Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα


Εκατομμύρια κόσμου στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα

Στρατής Τσίρκας


Στις 23/7/1911, γεννήθηκε ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας -κατά κόσμον Γιάννης Χατζηαντρέας- στο Κάιρο, έφυγε από την ζωή στις 27/1/1980.

Στοιχεία από τον απόρρητο φάκελο κοινωνικών φρονημάτων του συγγραφέα της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες», Στρατή Τσίρκα, που διασώθηκε από την καταστροφή τους τον Αύγουστο 1989, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Νατάσσα Δομνάκη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…


Η ίδια η μυθολογία 
γύρω από τη γέννηση των Αγώνων πιστοποιεί ότι η ύστερη εξιδανίκευσή τους, λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Οι Αγώνες δεν ήταν μόνο στέφανοι και κότινοι, δεν ήταν μόνο κλέη και αρετή ψυχής μέσα σε ρωμαλέα σώματα. Ηταν και εξαγορές, ήταν και δολιοφθορές, ήταν και απάτες, ήταν και δωροδοκίες, ήταν και ντόπινγκ…

Περισσεύει η «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών


Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, τόνισε πόσο «περίπλοκη» είναι η σχέση με την Αγκυρα, αλλά και πόσο ικανό καθιστά το ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πτέρυγά του
 
«Βαθιά ανήσυχος» δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «για τις ανακοινώσεις της 20ής Ιουλίου από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο, με μπούσουλα το αν και το πώς μπορεί να διαταραχθούν νέες διευθετήσεις στην περιοχή με ΝΑΤΟική σφραγίδα.

Τα Συνδικάτα στον Τουρισμό - Επισιτισμό να παλέψουν για μέτρα ενίσχυσης της Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Τα συνδικάτα στον τουρισμό – επισιτισμό και όλοι οι εργαζόμενοι στις τουριστικές περιοχές

να παλέψουν για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων


 Εδώ και 2 μήνες όπου επίσημα έχει ανοίξει ο Τουρισμός στη χώρα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι έχουν στην κυριολεξία ξεσαλώσει. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων.

Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γης η καλύτερη τιμή στη μνήμη όσων χάθηκαν


Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που παραμένουν και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή. Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι και τότε οι κυβερνώντες απέδωσαν την καταστροφή στην "ατομική ευθύνη των κατοίκων", λογική που και η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί για να φορτώσει στο λαό την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα Λαϊκά Μέτωπα πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 


Ο φασισμός και ο ναζισμός αποτέλεσαν τη μορφή πολιτικής διαχείρισης που επέλεξαν η ιταλική και η γερμανική αστική τάξη αντίστοιχα, επιδιώκοντας να συντρίψουν τον εσωτερικό ταξικό εχθρό και ταυτόχρονα να προωθήσουν με πολεμικά μέσα την αναβάθμισή τους στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

Αίτια του Α` παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου


Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) αποτελεί το πρώτο μείζονος σημασίας σύμπτωμα μιας νέας ιστορικής εποχής.

Η νέα αυτή ιστορική εποχή είναι το πέρασμα της καπιταλιστικής κοινωνίας σε ένα νέο της στάδιο, το στάδιο του ιμπεριαλισμού. Το στάδιο αυτό κυριαρχείται από τα εξής φαινόμενα, πολύ φανερά στην περίοδο που εξετάζουμε:

Ακαιρη και επιζήμια

 


Με την κατάθεση και ψήφιση χτες της τροπολογίας για την «υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» από την κυβέρνηση, τροφοδοτείται σκόπιμα μια άκαιρη, άστοχη και επιζήμια για την ουσιαστική προστασία του λαού συζήτηση.

Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό ενώ τον άφησε εκτεθειμένο στην πανδημία

 
Το ΚΚΕ δεν ψηφίζει την τροπολογία της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατί «πρώτα απ’ όλα είναι κρίκος της απαράδεκτης και επικίνδυνης πολιτικής της "ατομικής ευθύνης" στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε συγκέντρωση ενάντια στον αποκλεισμό του Γερμανικού ΚΚ από τις εκλογές


Συγκέντρωση ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής της Γερμανίας να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) στις προσεχείς ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη, ενώ απειλεί να του αφαιρέσει την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος, με την επίκληση γραφειοκρατικών προσχημάτων, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 22 Ιούλη στην Στουτγκάρδη. 

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις... αναδίδεται η σαπίλα του καπιταλισμού

Από μαζικούς ανώνυμους τάφους στις ΗΠΑ

-- Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από την πανδημία, αλλά και η αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά κατά τη διάρκειά της, οδήγησαν το 2020 στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στο προσδόκιμο ζωής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα...

Νέα σχέδια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων


Την προκλητική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συγκροτηθούν νέα «κυτία παραπόνων» προς εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων μέσα από τη σύσταση διαφόρων ομάδων και «οργανώσεων πολιτών», την οργάνωση διαλόγων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, στην οποία η ΕΕ είναι «πρωταθλήτρια», κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας την έκθεση της πρωτοβουλίας «Διάλογοι με τους πολίτες και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Υγεία»


Με το σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Υγεία - Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», απαντούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας και εργατικά σωματεία της περιοχής στο κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην πύλη του νοσοκομείου, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/07/1821

Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβάσιας.

23/07/1833

Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.