Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Για την ανάπτυξη επαναστατικής συνείδησης σε μη επαναστατικές συνθήκες

 


ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Πριν δεκαπέντε χρόνια κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώθηκε η αντεπαναστατική διαδικασία στην ΕΣΣΔ, αν θεωρήσουμε τελευταία πράξη της την καθεστωτική ανατροπή με την «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης» τον Αύγουστο του 1991 ή τη διάλυση της ΕΣΣΔ το Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου.

Το σχολείο του σήμερα και του αύριο, με μια «ματιά» στο χθες…

Διδασκαλία Πληροφορικής σε σοβιετικό σχολείο το 1986

«(... ) πώς θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το σχολείο του μέλλοντος. Ένα σχολείο το οποίο θα έχει ως κεντρικό σκοπό να προσφέρει γνώση, αλλά και δεξιότητες στους μαθητές από αφοσιωμένους δασκάλους και καθηγητές, έτσι ώστε να σας προετοιμάσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για ό,τι επιλέξετε να κάνετε, τελικά, στη ζωή σας όταν ολοκληρωθεί το σχολείο. (...) Ναι, είμαστε εδώ για να σπάσουμε στεγανά και αντιλήψεις που νομίζω ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια».

«Στολίστηκαν» με συνθήματα και αφίσες οι τοίχοι με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και την ίδρυση του ΕΑΜ


Τις γειτονιές του Ευόσμου και της Ηλιούπολης στη Θεσσαλονίκη «στόλισαν» μέλη της ΚΝΕ με συνθήματα και αφίσες όπως: «Το έπος του ΕΑΜ με αίμα είναι γραμμένο! Το δίκιο του λαού δε ζει υποταγμένο!», «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!», «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τοn λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!» με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Αλληλεγγύη δοκιμαζόμενο λαό και καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα


Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό του Σουδάν, την εργατική τάξη και τους συντρόφους του Σουδανικού ΚΚ, που βιώνουν ένα ακόμη πραξικόπημα.

Εκεί που δεν υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις…


Πολύ συχνά ακούμε ότι τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν τη ρίζα τους στην «ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων και τη δράση κομμάτων» μέσα σε αυτά. Δε θα σταθούμε εδώ στις εκατοντάδες αποδείξεις για το ότι το πραγματικό πρόβλημα των εμπνευστών αυτής της άποψης δεν είναι γενικώς «τα κόμματα» -άλλωστε πολλοί από αυτούς είναι μέλη αστικών κομμάτων- αλλά η οργανωμένη διεκδίκηση των φοιτητών για όσα έχουν ανάγκη, τα εμπόδια που βάζουν οι αγώνες τους στην υλοποίηση της αστικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια.

Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία


Ερώτηση

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Συγχωνεύσεις στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δυτικού Τομέα Αθήνας

Η εισβολή των Αμερικανών στη Γρενάδα


Στις 25 Οκτώβρη 1983, η Γρενάδα, η «αντάρτισσα των Αντιλλών», όπως την αποκαλούν από το 1979, καθώς τότε το ανεξάρτητο αυτό κράτος έγινε σοσιαλιστικό, τιμωρείται για την «αυθάδειά» της. Ο τιμωρός δεν είναι άλλος από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό αυτό νησί, για το οποίο είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Ρίγκαν, το Μάρτη του 1983, ότι ...«απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία, αλλά και οργή.

Η αποφυλάκιση Πατέλη και το τράβηγμα της κουρτίνας

 


Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, επικεφαλής του «προτύπου» Τάγματος Εφόδου Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, που εκτέλεσε δεκάδες ανθρωποκτόνες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, αντιφασιστών, αγωνιστών και πρωτοπόρων κομμουνιστών του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, προσβάλλει τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και τις οικογένειές τους και συναντά τη δίκαιη αντίδραση και αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Ορολογία ενοχικού σιέλου


Χρηματιστήριο ρύπων. Οταν ακούω αυτήν την ορολογία ομολογώ ότι χάνω όχι απλώς την ψυχραιμία μου, αλλά σχεδόν και τη λογική μου λειτουργία. Κοντολογίς τα παίζω, τρελαίνομαι. Το ακούω, με το συμπάθιο, σαν χρηματιστήριο σκατών. Η αέρια μορφή τους δεν τα εξαγνίζει, καθώς πεθαίνεις και από αναθυμιάσεις του βόθρου.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων στη ΔΕΗ για την ακρίβεια


Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (απέναντι από τα δικαστήρια) πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Να αντιπαρατεθούμε με την πολιτική που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενόψει του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παρουσία και εκπροσώπων φορέων και σωματείων.

Δέκα ανοικτά και αμείλικτα ερωτήματα της δολοφονίας του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα

 


Οργή, οδύνη και βαρύτατο πένθος στην κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021. 

Αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση των γυναικών στο κίνημα


"Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας": Με αυτό το σύνθημα αυτό πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, από τις 22 έως τις 24 Οκτώβρη, στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/10/1647

Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

25/10/1822

Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία διήρκεσε έως τις 31 Δεκεμβρίου και έληξε με νίκη των επαναστατών επί των Οθωμανικών στρατευμάτων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη (με τους οποίους τάχθηκαν και Έλληνες οπλαρχηγοί).