Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Γεννήθηκε ο Σώκρατες


 Ήταν 19 Φλεβάρη του 1954 όταν ήρθε στην ζωή ένας άνθρωπος, ο οποίος θα ξεχώριζε αργότερα ως μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.

Ο Σώκρατες (Socrates Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira) δεν άφησε μόνο ιστορία στα γήπεδα όντας ένας συναρπαστικός παίκτης, αλλά άφησε ιστορία και σαν άνθρωπος. Δεν βγαίνουν κάθε μέρα προσωπικότητες με τέτοιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, με τόσες γνώσεις, σπουδές σε ιατρική και φιλοσοφία, και κυρίως με πολιτική και κοινωνική δράση.

1879: Απεργίες στη Σύρο


Στις 14 Φεβρουαρίου του 1879, ημέρα Τετάρτη, 400 με 500 εργάτες του Ναυπηγείου της Σύρου, ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις και ζυμώσεις ίδρυσαν, ενώπιον συμβολαιογράφου, το σωματείο τους που έφερε τον τίτλο «Αδελφικός Σύνδεσμος των Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου»1. Στη συνέχεια κατέβηκαν σε απεργία, λόγω της νομισματικής κρίσης που είχε ξεσπάσει από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα να προκληθούν ανατιμήσεις στα είδη κατανάλωσης μέχρι 25-27% ενώ αντίστοιχη ήταν η υποτίμηση των μεροκάματων2.

Πάνω από 10.000 νοικοκυριά χωρίς φως και θέρμανση σε Αττική και Εύβοια

 


ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ 4η ΜΕΡΑ

Το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών συνεχίστηκε και χτες, την ώρα που σωστικά συνεργεία έβγαζαν από τον πάγο αβοήθητους ανθρώπους!

Με τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας να παραμένουν για 4η μέρα χτες, Πέμπτη, χωρίς ρεύμα και τον ΔΕΔΔΗΕ να μην μπορεί να διασφαλίσει το πότε θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα σε όλα τα νοικοκυριά, συνεχίζεται το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών.

Θα έπρεπε να είχε επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας


Στην έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, στάθηκε η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA 989» και την εκπομπή του Β. Σκουρή και της Λ. Ιωάννου.

Από το σκοτάδι, άσπρη μέρα …


Τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν στο σκοτάδι, μετά από το πέρασμα της «Μήδειας». Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθήσαμε για ακόμα μια φορά ακριβώς το αντίθετο. Την πλήρη αδράνεια και ανετοιμότητα από όλο τον κρατικό μηχανισμό με αδιάψευστο μάρτυρα τα ίδια τα γεγονότα. Το μπαλάκι των ευθυνών πεταγόταν μεταξύ κυβέρνησης, Τοπικής Διοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του δικτύου διανομής). Και το ερώτημα παραμένει. Ποιος φταίει τελικά;

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού για την «υπόθεση Λιγνάδη» δεν κρύβονται και δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης


Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Από το 13ο στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ


ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

 Το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνήλθε στην Αθήνα, από τις 19 ως τις 24 Φλεβάρη 1991, σε συνθήκες έντονης διαπάλης στο εσωτερικό του Κόμματος, η οποία δεν εκφράζεται μόνο μέσω της προσυνεδριακής διαδικασίας από τη μερίδα των στελεχών που αρνούνται καθαρά πια το χαρακτήρα του ΚΚΕ ως επαναστατικού κόμματος, πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, αρνούνται την ταξική πάλη και την προοπτική του σοσιαλισμού.

Ακονίζουν τα νύχια τους


«Από το 2010 το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων και την άνοδο της Κίνας (...) τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όμως έκτοτε η στάση της άλλαξε...».

Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής, όταν στη συνέντευξη Τύπου για τη Σύνοδο των ΝΑΤΟικών υπουργών Αμυνας συμπύκνωνε τους λόγους για τους οποίους η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα «επικαιροποιήσει» στην επερχόμενη Σύνοδο τη «Στρατηγική Αντίληψή» της.

Γιατί λένε οι Θέσεις ότι το Κόμμα «διατρέχει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας του»;


Η τοποθέτηση αυτή των Θέσεων της ΚΕ ούτε υποτιμά ούτε παραγνωρίζει το γεγονός ότι το Κόμμα μας στην ιστορική του διαδρομή αντιμετώπισε θύελλες, πέρασε διά πυρός και σιδήρου, γράφοντας σελίδες άφταστου ηρωισμού και αυτοθυσίας. Με την τοποθέτηση στο πρώτο κείμενο (Θέση 2) ότι «το Κόμμα, ως μέρος του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ), διατρέχει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας του» επιδιώκεται να εξηγηθεί η συνθετότητα και αντιφατικότητα των συνθηκών μέσα στις οποίες ξετυλίγεται η δράση του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες.

Ο «συνδικαλιστής τού σήμερα», το νέο «τέλος της ταξικής πάλης» και η πραγματική πρόοδος


Η εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη της «διαξιφισμοί» στις 16 Φλεβάρη, φιλοξένησε δύο άρθρα με τίτλο «Για την επόμενη ημέρα του συνδικαλιστικού κινήματος», το ένα μάλιστα του προέδρου της ΓΣΕΕ. Διαβάζοντας βέβαια τα άρθρα ο αναγνώστης με μεγάλη ευκολία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τίτλος της στήλης «διαξιφισμοί» αποδείχθηκε το λιγότερο ατυχής, αφού υπήρξε τεράστια σύμπτωση και «ταυτότητα» απόψεων.

Μας σκοτώνουν λίγο λίγο

 

Επιτροπή Διανομέων

ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ! 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, και σήμερα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε και νέο εργατικό ‘’ατύχημα’’ με διανομέα στην πόλη μας! Ακόμα δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες αλλά είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε την πλήρη στήριξη μας στον συνάδελφο και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να αφήσουμε στο απυρόβλητο τις αιτίες που για ακόμα μια φόρα μας φέρνουν αντιμέτωπους με τέτοια περιστατικά!

Τις τραγικές ελλείψεις αναδεικνύει ο τραυματισμός επιβάτη του ΟΑΣΘ


Σε μια περίοδο που τα αστικά λεωφορείο έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες εν μέσω πανδημίας, έρχεται άλλο ένα τραγικό συμβάν να συμπληρωθεί στο πάζλ των επικίνδυνων ελλείψεων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν αλλά αποτέλεσμα της συνεχόμενης υποβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών της πόλης. Είναι προϊόν της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες της κοινωνίας στη βάση της λογικής κόστους οφέλους και ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις τόσο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τη δικιά του υπογραφή στην πορεία απαξίωσης του Οργανισμού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


19/02/1473

Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

19/02/1844

Στον απόηχο της εξέγερσης της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 με κύριο αίτημα τη θέσπιση Συντάγματος, επιδίδεται στον Βασιλιά το εγκριθέν από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση (8/11/1843-18/3/1844) σχέδιο Συντάγματος, το οποίο και τελικά ψηφίζεται στο σύνολό του (4/3/1844) μεταβάλλοντας το πολίτευμα σε Συνταγματική Μοναρχία.