Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Παρίσι Σηκουάνας

 Παρίσι Σηκουάνας - Άστεγοι

Δύο κόσμοι σε σύγκρουση: Τα συμπεράσματα από την ανάπτυξη στον κλάδο του Μετάλλου


Σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι βομβαρδίζονται από ρεπορτάζ, αφιερώματα και δηλώσεις κάθε λογής δημοσιολόγων, πολιτικών αναλυτών, μέχρι και υπουργών και όλοι κινούνται στο ίδιο «μότο»: «Ερχεται δύσκολος χειμώνας, πάρτε τα μέτρα σας και προετοιμαστείτε για τα χειρότερα που θα περάσουμε όλοι μαζί!». Μέχρι και τον νόμο της ζούγκλας «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» σκέφτηκαν κάποιοι να συμβουλέψουν τους εργαζόμενους.

Φτάνει πια με την ακρίβεια! Όλοι στη Γενική Πανελλαδική Απεργία της 9ης Νοέμβρη!


15/10/2022

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ενας χρόνος από τον πρόωρο χαμό του κομμουνιστή Καισαριανιώτη ποιητή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ (21 ΑΠΡΙΛΗ 1956 - 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021)

 «Πάντοτε στα δύσκολα ακούω τον ψίθυρο των Διακοσίων του Σκοπευτηρίου»

Ενας χρόνος πέρασε από τον πρόωρο χαμό του κομμουνιστή ποιητή και ζωγράφου Γιώργου Κακουλίδη. Και θαρρείς πως ακόμη ακούγεται ο ήχος της τραγουδιστής φωνής του, η οποία ποτέ δεν συμμάχησε με την παρασιτική φιλολογία των βολεμένων αστών συγγραφέων.

Νικολάι Γκαβρίλοβιτς Τσερνισέφσκι


Στις 17 Οκτώβρη του 1889, πεθαίνει ο επαναστάτης, συγγραφέας και φιλόσοφος, Νικολάι Γκαβρίλοβιτς Τσερνισέφσκι, στη γενέτειρά του, το Σαράτοφ της Ρωσίας.

Μας διδάσκει τις πραγματικές αιτίες του ρατσισμού και φωτίζει διαχρονικά ζητήματα


 ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 «Δεν μας δέχθηκαν καλά. Στέλναν τα παιδιά και μας σβήναν τη φωτιά, ουρώντας το μαγκάλι. Μας έλεγαν "πρόσφυγγες", σφίγγες δηλαδή. Δε μας ήθελαν τέλος πάντων, για πολλούς λόγους. Διότι οι άντρες είδαν πολιτισμένο κόσμο, οι κοπέλες πιο καλοντυμένες, οι οποίες ως επί το πλείστον ήξεραν οι περισσότερες γράμματα και αυτό πείραξε τις ντόπιες (...) Και από οικονομικής πλευράς ίσως, εργάτες φθηνοί ήμασταν, τώρα ό,τι γίνεται με τους Αλβανούς»1, μαρτυρά μια πρόσφυγας εγκατεστημένη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, στο μεταίχμιο μεταξύ 20ού και 21ου αιώνα.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εκδήλωση για τον Γιώργο Φαρσακίδη

 
Μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας, αγωνιστικής αισιοδοξίας μα συνάμα και βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τον Γιώργο Φαρσακίδη, τον κομμουνιστή, λογοτέχνη και εικαστικό που με το πλούσιο έργο του και τη δράση του, άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη.

Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας: Εγκληματικές οι ομοιότητες...


Τ
ο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) αποτελεί το σύστημα Υγείας μιας από τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, ίσως τον μεγαλύτερο εργοδότη της Βρετανίας και υπεύθυνο για την περίθαλψη όλων των κατοίκων της χώρας. Αποτελεί επίσης τη βάση σημαντικών κέντρων κλινικής έρευνας με ιατρικό και βιολογικό εξοπλισμό αιχμής και με καλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσατε»


ΤΩΡΑ θα ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού!
 
Απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τις 9 Νοέμβρη, τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Αυτές τις μέρες, διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να «νεκρώσουν» χώροι δουλειάς και υπηρεσίες, να πάρουν μέρος δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 17/10/1760

Γεννιέται ο Γάλλος πρώιμος θεωρητικός του ουτοπικού σοσιαλισμού Ανρί ντε Σεν Σιμόν.