Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Στον «αέρα» η μουσική συνάντηση με την Πολυξένη Καράκογλου


Η ΚΝΕ εγκαινιάζει μία νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία, τις “μουσικές συναντήσεις” με καλλιτέχνες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης, στους οποίους δίνει “φωνή” και βήμα, φιλοδοξώντας να “ακονίσει” τη σκέψη των θεατών, να δώσει κουράγιο και δύναμη, να “κινητοποιήσει” μέσα από την τέχνη… “Ποδαρικό” στις “μουσικές συναντήσεις” της ΚΝΕ κάνει η Πολυξένη Καράκογλου, με τους μουσικούς Αλέξανδρο Κούρο (πιάνο) και Μάριο-Ιβάν Παπούλια (βιολί, κιθάρα, φωνή), ερμηνεύοντας τραγούδια δικά της, που κυκλοφορούν δισκογραφικά, αλλά και άλλων γνωστών και αγαπημένων συνθετών. 

Αυτό που φοβάται η αστική τάξη δεν θα το γλυτώσει


Διανύουμε τον τέταρτο μήνα της πανδημίας του κορονοϊού, με την ανησυχία και την αγωνία να κορυφώνεται.

Η επόμενη ημέρα, είναι το ζητούμενο για δύο διαφορετικές κοινωνίες, από τη μια ο κόσμος της εργασίας και από την άλλη ο κόσμος του κεφαλαίου.

Τηλεργασία η αφορμή για εργοδοτικό “ξεσάλωμα”


Πριν από μερικά χρόνια όταν ήμουν φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών και Πληροφορικής, κάποιοι καθηγητές μας περιέγραφαν εικόνες για το πώς μπορεί να είναι το σπίτι του μέλλοντος, με αυτοματισμούς και τεχνολογίες. Έξυπνες συσκευές, ρομπότ, αισθητήρες διασυνδεδεμένα, θα αποτελούσαν το ιδανικό περιβάλλον για να ξεκουράζεται ο άνθρωπος, να μην χρειάζεται να σκέφτεται το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων, να ενημερώνεται ακόμα και για το πότε

Για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας


Μετά τη Ριτσώνα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αυτή τη φορά στην παλιά προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όπου διαβιούν 2.500 πρόσφυγες, δημιουργεί τεράστια ανησυχία και μεγάλο κίνδυνο, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους εργαζόμενους, σε έναν χώρο όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν συνθήκες μεγάλου συγχρωτισμού και ελλιπή μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Εμπεδώνεται καλύτερα η ατομική ευθύνη όταν το κράτος αναλαμβάνει τη δική του

Ως συνέχεια της στρατηγικής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, χαρακτήρισε την πρόταση του Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη οι πολίτες να καλλιεργούν αλλά και να έχουν οικόσιτα στα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τον κορονοϊό, με παρέμβασή του στο «kozani.tv» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Μακεδονίας, Θανάσης Χαστάς.

«Υπάρχει ατομική ευθύνη» τόνισε αλλά «εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει την δική του πρωταρχική ευθύνη».

Ο κορονοϊός τους ξεσκέπασε...


Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας ο Covid-19 ξεσκέπασε το σαθρό οικοδόμημα των συστημάτων Υγείας, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Ξεσκεπάστηκαν με πολύ ηχηρό τρόπο τα λίκνα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ και η ΕΕ και χάνουν γρήγορα τη λάμψη τους, με τις εγκληματικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας Υγείας, που αφήνουν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτους τους λαούς, όχι επειδή δεν έχουν τα μέσα αλλά επειδή έχουν άλλο

Σήμερα στις 9 μ.μ. στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας»


Σήμερα, Κυριακή 5 Απρίλη, στις 21:00, σε Α' livestream προβολή στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

 Ένας αιώνας συγκλονιστικής ιστορίας περνά μέσα σε 100 λεπτά μπροστά από τα μάτια του θεατή.

Σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, δραματοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπη μουσική συνθέτουν μια φροντισμένη παραγωγή, στην οποία συνέβαλαν εθελοντικά πάνω από εκατό συντελεστές.

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό


Αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα είναι μια σύντομη παρένθεση. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε λίγο στο σημείο που βρισκόμασταν πριν ληφθούν τα μέτρα για την πανδημία.

Ο κίνδυνος για το λαό δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Αφορά το μεγάλο κύμα φτώχειας, ανεργίας και κατεδάφισης εργατικών δικαιωμάτων που φέρνει η επίθεση του κεφαλαίου στο έδαφος της νέας κρίσης.

H έλλειψη της κρατικής ευθύνης, είναι υγειονομική βόμβα




Άμεση πύκνωση των δρομολογίων
στις ώρες αιχμής

Πως είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων ενώ μέσα στα λεωφορεία να είναι πολλαπλάσιοι οι επιβάτες;
Αντί δηλαδή να πολλαπλασιάζονται τα δρομολόγια για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, αυτά μειώνονται!!

Ξεκινάμε με αποφασιστικότητα, βάζοντας τον πήχη ψηλά!


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Απ' αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά και στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης η λειτουργία δικτύου συνδρομητών του «Ριζοσπάστη». Τον σχεδιασμό αυτό τον αποφασίσαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού και η υλοποίησή του ξεκινάει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο λαός, ξεπερνώντας μια σειρά από αντικειμενικά εμπόδια και δυσκολίες που συναντήσαμε.

Οι κομμουνιστές υγειονομικοί στη μάχη κατά της επιδημίας


Τώρα είναι ώρα μάχης. Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη, να προστατευτούν η υγεία και η ζωή του λαού, να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, αυτούς δηλαδή που είναι πιο ευάλωτοι στον νέο κορονοϊό.

Αρχίζει, η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας».


Αρχίζει, 5/4/1960, στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρονταν πως οι κατηγορούμενοι «εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τη διενέργειαν κατασκοπείας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως».

Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, καταδικάζονται σε θάνατο


Οι Αμερικανοί πολίτες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καταδικάζονται, 5/4/1951, σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ένωση. Εκτελέστηκαν στις 19/6/1953 στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η «υπόθεση Ρόζενμπεργκ» ξεκινάει από τη στιγμή που η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι

Σχέδιο «Τέρμινους»


Ο κυβερνητικός στρατός ξεκινά, 5/4/1947, μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ (Σχέδιο «Τέρμινους»), αρχικά στην Ρούμελη και κατόπιν στην Θεσσαλία και την Ήπειρο.

 Οι αρχικές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Οι αντάρτες ούτε αιφνιδιάστηκαν ούτε κιότεψαν μπροστά στη δύναμη πυρός του αντιπάλου, παρά τις προσδοκίες του τελευταίου.

11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνήλθε, 5/4/1945, η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. 

Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στο Λίβανο και τη Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για το ρόλο των Εγγλέζων στη σύγκρουση. 

Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης.