Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Πολεμικές ιστορίες

Γερμανοί μέλη της ΑΕΕΓ, με αντάρτες του ΕΛΑΣ
έξω από το Βόλο τον Αύγουστο του 1944

Μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ και τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, πύκνωσαν οι δυνάμεις των ξένων φαντάρων που πέρασαν στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Ιταλοί, Γερμανοί, Σοβιετικοί, δραπέτες των χιτλερικών στρατοπέδων, Πολωνοί, Βούλγαροι αυτομόλησαν στην Ελλάδα προς τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την πάλη του ΕΛΑΣ και του λαού μας.

Της πατρίδας μου η σημαία… Ποια σημαία όμως;


Αυτή που υπεράσπιζαν οι Έλληνες φαντάροι το 1941 στο οχυρό του Ρούπελ; Ή αυτή που ήταν πίσω από τα γραφεία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της φασιστικής κυβέρνησης, όταν υπέγραφαν την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς, πριν ακόμα νικηθεί ο ελληνικός στρατός;

Αυτή που σήκωναν οι ΕΛΑΣίτες που ορκίζονταν να χύσουν το αίμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού; Ή αυτή που σήκωναν οι φασίστες ταγματασφαλίτες που ορκίζονταν πίστη στον φύρερ και το τρίτο ράιχ κι εκτελούσαν πατριώτες;

100 χρόνια από την ίδρυση της Κ.Δ συνεχίζεται η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό


21η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ



Το Κάλεσμα της Συνάντησης που συνδιοργανώθηκε στη Σμύρνη από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ στις 18 - 20 Οκτώβρη

Η συμμετοχή των γυναικών στην ΕΑΜική Αντίσταση μέσα από λογοτεχνικά έργα της περιόδου


Τη δική τους συμβολή στον αγώνα κατά την περίοδο της Κατοχής (1940 - 1944) είχαν οι γυναίκες, με τη συμμετοχή τους στην παράνομη δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ αλλά και στη μαζική πάλη μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φορείς και τις απελευθερωτικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν.

Το ΚΚΕ, καθοδηγητής και αιμοδότης της ηρωικής πάλης του λαού ενάντια στην τριπλή κατοχή, έγραψε κυριολεκτικά Ιστορία στην

Η αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου


Το τείχος του Βερολίνου χτίστηκε τον Αύγουστο 1961 και έπαψε να υπάρχει με την ανατροπή της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) τον Νοέμβρη 1989. Στους μηχανισμούς της καπιταλιστικής προπαγάνδας το τείχος έχει χαρακτηριστεί ως «έγκλημα», ως «αίσχος», ως «Τείχος της Ντροπής» που χώριζε ένα έθνος, μια πόλη, οικογένειες κ.ο.κ. Σήμερα, με τη

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γιατί έγινε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

Κάθε χρόνο ακούμε πολλά στο σχολείο, στα διάφορα τηλεοπτικά αφιερώματα κ.λπ. για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά λίγα για τις πραγματικές αιτίες του. Το σίγουρο είναι ότι κανείς πόλεμος δεν ξεκινά ξαφνικά, επειδή κάποιοι "μανιακοί" το αποφασίζουν, ούτε λόγω τυχαίων γεγονότων… Η αλήθεια είναι ότι οι πόλεμοι είναι στο DNA αυτού του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που ζούμε. Είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
"Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…" Μπ. Μπρεχτ

Νγκουιέν Βαν Λαπ


Συζήτηση με τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη
(Νγκουιέν Βαν Λαπ), τον Ελληνα Βιετμίνχ

Συναντήσαμε τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη, τον Νγκουιέν Βαν Λαπ, που μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε πολεμώντας στο πλευρό των Βιετμίνχ (οι αντάρτες την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας). Παραθέτουμε σε συνέχειες τη συνομιλία που είχαμε μαζί του, μέσα από την οποία φαίνονται η πορεία και η σύνδεση ενός νέου και φτωχού ανθρώπου με το επαναστατικό κίνημα. Στη δράση του στο Βιετνάμ αποτυπώνεται η δύναμη των ιδεών και αξιών ενός επαναστατικού στρατού, ενάντια στους αποικιοκράτες και ιμπεριαλιστές, Γάλλους και Αμερικανούς.

«Πορεία στη Ρώμη»


Έχοντας το «πράσινο φως» από την Ιταλική Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας, το αστικό πολιτικό σύστημα και το Βατικανό, ο Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει διαταγή για «πορεία εναντίον της Ρώμης», 27/10/1922. Την επόμενη μέρα εισέρχεται ανενόχλητος στην πρωτεύουσα αναλαμβάνοντας την εξουσία για λογαριασμό της ιταλικής άρχουσας τάξης.

Δημοσθένης Λιγδόπουλος -- Ωρίων Αλεξάκης


Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, 27/10/1920, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.