Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Η σορός του Τσε στην Κούβα


Απόσπασμα βίντεο της κουβανικής τηλεόρασης κατά την επίσημη υποδοχή της σορού του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (και άλλων έξι συντρόφων του) στην Κούβα.

Στο πρώτο μέρος είναι η άφιξη, στις 12 Ιούλη 1997, της σωρού στην Αβάνα με πτήση της Cubania από τη Βολιβία και η επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο.

Εξήντα χρόνια από τη Σφαγή του Σηκουάνα την 17η Οκτώβρη του 1961


 Με αφορμή την πρόσφατη Ελληνογαλλική Συμφωνία, τα διάφορα αστικά επιτελεία επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν τον σημερινό και ιστορικό ρόλο της καπιταλιστικής Γαλλίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Επιχειρήθηκε να ανανεωθεί η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί μιας αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ισχυρούς θεσμούς και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την ταξική τους θέση και τις πολιτικές τους αντιλήψεις.

Οταν η “αριστεία” γίνεται διεθνής…γελοιογραφία


Η Ελλάδα του “επιτελικού κράτους” και της “αριστείας” δεν έγινε μόνο είδηση λόγω των καταστροφών που επέφερε η κακοκαιρία, έγινε και σκίτσο. 

«Νέο ΕΣΥ» σημαίνει νέα πελατεία στον ιδιωτικό τομέα και λουκέτα στα δημόσια νοσοκομεία


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας τα αυτονόητα και παλεύοντας ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις τραγικές ελλείψεις ως «ευκαιρία» για την επιτάχυνση του «νέου ΕΣΥ», δηλαδή το κλείσιμο νοσοκομείων/ κλινικών/ τμημάτων, τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ «όπως οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας.

«Εφυγε» ο ποιητής μας Γιώργος Κακουλίδης


Ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο ζωγράφος, ο διανοούμενος, ο στενός συνεργάτης, του "Ριζοσπάστη", ο δικός μας Γιώργος Κακουλίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο μετά από πολύχρονη και παλικαρίσια μάχη που έδωσε.

Ένα μεγάλο όχι στη νέα συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα


"Πρόκειται για μια ακόμη συμφωνία, που μπλέκει το λαό και τη χώρα πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια». Αυτό τονίζει η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) για την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. 

Η αρχή της πρώτης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού


 Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1929 το κλίμα ευφορίας στην αμερικανική κοινωνία ήταν έκδηλο. Και γιατί όχι; Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 1921 μέχρι και τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη είχε προσφέρει συνολική απόδοση κάτι λιγότερο από 400%! Εκατομμύρια Αμερικανοί απολάμβαναν τον πλούτο που νόμιζαν ότι είχαν.

Με αλληλεγγύη, οργάνωση, διεκδίκηση μπορεί ο λαός να βγει νικητής


Η
μεγάλη δύναμη που μπορούν να αντλήσουν οι εργαζόμενοι όταν παίρνουν την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους και όταν δυναμώνουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους αναδεικνύεται με διάφορες αφορμές το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύοντας δυνατότητες και βγάζοντας στην επιφάνεια ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων.

Πολύ σημαντική, σ' αυτές τις συνθήκες, η συμπόρευση πλατιών εργατικών-λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ


Τη χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιούνται κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα μεγάλου στρατηγικού βάθους, όπως η Συμφωνία
AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αποκάλυψη του μνημείου των εκτελεσθέντων της περιόδου 1941 - 1950


Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Μέσα σε  κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, έχουν φτάσει στο Μεζούρλο της Λάρισας και ξεναγούνται στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οικοδόμοι: Απεργία στις 4 Νοέμβρη


Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές από όλες τις ειδικότητες,

Όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη ζωή μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την προστασία της κατοικίας μας, των οικογενειών μας, της υγείας μας, για το μεροκάματο και τις συνθήκες εργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Ούτε μήνα…


Ούτε μήνα δεν φτουράνε πια τα ευρωατλαντικά παραμύθια…

Είκοσι μέρες μετά τη συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας και το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σπεύδει να διευκρινίσει πως από τη «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» -που τόσο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ως τάχα «πανίσχυρη ασπίδα προστασίας απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις- εξαιρούνται οι ΑΟΖ αφού «η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».

Και ο Μπακογιάννης θέλει… βουλεβάρτα


Προχθές, μια μέρα πριν η Αθήνα – και συνολικά η Αττική – βρεθεί αντιμέτωπη με την κακοκαιρία και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών ο Κώστας Μπακογιάννης περιέγραφε ένα ακόμα «όραμα» του για την «ανάπλαση» της πρωτεύουσας. 

Ό,τι μέχρι σήμερα αποτρέψαμε και κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας

 

Δελτίο Τύπου


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων στέλνει συναδελφικά αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας που κάτω από αντίξοες καιρικές και υγειονομικές συνθήκες έδωσαν το αγωνιστικό τους παρόν στην πανελλαδική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση της Αθήνας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/10/1760

Γεννιέται ο Γάλλος πρώιμος θεωρητικός του ουτοπικού σοσιαλισμού Ανρί ντε Σεν Σιμόν.

17/10/1849

Πεθαίνει ο Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρειδερίκος Σοπέν.