Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Σηκώνομαι πολύ πρωί

Αντάρτικο παραδοσιακό της ορεινής Θεσσαλίας που συναντιέται σε παραλλαγές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 Οι πιο γνωστές εκτελέσεις αναφέρονται στον Άρη Βελουχιώτη αλλά πολλές φορές - όπως και στην συγκεκριμένη εκτέλεση - το βρίσκουμε και με άλλα ονόματα ανταρτών ανάλογα με την περιοχή που τραγουδιόταν.

Τραγούδι Βαΐα Παπακωνσταντίνου

Τις γκάιντες και την futujara έπαιξε ο Κωνσταντίνος Λάζος

Γεμίζουμε τις γειτονιές με μουσική


«Η αλυσίδα μεγαλώνει – 
Γίνε κι εσύ ένας κρίκος»

«Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι άχρηστος.
Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις
πως είσαι απλά γεννημένος για να χάνεις.
Καταδικασμένος να χάνεις.
Ότι είσαι άχρηστος για όλους, για οτιδήποτε.

Η Κούβα αναπτύσσει το πρωτόκολλο δράσης κατά του Covid-19

Οι κουβανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης κατά του κοροναϊού υπήρξαν ισχυρά και αυτό αντικατοπτρίστηκε στη μείωση των λοιμώξεων και των ασθενών που είχαν προσβληθεί.

Το κουβανικό Υπουργείο Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι το νησί αναπτύσσει ένα πρωτόκολλο δράσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, το οποίο περιλαμβάνει δύο

Να σταματήσει τώρα η διαδικασία αδειοδότησης καύσης RDF - SRF

Οχι στην καύση απορριμμάτων 
από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία

«Στοπ» στη νέα προσπάθεια αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, είπαν μέλη της Πρωτοβουλίας των 120 συλλόγων και φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF, με μια συμβολική δράση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, με φόντο το Λευκό Πύργο.

Μέλη της Πρωτοβουλίας, αλλά και περαστικοί χόρεψαν ZUMBA υπό την καθοδήγηση

Οι αποφάσεις για την «επανεκκίνηση του τουρισμού» θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας υγείας


Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την προστασία της δημόσιας υγείας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των tour operators, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών. Οι αποφάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και το ΣΕΤΕ, αφού αποτελούσαν άλλωστε και δικές τους προτάσεις.

Το Θέατρο σήμερα

Κακόμοιροι Ελληνες Θεατρίνοι! Οταν αποπειραθεί κανείς ν' ακολουθήσει τα βήματά σας, πάνω στο δρόμο που εσείς χαράξατε, στην Ιστορία της Ανθρώπινης Κοινωνίας, αναγνωρίζει μια από τις πιο μαρτυρικές, πεισματικές, συνειδητές και ηρωικές διαδρομές. Υπερασπιστήκατε, χωρίς ποτέ να υποχωρήσετε, με αποφασιστικότητα, με φανατισμό, τη ματωμένη πορεία του Είδους μας προς τον Εξανθρωπισμό και την Κοινωνική

«American dream» και κουραφέξαλα

«American dream» είναι αν η τσέπη έχει και αντέχει, αν όχι, τότε είναι ένας εφιάλτης που σου απαγορεύει την πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία. Ακόμα και σε έναν αξιοπρεπή θάνατο και μια ανθρώπινη κηδεία. Οι ομαδικοί τάφοι στο Hart Island το μαρτυρούν.

Ο νέος κορονοϊός μας μαρτύρησε και άλλα. Τη γύμνια των συστημάτων Υγείας που ο κόσμος πεθαίνει σαν τις μύγες, τη γύμνια των

Ανταγωνισμοί στο «κόκκινο»

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας με αιχμή τον κορονοϊό είναι ένα από τα τελευταία επεισόδια στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, που κλιμακώνεται σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, προκαλώντας «σεισμικές δονήσεις» συνολικά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν επέδρασε ως καταλύτης μόνο στην καπιταλιστική κρίση, που σημάδια της υπήρχαν και πριν τον κορονοϊό, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ψάχνει «πρακτικάριους» στην Ελλάδα!


Εξάμηνο «Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης» (Internship Program) για φοιτητές και πρόσφατα αποφοιτήσαντες οργανώνει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

Ο τρόπος που το ΝΑΤΟ και οι επιμέρους δομές του «αντλούν» προσωπικό από πανεπιστήμια και σχολές, ρίχνοντας «δίχτυα» στη νεολαία για τις βρωμοδουλειές του, φαίνεται ανάγλυφα από όσα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για το κάλεσμα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε φοιτητές και πρόσφατα αποφοιτήσαντες να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο NRDC-GR.

Αποτίμηση της πλούσιας δράσης και σχεδιασμός για τη συνέχεια

Την πλούσια δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αποτίμησε στη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Με αυτήν τη σημαντική παρακαταθήκη, συζητήθηκε παράλληλα η συνέχεια της πάλης απέναντι στην αντεργατική επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης, η οποία κλιμακώνεται στις

«Δεν είδαμε επέμβαση των ΜΑΤ...»

Με αφορμή την απόσυρση ενός τηλεοπτικού σποτ για τις μαζώξεις στις πλατείες, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, μίλησε στη «Lifo», για να ξεκαθαρίσει σε ποιο μετερίζι βρίσκεται.

Δήλωσε: «Προφανώς με εξοργίζουν οι συγκεντρώσεις και στις πλατείες και στις εκκλησίες και στις παραλίες και στη διαδήλωση

Κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια στον λαό φέρνουν τα μονοπώλια που ελέγχουν αγωγούς και Ενέργεια

Αυξημένους κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια φέρνουν στο λαό οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια και ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τα μονοπώλια, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ιταλίας για τον αγωγό «East Med».

Σημείωσε ότι έχει αποδειχτεί πως η στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου εκδηλώνεται με την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και με την εμπλοκή σε

10ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15-20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21 Μάη ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το 10ο Συνέδριο

Το 1978, συνήλθε το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το πρώτο νόμιμο Συνέδριο, μετά από 27 χρόνια παρανομίας και 25 χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς. Ηδη είχε επέλθει από τον Ιούλη του 1974 η πολιτική μεταβολή και η κατάκτηση μετά από πολύχρονους αγώνες της εργατικής τάξης της νόμιμης δράσης του Κόμματός της.

Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία


Ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη, 15/5/1919, τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Ίδρυση της εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία»



H 15 Μάη 1941, είναι μία αξιομνημόνευτη ημερομηνία για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα, καθώς αυτή τη μέρα εκείνη του 1941, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που πρώτη σάλπισε το κάλεσμα στον αγώνα για τη λευτεριά και έχει καταγραφεί ως μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη.