 1947, για το αντάμωμα ανταρτών και φαντάρων στην ίδια 
σκηνή μέσα στη φονική χιονοθύελλα και (...) !!!  
"Τα όπλα συμφώνησαν αυτήν την ώρα κάτω απ' τη βία της φύσης να μη μιλήσουν για το θάνατο."


Η νέα, πολύ παλιά, «Μεγάλη Ιδέα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών


«ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ»

Η εμφάνιση της πανδημίας, η γρήγορη εξάπλωσή της, οι βαθιές συνέπειές της στην ανθρώπινη ζωή και ειδικά στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες έφεραν στην επιφάνεια μεγάλα εκρηκτικά προβλήματα, τα οποία φυσικά προϋπήρχαν, όμως με εκκωφαντικό και τραγικό συνάμα τρόπο σήμερα αναδείχθηκαν.

Ορατός ο εχθρός...


Ορατός ο εχθρός...

Μία άλλου είδους, ουσιαστική ενημέρωση, για την πανδημία και τις επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων στους εργαζόμενους, δίνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε από τα στοιχεία: «περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνεργοι καταγράφονται παγκοσμίως εξαιτίας του ορατού εχθρού της πανδημίας του ιού του καπιταλισμού.

Ανοσία στην αστική προπαγάνδα


Ο βομβαρδισμός είναι καθημερινός, σε όλα τα μέσα, κάθε λεπτό. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπολσονάρο και ο Ερντογάν είναι λαϊκιστές, είναι βαρβαρότητα αυτό που κάνουν, βάζουν την οικονομία πάνω από τον άνθρωπο.
Οι Σουηδοί είναι σε αφασία, αν και τώρα τα «γυρνάνε», οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι «ξύπνησαν» αργά, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι άργησαν να πάρουν μέτρα.

Οι κυβερνήσεις “Βορρά” και “Νότου” χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς


Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών.

Μόλις κατέληξαν σ’ έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό, όλοι μαζί - οι κυβερνήσεις του

Στη μάχη για ανατροπή της σαρωτικής αντεργατικής πολιτικής

Φούντωσε η συζήτηση στα αστικά επιτελεία για τη επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκτιμήσεις που γράφονται, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.(1) Αυτό που επιδιώκουν - λένε - είναι η «βύθιση» να συνοδευτεί από γρήγορη και απότομη «ανάκαμψη».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο αστυνομικό προσωπικό και στις οικογένειές τους στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία.

Επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του αστυνομικού προσωπικού, ιδιαίτερα όσων από τη φύση των καθηκόντων τους έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε καθημερινή βάση.

Έφυγε από την ζωή ο Βασίλης Αχτσής


Έφυγε από την ζωή, σήμερα, σε ηλικία 78 ετών ο Βασίλης Αχτσής.


Ο Βασίλης  διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τις περιόδους 1982-1988 και 1993-1999 και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Καλό σου ταξίδι σύντροφε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Ο Βασίλης Αχτσής, γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών.

Home Ανακοίνωση Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ


Ο ΟΑΣΘ από την εξόφληση του μισθού του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση μισθών των συναδέλφων τεχνιτών που ήρθαν με μετάταξη από την ΕΛΒΟ τον Αύγουστο του 2019. Είναι μια μεθοδευμένη και ύπουλη κίνηση εν μέσω πανδημίας και απαγόρευση κυκλοφορίας που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νυν διοίκηση. Η επίκληση -από την πλευρά της διοίκησης- διατάξεων νόμων για την αιτιολόγηση των μειώσεων είναι απαράδεκτη γιατί οι συνάδελφοι εργάζονται εδώ και περίπου 8 μήνες χωρίς κανέναν να τους έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 11 - 12 Απρίλη 2020:

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: «Νέο σχέδιο Μάρσαλ»: Η νέα, πολύ παλιά, «Μεγάλη Ιδέα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών.

Ακόμα, στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»:
  • Τα αδιέξοδα της ΕΕ και του καπιταλισμού φέρνουν νέες θυσίες για τους λαούς

Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη),11/4/1947, μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι), επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται


Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται, 11/4/1945, κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου


Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την «πτώση» του τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβρη του 2019, το Τομεακό Συμβούλιο Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε μία σύντομη ερασιτεχνική παραγωγή με αυτό το θέμα, με σκοπό να συμβάλει όσο γίνεται στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Σήμερα, μέσα από το κανάλι της ΚΝΕ στο youtube, γίνεται η πρώτη livestream προβολή του.

Ηλεκτρονικό φυλλάδιο για την Υγεία στις μέρες της πανδημίας


Ηλεκτρονικό φυλλάδιο διακινεί η ΤΟ Πανεπιστημίων - Έρευνας Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Αθήνας με τίτλο: «Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού».

 (Δείτε την ανακοίνωση στα συνημμένα σε pfd και στο παρακάτω link σε μορφή isuuhttps://issuu.com/geothdl/docs/anakoinosi_koronoios_ygeia)

Το φυλλάδιο, που απευθύνεται σε φοιτητές, νέους ερευνητές και επιστήμονες, αναφέρει:

Προς λαμόγια της προπαγάνδας


Από την μια μεριά υπάρχουν τα λαμόγια της προπαγάνδας που, ακόμα και τώρα, δεν μπορούν να κρύψουν την αλλεργία τους στην εικόνα των ανθρώπων που διεκδικούν, παλεύουν και αγωνίζονται.
Από την άλλη υπάρχουν ακριβώς αυτοί, οι αγωνιστές, που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια “άνθρωπος”.

Συζήτηση με τον Παναγιώτη Αλωπούδη νοσηλευτή στη Γερμανία

Το portal 902.gr ανοίγει «παράθυρο» στους υγειονομικούς της Γερμανίας. Παρακολουθήστε τη συζήτηση με τον Παναγιώτη Αλωπούδη νοσηλευτή στη Στουτγκάρδη.

Μιλάει για τους πάνω από 200 υγειονομικούς στη Γερμανία που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας όπου σχεδόν 1 στα 5 νοσοκομεία έκλεισαν από το 1991.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Υγειονομικές βόμβες τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ


Υγειονομικές βόμβες εξακολουθούν να παραμένουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της διοίκησης του ΟΑΣΘ να πείσει ότι λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Ο ΟΑΣΘ μπήκε στην καραντίνα του κορονοϊού ήδη με μειωμένο το στόλο των οχημάτων του.

15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ S/M


ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία των συναδέλφων μας από την Αθήνα,  καλεί όλα τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, επιχειρησιακά και κλαδικά σε όλη τη χώρα να ορίσουν την Τετάρτη 15 Απρίλη, ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market.

Στρατηγική πρόληψης της διασποράς του COVID-19 (κορονοϊού) στις στρατιωτικές μονάδες


Διανύουμε μια περίοδο που ο ιός Covid-19 (κορονοϊός) διαδίδεται ταχύτατα, προκαλώντας νόσο και θάνατο σε χιλιάδες άτομα ανά την υφήλιο.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, αναλώσιμα, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα Υγείας σε όλες τις πληττόμενες χώρες ανεξάρτητα από τη θέση

Αποτυπώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής επίθεσης με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2020
  • Καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις
  • Αύξηση 139% στη δυσμενή μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

Τελικά αντέχει το σύστημα Υγείας;


Η πανδημία από τον νέο κορονοϊό (SARS-COV-2) προκάλεσε αναμενόμενα μεγάλη συζήτηση γύρω από το δημόσιο σύστημα Υγείας, τις δομές του, το προσωπικό που διαθέτει, τη σχέση του με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα όταν το προκείμενο είναι η αντιμετώπιση της νόσησης από έναν ιό για τον οποίο δεν διαθέτουμε ειδική θεραπεία και εμβόλιο, αλλά και η πρόληψη της ραγδαίας εξάπλωσής του με δεδομένο την υψηλή μεταδοτικότητα.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους


Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί 
δεν θα ανεχθούμε να αφορούν την συνδικαλιστική δράση. 

Τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή

Τη δυναμώνουμε για την προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Τρωκτικά και "παράσιτα"..


Χθες σε κατάστημα των MediaMarkt που λειτουργεί ως τηλεφωνικό κέντρο, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν παρέα με ποντίκια.

Οι απαντήσεις της εργοδοσίας στην άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, προκαλούν οργή!

Τρωκτικά και "παράσιτα"..

«Μητρόπολη» των θυμάτων από την πανδημία


Η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ (με πάνω από 450.000 νοσούντες και πάνω από 15.000 νεκρούς) αποκαλύπτει ωμά την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αποτυπώνεται και στη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πρέσα της εκμετάλλευσης, των ταξικών ανισοτήτων, του αποκλεισμού από ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, πληρώνουν μεγάλο τίμημα.

«Κερδισμένος» χρόνος...


Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία και τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι «να κερδίσουμε χρόνο», κυρίως σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, που όπως η ίδια παραδέχεται ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, λόγω των κενών και των ελλείψεων που έχει προκαλέσει διαχρονικά η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Ανακοίνωση για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας


“Σχετικά με την επιστολή του υπουργείου υποδομών, για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας του Covid-19”

Όπως έχουν τονίσει από την αρχή της πανδημίας οι ταξικές δυνάμεις, τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, στρώνουν το έδαφος της επόμενης αντεργατικής μέρας. Τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, φανερώνεται πιο καθαρά πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Στη μάχη για ανατροπή της σαρωτικής αντεργατικής πολιτικής


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Φούντωσε η συζήτηση στα αστικά επιτελεία για τη επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκτιμήσεις που γράφονται, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.1

Κυκλοφορεί ο «Απελευθερωτής»
Κυκλοφορεί, 10/4/1942, το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».

Δημιουργία παράνομου εκδοτικού του ΕΑΜ

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ συναποφασίζουν τη δημιουργία παράνομου εκδοτικού μηχανισμού για την έκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας» («Κεντρικού Οργάνου» της ΚΕ του ΕΑΜ) και άλλων διαφωτιστικών εντύπων του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αρχικά η «Ελεύθερη Ελλάδα» κυκλοφόρησε πολυγραφημένη. Ακολούθησαν λίγα φύλλα τυπωμένα σε νόμιμα επαγγελματικά τυπογραφεία. 

Εμιλιάνο Ζαπάτα


Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν, 10/4/1919, σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών που είχε ξεκινήσει εννέα χρόνια πριν.

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλασάρ (1879 -1919), μια ηγετική φυσιογνωμία της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολούθησε.  

Η έξοδος του Μεσολογγίου


Έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν, 10/4/1826, ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
(και τα «Ελληνικά Χρονικά»)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

«Σε 4 τοίχους»


ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 
στον «ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ» 

Ο σκιτσογράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δίνει κίνηση και ήχο στη γελοιογραφία και με μικρές ιστορίες σχολιάζει την επικαιρότητα.   

Η νέα κινούμενη γελοιογραφία (ΒΙΝΤΕΟ) με τίτλο «Σε 4 τοίχους»

«Χάνει η μάνα το παιδί» στους χώρους δουλειάς


ΛΥΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
  • Την εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής BEAT, που απέλυσε «πάνω από 15 συναδέλφους τις τελευταίες μέρες στα γραφεία στην Αθήνα και ακόμα περισσότερες στη Λατινική Αμερική», ενώ για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν προωθεί μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής.

Μνήσθητί μου, κύριε…


H Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς πρέπει να ξέρετε ότι διαθέτει και ειδικό Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι “πατέντα” μόνο του συγκεκριμένου Μητροπολίτη Σεραφείμ, ή αν πρόκειται για ενασχόληση στην οποία επιδίδονται εν συνόλω οι Μητροπόλεις και η κάθε μια ξεχωριστά.

Και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε, κιόλας.

«Vos profits. Nos mortes» - «Τα κέρδη σας. Οι νεκροί μας»


 Στο CARREFOUR Σαν Ντενί της Γαλλίας χρειάστηκαν μόνο δέκα εννέα γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα. 

19 γράμματα μόνο. Λιγότερα ακόμα και από τα γράμματα της αλφαβήτου. Γιατί μερικές φορές τα πολλά λόγια είμαι πολύ φτωχά για να αναδείξουν το μέγεθος του εγκλήματος.  Οι συνάδελφοί της Αΐσα στο CARREFOUR Σαν Ντενί της Γαλλίας χρειάστηκαν μόνο δέκα εννέα γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα. 

VOS PROFITS NOS MORTES

Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνατός από την κρίση


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μπορεί από το χθεσινό Γιούρογκρουπ να μην έχει βγει ακόμα λευκός καπνός και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη-μέλη να συνεχίζονται, μπορεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη να είναι μεγάλες και στο τραπέζι να έχουν πέσει διάφορα σχέδια. Όμως το σίγουρο είναι ότι κοινός παρανομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών-μελών, υπό την ονομασία “Σχέδιο Μάρσαλ”, είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης.

Πρώτη στάση εργασίας σε συνθήκες τηλεργασίας την περίοδο της πανδημίας!


Η γνωστή εταιρεία BEAT (πρώην TAXIBEAT) παρουσιαζόταν ως μια εταιρία καινοτομίας και ως πρότυπο αξιοποίησης της τεχνολογίας. Φυσικά η αξιοποίηση της τεχνολογίας της επέφερε τεράστια κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Μάλιστα η κρατική τηλεόραση έκανε ολόκληρο ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη επιχείρηση και για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή μέσω της εργασίας από το σπίτι.

Συνέντευξη του Θ.Ιγνατιάδη στο ραδιόφωνο του «904 Αριστερά στα FM»


Σοβαρά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με το κατά πόσο διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγκρίσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το «υγρό απολύμανσης χεριών» που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 904 αριστερά στα fm ο Θόδωρος Ιγνατιάδης περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι η απάντηση της  αυτοτελούς  Διεύθυνσης

Η αλληλεγγύη τού ... «ποιος θα πρωτοπάρει»


Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, των καταγγελιών για τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας, υποδομές, αναπνευστήρες και ενώ νοσηλεύτριες στην Ισπανία και την Ιταλία φορούν πράσινες σακούλες σκουπιδιών για ρόμπες και στην Ελλάδα έχουν από ελάχιστες έως και ληγμένες μάσκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU. Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου για την ανεπαρκή αυτή απόφαση - πυροτέχνημα, «το απόθεμα θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού», ενώ «τη διανομή του θα διαχειρίζεται το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ώστε να διατίθεται εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο».

Ο κόσμος τους... Ο κόσμος μαςΔιαφημιστικές καμπάνιες του αίσχους, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αθώωσης της εκμετάλλευσης


Διαφήμιση Νο 1: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μας, στους δικούς μας ήρωες», λέει η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» στους εργαζομένους της, ενώ από το σποτ προβάλλονται πρόσωπα χαμογελαστών και ξεκούραστων εργαζομένων.

Διαφήμιση Νο 2: «Σήμερα όλοι πρέπει να μείνουμε μέσα. Και οι χιλιάδες εργαζόμενοι, προμηθευτές, συνεργάτες και οδηγοί της "Lidl" μένουνε μέσα. Στο δικό τους μέσα.

Επεσαν οι μάσκες


Οι προχτεσινές πολύμορφες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των υγειονομικών, που στήριξαν με τη συμμετοχή τους εκατοντάδες σωματεία και φορείς, βρήκαν μεγάλη απήχηση και έδωσαν βήμα για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις τους για μέτρα πραγματικής προστασίας της υγείας του λαού. 
Αποτέλεσαν όμως και αφορμή να πέσουν οι μάσκες...

Αξιοποίησε το e-shop της Σύγχρονης Εποχής


Η Σύγχρονη Εποχή σας ενημερώνει ότι λόγω των έκτακτων μέτρων και της ΠνΠ τροποποιεί τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων για εξυπηρέτηση πελατών αποκλειστικά μέσω υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου (e-shop, τηλεφωνική παραγγελία, παραγγελία μέσω e-mail) με παράδοση κατ’ οίκον

Και αυτοί τον (υπονομευτικό) χαβά τους...


Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονταν στο πόδι για την προετοιμασία της προχτεσινής μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, με τη στήριξη δεκάδων σωματείων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ επέλεξε... ουσιαστικά «να σφυρίξει αδιάφορα»! 

Νίπτω τας χείρας μου


Ένας ιός, ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός, όπως τον αποκαλούν κατά κόρον, για να επιτείνουν τον φυσιολογικό φόβο που νιώθουν οι άνθρωποι.

Ένας μικροσκοπικός ιός, που είναι ορατός στα μικροσκόπια των επιστημών, με την επέλασή του μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να ξεγυμνώσει το καπιταλιστικό σύστημα και κυρίως την ηγέτιδα δύναμή του, τις ΗΠΑ

Συζήτηση με τη Γιώτα Σταθοπούλου νοσηλεύτρια ΜΕΘ στη Βρετανία

Το portal 902.gr ανοίγει «παράθυρο» στη Βρετανία συνομιλώντας με την Γιώτα Σταθοπούλου νοσηλεύτρια που εργάζεται σε ΜΕΘ στο κεντρικό νοσοκομείο του Μάντσεστερ.

Μιλάει για την κατάσταση στη Βρετανία, για τις συνθήκες που οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη στις ΜΕΘ, για τις 12ωρες βάρδιες και τις ελλείψεις προσωπικού.

7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται, 9/4/1964, η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού.

Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Η 7η Ολομέλεια

Ο Κωστής Παλαμάς τιμωρείται, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική


Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμωρείται, 9/4/1911, με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

Οραματίστηκε την κοινωνία του λαού

Αυτός ο πνευματικός «γίγαντας» - ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πρωτοπόρος μαχητής του Δημοτικισμού - ο οποίος με το αριστούργημά του, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», οραματίστηκε την κοινωνία του λαού, θα μείνει αθάνατος.

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

"Μπήκαν στα νησιά τα ΜΑΤ"


"Μπήκαν στα νησιά τα ΜΑΤ"

 – Ζωντανή ηχογράφηση –

Στίχοι - Μουσική - Ενορχήστρωση: Υπεραστικοί Ηχοληψία –

 Μίξη: Γιωργής Νταβαρίνος

Video editing – πρωτότυπες φωτογραφίες: Άρης Οικονόμου

"Μπήκαν στα νησιά τα ΜΑΤ"

…οι δικοί μας Άγιοι


Αγωνιστικό μήνυμα από τους εργαζόμενους στα S/M

Συνάδελφοι από τον Σκλαβενίτη, τον ΑΒ Βασιλόπουλο και τα Market in, έστειλαν σήμερα το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. 

«Τώρα λογαριαζόμαστε»


 Η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται η φωνή μας

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα με αφορμή την Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία δημοσίευσαν βίντεο όπου καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να παρθούν τώρα μέτρα για τη Δημόσια Υγεία.

Μένουμε όρθιοι και δυνατοί


Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας σήμερα, θα περίμενε κάποιος δήμαρχοι και περιφερειάρχες, όλοι όσοι διοικούν στον Α΄ και Β΄ βαθμό Διοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης όχι μόνο δεν διεκδίκησε ποτέ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης (νοσοκομεία, ΚΥ, κ.ά.) και Πρόνοιας

«Ήρωες με φίμωτρα δεν θα έχουν»

«Ήρωες με φίμωτρα δεν θα έχουν», σημείωσε ο γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» Γιώργος Σιδέρης για τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Τρίτη 7 Απρίλη στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης στην Υγεία.

Μιλώντας στο κανάλι «Κontra» το βράδυ της Τρίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή των υγειονομικών που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, Μέσα Ατομικής Προστασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Η κυβέρνηση κόβει και ο ΣΥΡΙΖΑ ράβει...


Ξαφνικά, ένα τεράστιο διαστημόπλοιο κάλυψε τον ουρανό της Αθήνας. Σε λίγα δευτερόλεπτα είχε προσγειωθεί σε πλατεία, στην οδό Πειραιώς. Η πόρτα άνοιξε και εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, κρατώντας χαρτιά στα χέρια του.

H ΕΕ δεν είναι μια συμμαχία λαών, αλλά ανταγωνιζόμενων κρατών

Η οξυμένη διαπάλη των αστικών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ, για τον επιμερισμό των βαρών της νέας κρίσης, δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι μαζί συμφωνούν ότι το λογαριασμό, τα νέα δάνεια και τους μηχανισμούς στήριξης, θα πληρώσουν πάλι οι λαοί για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Από αυτή τη μάχη θα βγούμε ζωντανοί αλλά και πιο δυνατοί»


«Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να βγούμε από αυτή τη μάχη όχι μόνο ζωντανοί, αλλά και ποιο δυνατοί», ξεκαθαρίζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλώντας εκπαιδευτικούς και μαθητές να περάσουν στην αντεπίθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα.

Ξένος καβγάς


Ο καβγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στον «ξένο αχυρώνα» του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο από κοινού υπονόμευσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στο πεδίο που αφορά τη διαχείριση των οικονομικών και άλλων συνεπειών από την πανδημία, καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού.

Δεν αφορά ούτε τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ούτε το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα που από κοινού απορρίπτουν, ούτε τα αιτήματα των εργαζομένων για να ληφθούν με ευθύνη της εργοδοσίας όλα τα μέτρα στους χώρους δουλειάς, για τα οποία και οι δυο «σφυρίζουν αδιάφορα».