Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν για το Γυναικείο Ζήτημα

Το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο είναι ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών ανισοτιμιών και διακρίσεων που εκδηλώνονται σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων των δύο φύλων και πηγάζει από τις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης.
Απ' αυτή τη σκοπιά προσεγγίζουμε το περιεχόμενο της ειδικής δουλειάς με τις γυναίκες του λαού, αυτή είναι και η ρίζα της ανισοτιμίας.
Το γυναικείο ζήτημα, η αστική πολιτική και ιδεολογία, αλλά και οι οπορτουνιστές, το εμφανίζουν ως πρόβλημα των σχέσεων και αντιθέσεων των δύο φύλων, στην πραγματικότητα όμως αυτό το φυλετικό ζήτημα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Αρα και αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής πάλης.

Να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα με σύντομες διαδικασίες


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων με σύντομες διαδικασίες:

1. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.

Συνέντευξη της Αγ. Κυρίτση για το Προσφυγικό

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Λέσβο;

Δυστυχώς, είναι οριακή. Διαχρονικά και με απόλυτη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής, η οποία συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό μείγμα και οι τελευταίες μέρες ανέδειξαν αυτή την πραγματικότητα με τον πιο δραματικό τρόπο.

Έλληνας να τουφεκάει Έλληνα;

Παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν αστυνομικό στον Έβρο
περνώντας τον για μετανάστη

Δε χρειαζόταν μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς ότι η δράση παραστρατιωτικού τύπου σχηματισμών στον Έβρο, παράλληλη με τη δράση ταγμάτων εφόδου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα έβγαινε σύντομα εκτός κάθε ελέγχου.

Στιγμές από τη συμμετοχή και τη δράση των γυναικών στο Δ.Σ.Ε

Για να θριαμβεύσει η ζωή

Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σηματοδοτεί την κορυφαία περίοδο της επαναστατικής πάλης στην Ελλάδα. Κατασυκοφαντήθηκε και διαστρεβλώθηκε από την αστική τάξη της Ελλάδας. Αξιοποιήθηκε για να φθείρει συνειδήσεις, για να τσακίσει τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τον αγώνα τους για την εργατική, λαϊκή εξουσία. Η συμμετοχή και η δράση των γυναικών σ' αυτόν τον ηρωικό λαϊκό στρατό ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Λίστα με ονόματα 12000 ναζί που κατέφυγαν στην Αργεντινή ήρθε στο φως


Δεν είναι μυστικό ότι η Αργεντινή αποτέλεσε προτιμώμενο τόπο καταφυγίου ναζί, ανάμεσά τους πολλοί εγκληματίες πολέμου, χάρη στις συχνά ευνοϊκές πολιτικές για εκείνους συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η οικονομική ευρωστία πολλών από αυτούς βασίζονταν στις περιουσίες που είχαν κατασχεθεί από Εβραίους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αποκάλυψη λίστας με 12000 ονόματα ναζί που ζούσαν στην Αργεντινή, πολλοί από τους οποίους είχαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Για τη φωτιά σε εγκαταστάσεις ΜΚΟ στην περιοχή του Καρα Τεπε στη Μυτιλήνη

Η νέα φωτιά σε εγκαταστάσεις ΜΚΟ, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, έχει έντονη οσμή προβοκάτσιας.

Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων, όπως η φωτιά εγκαταστάσεων στη Συκαμιά και τις επιθέσεις κατά εργαζομένων σε ΜΚΟ, που φανερώνουν την ύπαρξη σχεδίου το οποίο υλοποιούν με τη δράση τους ακροδεξιές ομάδες.

Ο στόχος τους δεν είναι να σταματήσει η εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό, εφόσον η εμπλοκή τους αποτελεί επιλογή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιώνουν στις γνωστές άθλιες συνθήκες.

Γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές: τα καμάρια του Κόκκινου Στρατού

Στο μέτωπο του Βόρειου Καύκασου, στο 54ο Τάγμα Σκοπευτών της 25ης Μεραρχίας Σκοπευτών «Τσαπάγιεφ» του Κόκκινου Στρατού, αποτελούμενο από άντρες και γυναίκες ειδικά εκπαιδευμένους σνάιπερ, μάχεται μια 25χρονη κοπέλα που ο πόλεμος την «πέτυχε» στη διπλωματική της πρακτική στο ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Κιέβου.

Η Λιουντμίλα Μιχαήλοβνα Παβλιτσένκο δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.

Πηγαίνει εθελοντικά στο μέτωπο. Χωρίς φυσικά να γνωρίζει το πώς θα εξελίσσονταν οι φοιτητικές επιδόσεις της στην αθλητική σκοποβολή...

Αφίσες για την 8 Μάρτη " Όχι μια μέρα γιορταστική - οι γυναίκες στην πάλη για την αλλαγή"


Μερικές αντιπροσωπευτικές αφίσες για την Ημέρα της Γυναίκας, έτσι όπως παρουσιάστηκαν πριν από πολλά χρόνια σε έκθεση που πραγματοποίησε ο Δήμος της Βενετίας,Τομέας Καλών Τεχνών, για να παρουσιάσει το πρόβλημα της γυναίκας, στην ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων." Γεγονότα, αδικίες και μηχανορραφίες που υπέφεραν οι γυναίκες, αγώνες που υποστήριξαν και κατακτήσεις που πέτυχαν, όλ' αυτά εξιστορούνται σε μια έκθεση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια πολιτικής αφίσσας που αναπαράγει πλευρές της κατάστασης και στιγμές της πάλης των γυναικών.

Οι καταγγελίες, τα μηνύματα, οι εκκλήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς αναπτύσσεται η έκθεση, εκφρασμένα με εικόνες και κοφτερές λέξεις· και προσφέρονται στο μάτι με την

Κορυφαίο παράδειγμα της συμβολής του ΚΚΕ στη συμμετοχή των γυναικών στον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

ΣΤΟΝ Δ.Σ.Ε

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σε συνθήκες γενικού πολιτικού και ιδεολογικού σκοταδισμού, συγκρούστηκε με αναχρονιστικές, αντιεπιστημονικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Συνέδεσε την πάλη για την άρση των ανισοτιμιών και των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας με την πάλη για την

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών


Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που βιώνουν τη βαρβαρότητα που γεννά ο πόλεμος, που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, έστειλε η συγκέντρωση μαζικών φορέων, σωματείων και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στο Σύνταγμα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Σήμερα όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και βαθαίνουν οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και συνέπεια της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου με σκληρά αντεργατικά μέτρα απέναντι στην εργατοϋπάλληλο, τη μισθωτή επιστήμονα, την αυτοαπασχολούμενη, την αγρότισσα, τη συνταξιούχο.

Αποδεικνύεται ότι η έλλειψη σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, σε συνθήκες που η γυναίκα έχει σχεδόν την

Οψεις της ταξικής διαφοροποίησης στο εκπαιδευτικό σύστημα


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, για το ποια θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση των αλλαγών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πρέπει να «εκμοντερνιστεί» η εκπαίδευση με «ελάφρυνση» των μαθητών και αντικατάσταση της «αυστηρής παραδοσιακής ύλης» με «σύγχρονες δεξιότητες», ή όχι;

Διευκρίνιση


Με αφορμή το σχόλιο που έγινε στην  ανάρτηση   «Και άλλη πρωτιά της Κούβας! Ηλεκτρικά τρίκυκλα με καύσιμο ηλιακή ενέργεια!» θέλω να διευκρινίσω:

Οι συντάκτες της ιστοσελίδας gkagkarin.blogspot.com, στηρίζουν το ΚΚΕ δεν το εκπροσωπούν.

Όποιος φίλος, σύντροφος θέλει να μάθει τις θέσεις του ΚΚΕ, δεν έχει παρά να «επισπευτεί»  τις επίσημες ιστοσελίδες του ΚΚΕ που είναι: www.kke.gr , www.rizospastis.gr/ , www.902.gr/ τον λογαριασμός στο Twitter που είναι twitter.com/gt_kke

Ο πραγματικός εχθρός


Την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού του λαού των προηγούμενων μηνών, διαδέχονται τώρα οι διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την «ασύμμετρη» τουρκική απειλή.

Καθώς δικαιολογημένα αυξάνεται η ανησυχία του λαού, η αστική πολιτική κινείται σε δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις για να διασφαλίσει το κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» στη στήριξη των στόχων της.

Άγαλμα του Λένιν θα στηθεί για πρώτη φορά σε πόλη της δυτικής Γερμανίας


Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε γερμανικό δικαστήριο, επιτρέποντας το στήσιμο ανδριάντα του ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης Βλάντιμιρ Λένιν στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
 

Εμμανουήλ Μάντακας


Πεθαίνει, 8/3/1968, ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14-27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ.

Ο Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας, γεννήθηκε το 1891, στους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων Κρήτης. Ανήκε στην πολεμική οικογένεια αγωνιστών των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης (1866 - 1879 - 1886 - 1897).
 Φοιτητής Νομικής κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό το 1910. Πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1912 - 1913.

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, των σιδηροδρομικών


Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, 8/3/1925, των σιδηροδρομικών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προβεί σε περικοπή των μισθών και απολύσεις. Σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία και οι εργάτες βιομηχανίας επισιτισμού και ορισμένα καπνεργατικά σωματεία της Μακεδονίας. 
Στις 14/3 απεργούν οι τροχιοδρομικοί και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να καθυποτάξει τους απεργούς. «Εξηνάγκασα τους σιδηροδρομικούς να κατέλθουν εις απεργίαν, δια να κτυπήσω αποτελεσματικώς την εργατικήν τάξιν», δήλωσε κυνικά ο πρωθυπουργός Μιχαλακόπουλος στις 12/3.

Παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας


Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν, 8/3/1957, σε απεργία και διαδηλώσεις.

Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών.