Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

1973: Κέντρο υπολογιστών στα Τίρανα

 
Φοιτητές στο κέντρο μαθηματικών υπολογιστών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων.

 Χρόνια 1973

Σχεδιασμένος με βάση τις ανάγκες του λαού


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ*

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ένα αφιέρωμα για την αξία και τη θέση που κατέχει ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός στο σοσιαλιστικό κράτος, παρουσιάζοντας τις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού στην ανάπτυξη και οργάνωση του αθλητισμού, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Για τα προβλήματα των πυροσβεστών


Κάθε φορά που ένα σοβαρό συμβάν ή μια μεγάλη πυροσβεστική επιχείρηση εμφανίζεται στους τίτλους των ΜΜΕ, είναι συνήθης ο χαρακτηρισμός των πυροσβεστών ως «ηρώων». Ισως ο λαός πράγματι θέλει να εκφράσει έτσι ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς το έργο των πυροσβεστών. Ομως η εικόνα του «ήρωα» απομακρύνει τον πυροσβέστη από την ανθρώπινη διάστασή του και συσκοτίζει τα πολλά προβλήματα που καλείται μαζί και με την οικογένειά του να αντιμετωπίσει, στην προσπάθειά του να εκπληρώσει το καθήκον του προς τον ελληνικό λαό.

Καήκαμε!!!

 
Λίγη δροσιά Ιωσήφ, καήκαμε!!!

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση του λαού για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές...


Για μια ακόμη φορά φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και φυσικού πλούτου.

Στο ξέσπασμα του Θ. Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία αθλητών και αθλητριών


Στο ξέσπασμα του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Θοδωρή Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των αθλητών κι αθλητριών που προσπαθούν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια για να προετοιμαστούν για μια μεγάλη διοργάνωση. Τα λόγια του λένε την αλήθεια κι η αλήθεια δεν κρύβεται πίσω από τις δικαιολογίες των υπευθύνων που -πριν προλάβουν να στεγνώσουν τα δάκρυα του Ιακωβίδη- έσπευσαν να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους.

Κι όμως δεν είναι «τρολ»


Αναγνώστης του 902.gr, μας έστειλε την αφίσα που βλέπετε παραπάνω. Αρχικά θεωρήσαμε ότι ήταν δημιούργημα ενός γραφίστα με μπόλικο χιούμορ, που ήθελε να «τρολάρει» την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, εξ ου και ο εργαζόμενος με το αστακό ανά χείρας και από κάτω το σύνθημα «Η τύχη του νησιού σου είναι στα χέρια σου».

Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ)


Την 1 Αυγούστου 1951 ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. 

Δυσκολίες και προβληματισμοί για την καπιταλιστική ανάπτυξη


Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της χρονιάς σημείωσε πριν από 15 μέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών (-3,88%), ακολουθώντας την πορεία προς ένα μίνι κραχ και άλλων χρηματιστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αλφάβητος της κόλασης


Σε μέρες εξαθλίωσης της Παιδείας και της Εργασίας, μετά από παρατεταμένη κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και φτωχοποίησης των μαζών, δεν είναι παράξενο που χρησιμοποιείται ευρέως πια το ελληνικό αλφάβητο. Σαρκάζοντας το μπουλούκι από εθνίκια, χριστέμπορους που περιφέρονται ως μεταλλαγμένοι Ρασπούτιν της γειτονιάς και της πλατείας του χωριού, το ελληνικό αλφάβητο επιλεγμένο από τους επιστήμονες για να ξεχωρίσουν τα δύσκολα από τα τετριμμένα αρκτικόλεξα, τους τρίβεται στα μούτρα. Δεν μπορεί αυτό το αφασικό ελληναριό να διατυμπανίζει την ανωτερότητα της φυλής επειδή οι κακοί ξένοι επιστήμονες, που κραδαίνουν τσιπάκια και ευνουχιστικές ουσίες σε μια σύριγγα, δανείζονται το άλφα, το βήτα, το γάμα, το δέλτα, εσχάτως και το λάμδα για να βαφτίσουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού...

Οταν ο εμβολιασμός γίνεται άλλοθι για την έλλειψη μέτρων προστασίας...


Η
ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, την περασμένη βδομάδα, ότι «σπάσαμε το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων» συνέπεσε με το «κοκκίνισμα» από κρούσματα όλων σχεδόν των τουριστικών προορισμών - και όχι μόνο - αλλά και με την αύξηση εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία. Μια ακόμα «σύμπτωση», δηλαδή, που επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουμε από την αρχή: Οτι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μέσων και όλων των μέτρων.

To «τρολ» του «πόθεν έσχες»


Το συνηθίσαμε πλέον κάθε χρόνο. Τη γνωστή ιστορία της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τις συζητήσεις για τον πλουτισμό τους και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων. Το συνηθίσαμε να κατέχουν τέτοιες περιουσίες, να παίρνουν δάνεια που δεν πληρώνουν ποτέ, να έχουν τόσα ακίνητα και να αποκτούν χρόνο με το χρόνο και άλλα, να κάνουν εύκολα διακοπές, να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα σχολεία και οι ίδιοι να μιλούν για τις λαϊκές ανάγκες, για τα προβλήματα του λαού και να αποφασίζουν μετά από περίσκεψη, γνώση και συμπάθεια να δώσουν και μια αύξηση 2% στην πλέμπα.

«Αριστερός» ακαδημαϊκός αντικομμουνισμός


Το πρόγραμμα σπουδών ενός Τμήματος Πολιτικών Επιστημών κάθε άλλο παρά ουδέτερο είναι. Η έννοια πολιτική επιστήμη είναι εξάλλου εξαιρετικά εύπλαστη και ουδεμία σχέση με την πολιτική έχει. Τα ιερά τέρατα της σύγχρονης αστικής πολιτικής, ο Βίσμαρκ, ο Τσώρτσιλ, ο Ρούσβελτ, ο Ντε Γκωλ, ο Κίσινγκερ ή ο ημέτερος Ελευθέριος Βενιζέλος δεν σπούδασαν πολιτικές επιστήμες και μάλλον θα αντιμετώπιζαν τον όρο με σκωπτική διάθεση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/08/1819

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

01/08/1831

Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.