Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020

Στον Έβρο και τα νησιά χρεοκόπησαν το Δουβλίνο ΙΙ και η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας

«Η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, αλλά και τελευταία στον Έβρο, έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η έξαρση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές», επισήμανε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Μάρτη σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το καθεστώς της Ελλάδας ως αποθήκης ψυχών και χώρας εγκλεισμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οφείλεται στο Δουβλίνο ΙΙ και την  κοινή δήλωση  ΕΕ - Τουρκίας «που και οι δύο έχουν χρεοκοπήσει εκ του αποτελέσματός τους».

Μεγάλη διεθνής ζήτηση για το πειραματικό φάρμακο της Κούβας κατά του κορονοϊού


100 νοσηλευτές από τη χώρα ζήτησε η Τζαμάικα

H εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αυξάνει κατακόρυφα το διεθνές ενδιαφέρον για ένα κουβανικό αντιϊκό φάρμακο, το οποίο ήδη από την αρχή της κρίσης χρησιμοποιείται στην Κίνα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, η οποία είναι “φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο”, όπως επισήμανε ο Εντουάρντο Μαρτίνες, πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, θέλοντας να προλάβει την παραπληροφόρηση περί “κουβανικού εμβολίου”.

Χρειάζεται ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα δεν υπάρχει


Η ανησυχία του κόσμου για το νέο κορονοϊό προέρχεται και λόγω της κατάσταση στο σύστημα υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διότι χρειάζεται ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα δεν υπάρχει.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κανάλι «Ε» για τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι στις περιπτώσεις που τίθεται εκτός εργασίας είτε λόγω φύλαξης παιδιών

Σε όλους εσάς που αδειάζετε τα ράφια των σουπερμάρκετ…

Από την ηθοποιό – σκηνοθέτη Αγγελική Ξένου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
Σε όλους εσάς που αδειάζετε τα ράφια των σουπερμάρκετ…

Είναι καλύτερα να μην ξαναβγείτε ποτέ από το σπίτι. Ακόμα κι όταν τελειώσει αυτή η αναγκαστική αναστολή των πάντων, εσείς πρέπει να συνεχίσετε να μένετε στο σπίτι.
Να κάνετε παρέα με τα σκουληκάκια που θα ξεπηδούν από τα αλεύρια, τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Για τη σημερινή κατάσταση στα σούπερ μάρκετ

Η σημερινή κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, που οδηγεί σε φαινόμενα συνωστισμού και σε μεγάλους κινδύνους για εργαζόμενους και καταναλωτές, είναι αποτέλεσμα αφ´ενός της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας και προφύλαξης και αφ´ετέρου της επιδίωξης των μεγαλεμπόρων να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

Ανεπιθύμητοι οι εργατοπατέρες της IndustriAll Europe στην Θεσσαλονίκη


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με έκπληξη και θυμό πληροφορηθήκαμε πως το Μάη του 2020, η διαβόητη ΙΝΤΟΥΣΤΡΙΑΛ και ειδικότερα η ευρωπαϊκή περιφερειακή της Οργάνωση (IndustriAllEurope), ετοιμάζεται να διοργανώσει το ευρωπαϊκό Συνέδριο της στη Θεσσαλονίκη. 

«Δηλητηριώδης» προπαγάνδα στην υπηρεσία της πολιτικής της εμπλοκής και του εγκλωβισμού

 Οσο τα ιμπεριαλιστικά παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία φουντώνουν, με μοχλό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε Εβρο και νησιά και την αξιοποίηση των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, όσο η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης μπλέκει ακόμα πιο βαθιά το λαό στα επικίνδυνα σχέδια, τόσο φουντώνει και η προπαγανδιστική προσπάθεια των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν το λαό στα σχέδια αυτά.

Ο COVID-19 και η μεγάλη εικόνα της Υγείας


Τις τελευταίες μέρες η εξάπλωση του COVID-19 ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον αποκαλέσει πανδημία. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Πλήθος ιατρικών εργασιών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι κυβερνήσεις μιλούν ήδη για «κρίση δημόσιας υγείας», το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί με αγωνία. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φανερώνουν πόσο σάπιο είναι το σύστημα που ζούμε.

Οι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και εμψυχώνονται τραγουδώντας το Bella Ciao

Μπορεί να το έχετε ακούσει πολλές φορές, να μη σας συγκινεί πια, να το είδατε να γίνεται “μόδα” και να το ευτελίζουν κάποιοι που δεν το καταλαβαίνουν και δεν ξέρουν ότι είναι αντάρτικο τραγούδι.
Ή όπως έχει πει και ο Ζαραλίκος, “καταναλώνουμε περισσότερα Μπέλα Τσάο από όσα αντέχουμε”.

Αλλά αυτή η φορά είναι ιδιαίτερη και αυθεντική. Με τους Ρωμαίους να μένουν στα σπίτια τους, ελέω κορονοϊού, αλλά να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να δίνουν δύναμη ο ένας στον άλλον.

Συναγερμός για να ακυρωθεί η μεταφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ

Σε συναγερμό για να ακυρώσει τη μεταφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου σε άλλη μονάδα υγείας, καλεί το λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της ενάντια στο ξήλωμα όλου του τεχνολογικού-ιατρικού

Έχει ξεκινήσει ήδη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων με αφορμή την επιδημία κορονοϊού

Ενδεικτικά, στον κλάδο της Υγείας, αλλά και του Φάρμακου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού οι αυξημένες ανάγκες ξεσκέπασαν με αποκαλυπτικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Σε κλάδους, όπως της Πληροφορικής, οι εργοδότες προωθούν την τηλεργασία, που ανοίγει την πόρτα στην ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ωράριο, με τους εργαζόμενους να είναι κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο αναγκασμένοι να προσφέρουν την εργασία τους.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 14 - 15 Μάρτη 2020:
Ένα μεγάλο αφιέρωμα: Αλήθειες και ψέματα για το Προσφυγικό:
  • Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης στον Έβρο και στα νησιά και τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια;
  • Η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  • Είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις άμοιρες ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση; 

Κάρολος Μαρξ


Φεύγει από τη ζωή, 14/3/18983, ο Κάρολος Μαρξ. Ο Κ. Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μάη 1818 στην πόλη Τριρ της Πρωσίας. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. 

Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με μια διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.
Με τον Φρίντριχ Έγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στην τοτινή κοχλάζουσα ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού

Άλμπερτ Αϊνστάιν


Γεννιέται, 14/3/1879, ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων της «Θεωρίας της Σχετικότητας». Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921).
Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. 

Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Στο δοκίμιο «Why socialism» (γιατί σοσιαλισμός) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue», ο Αϊνστάιν έγραψε: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να απαλλαγεί κανείς απ' αυτό το κακό, δηλαδή να εγκαθιδρυθεί το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, συνοδευόμενο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο σε κοινωνικούς στόχους.

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Ο υπουργός του επίσημου μαυραγοριτισμού


«Η εξέλιξη των τιμών πράγματι είναι ανοδική. Μάλιστα, επειδή έχω το δελτίο θα σας το διαβάσω. Απολυμαντικά, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η αύξηση είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Προβοκατοράκος ή απλώς βλαξ;

Εδώ και μέρες το ΚΚΕ ανακοίνωσε (εδώ: http://www.kke.gr/article/Anaboli-ekdiloseon-toy-KKE/ ) την αναστολή – για λόγους δημόσιας υγείας – όλων των μαζικών εκδηλώσεών του μέχρι το Πάσχα.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κορονοϊού, ανακοινώνουμε την αναβολή όλων των μαζικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέχρι το Πάσχα».

Κοινή Τοποθέτηση Συνδικάτων Της Ευρώπης Για Τις Εξελίξεις Με Τον Κορονοϊό


Αγώνας Για Την Προστασία Της Υγείας Και Της Ζωής Των Εργαζομένων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν κείμενο χαιρετίζουμε την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες που με κίνδυνο της ζωής τους, σε εξαντλητικές συνθήκες, σε υποστελεχωμένα και απροετοίμαστα συστήματα πρόληψης, δίνουν την μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματοποίησαν εργατικά συνδικάτα.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το

Το Σάββατο ο Οδηγητής και την Δευτέρα το ολοκαίνουργιο site της ΚΝΕ!


 Το Σάββατο 14 Μάρτη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή». Οι οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν ήδη την πλατιά διακίνηση του τεύχους που θα μείνει σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του Απρίλη.


«Στην κοινωνία που μετράει μόνο το κέρδος και η ζωή γίνεται στατιστική… Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ που σπέρνουν τον θάνατο». Αυτό είναι το αγωνιστικό μήνυμα που στέλνει ο «Οδηγητής» με το εξώφυλλό του σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων σε πολλά μέτωπα.

Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήδη το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εκδηλώσεών του μέχρι το Πάσχα.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Ενα ακόμη βήμα προς «Ασφαλιστικό τριών πυλώνων»


Με κοινά επιχειρήματα ΓΣΕΕ και ΣΕΒ στη συζήτηση του νομοσχεδίου

Τον ενταφιασμό της επικουρικής ασφάλισης και την πλήρη απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν - αν πληρώνουν - αξιώνει τώρα ο ΣΕΒ, προβάλλοντας επιτακτικά τη δημιουργία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου που έχει συμφωνήσει με την απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

O διαχρονικός και αγιάτρευτος ιός του τσαρλατανισμού


Kάλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό που δεν έκανε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τις τάχα μου επιστολές του Ιησού, που διαφήμιζε ο Βελόπουλος το έκανε επιτέλους τώρα ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βασίλης Πλιώτας. Επιτέλους, στέλνοντας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, την αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τη νέα αθλιότητα του βουλευτή, αρχηγού κόμματος

Ο καπιταλιστικός ...ιός


Κάνοντας ταμείο, οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι ο ...καπιταλιστικός ιός έχει πολλά πλοκάμια.

Πλήρωσαν με βάρβαρο τρόπο την καπιταλιστική κρίση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά τους δικαιώματα. Εξακολουθούν να πληρώνουν και στην αναιμική ανάκαμψη, ενώ κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι του μέλλει να πληρώσει από τη σύμπλευση με τους

Ένα εργατικό «ατύχημα» κάθε 5,5 εργάσιμες μέρες!

Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω στοιχεία ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι "υπερβολές κάποιων", ούτε "παραμύθια της ΔΑΣ", όπως υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους. Με βάση και τα στοιχεία, κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

Αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων του

Το ΠΑΜΕ ενημερώνει ότι λόγω των εξελίξεων και των έκτακτων μέτρων προστασίας για την ασφάλεια της υγείας των εργαζόμενων αναστέλλονται τα τμήματά του που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, τους Μετανάστες και τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.

Δείγματα προς εξέταση για νέο κορονοϊό από την Τρίτη είναι ακόμη στο νησί!

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και του υπουργείου Υγείας περί "θωράκισης της χώρας" από τη νόσο του κορονοϊού, στην Ικαρία αυτό δεν συμβαίνει. Πέρα από τις διαχρονικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο ΚΥ Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία, αποδεικνύεται και από το παρακάτω περιστατικό ότι στην ουσία οι κάτοικοι του νησιού είναι υγειονομικώς ανοχύρωτοι.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10/3 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας λήφθηκαν δείγματα από δυο ασθενείς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι φορείς της νόσου.

Καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία


Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε 118 χώρες με πάνω από 121.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 4.300 θανάτους σε όλο τον κόσμο (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε χτες πανδημία), έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τη διαχρονική γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας σε όλα τα κράτη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, μέσα και αναλώσιμα υλικά, ως συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, της λογικής «κόστους - οφέλους», που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και πετσοκόβει τις δαπάνες του κράτους, συνθλίβοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Κωνσταντίνος Θεοτόκης


Ενας από τους πρόδρομους της σοσιαλιστικής λογοτεχνίας

Γεννιέται, 13/3/1872, ο λογοτέχνης, ποιητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Θεοτόκης μετείχε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού εργατικού συνδέσμου Κερκύρας (1910-1914), ενώ παράλληλα υποστήριξε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Ευρωατλαντικός «αέρας»

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Εβρο, την ώρα που κλιμακώνεται το παζάρι με τους «εταίρους» ΕΕ και ΝΑΤΟ, η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη και το κάλεσμα στη Frontex να «επιδιαιτητεύσει», είναι επικίνδυνα και αποκαλυπτικά για τον ευρωατλαντικό «αέρα» που πνέει στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας, όπως και για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ και των άλλων κομμάτων, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης χώνουν βαθιά το λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα παζάρια που γεννάνε μεγάλους κινδύνους.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας αύριο Παρασκευή 13 Μάρτη στις 3.30 μ.μ. διοργανώνουν το Συνδικάτο Εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Είναι και ο καπιταλισμός, ηλίθιοι


H έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για εμβόλιο ενάντια στο SARS και η χαμένη ευκαιρία για γρηγορότερη ανταπόκριση στον COVID-19

Ήταν το 2016, όταν μια ομάδα επιστημόνων στο Τέξας, με επικεφαλής τον Πέτερ Χοτέζ, υποδιευθυντή του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στο νοσοκομείο του Τέξας, δημιούργησε εμβόλιο ενάντια στο SARS, έναν φονικό κορονοϊό, συγγενικό με αυτόν που προκαλεί την πανδημία σήμερα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους το 2003 πριν ανακοπεί η εξάπλωση του μετά από κάποιους μήνες. Η ομάδα χρειαζόταν λεφτά για να ξεκινήσει τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Τα έχουμε ξανακούσει

Τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις υγειονομικών, που θα ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τις έχουμε ξανακούσει, όμως δεν τις έχουμε δει και κυρίως δεν τις έχουν δει οι ασθενείς στα αποδεκατισμένα από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Αν αυτές οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας είχαν οδηγήσει σε σχετικά "ομαλές" συνθήκες, πριν

Αυτό που προβάλλεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν είναι δημοσιογραφία


Εμείς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί, δηλώνουμε πως αυτό που προβάλλεται και διακινείται από την πλειονότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ δεν είναι δημοσιογραφία, δεν έχει σχέση με το κοινωνικό αγαθό της πλουραλιστικής ενημέρωσης.
 

Καταγγέλλει μεθοδεύσεις των επιχειρήσεων με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό


ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού, η εργοδοσία στον κλάδο του Εμπορίου, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενούς της, αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη και τους τζίρους της, θέτοντας σε κίνδυνο τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν στον κλάδο.

Εργασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μακρόνησο


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ξεκίνησε χτες η κατεδάφιση 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο, «που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά ότι το νησί έχει

Επικίνδυνη «συναίνεση»


Ως «φάρμακο διά πάσαν νόσο» και αναγκαιότητα που «δε χωρά δεύτερη κουβέντα» παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία τη «συναίνεση» στην αντιλαϊκή πολιτική, με αφορμή τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και το Μεταναστευτικό και τα Ελληνοτουρκικά.

Αλλά τι σημαίνει για παράδειγμα η συναίνεση στην «αντιμετώπιση του κορονοϊού», με βάση όσα λένε; Σημαίνει ο λαός και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία να μη βγάζουν «κιχ» για την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Γιατί κατέρρευσε το σύστημα υγείας στην Ιταλία; 37 δις περικοπών τη δεκαετία πριν τον κορονοϊό


Η αργή, αλλά σταθερή αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, ευθύνεται για την εικόνα χάους που επικρατεί στα νοσοκομεία των πιο βαριά πληττόμενων περιοχών της Βόρειας Ιταλίας. Ενδεικτικά, μέσα σε μια δεκαετία χάθηκαν 70000 νοσοκομειακές κλίνες και έκλεισαν 359 τμήματα νοσοκομείων. Την κατάσταση αυτή αναδεικνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, που ζητά το σύστημα υγείας να γίνει εθνικό (ως τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι περιφέρειες) και να αποκατασταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική ευθύνη του κράτους

Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική ευθύνη του κράτους και το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύεται λόγω του κορονοϊού είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που εφαρμόζουν πιστά με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική της ΕΕ που έχει εμπορευματοποιήσει την Υγεία, επισήμανε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στο κανάλι «Kontra» το βράδυ της Τετάρτης 11 Μάρτη.

Αποφάσισαν να «ματώσουν» τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας


Εν αναμονή της νομοθετικής πράξης της κυβέρνησης, αλλά με γνωστά τα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μέτρα που συμφώνησε χθες η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και τα μέτρα που προηγήθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αποφάσισαν όλοι μαζί  να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας.

Επικίνδυνο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Όλο και πιο επικίνδυνο γίνεται το σκηνικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο φόντο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και παζαριών.

Από το απόγευμα της Τετάρτης επανήλθε η ένταση κατά μήκος του φράκτη, καθώς από την τουρκική πλευρά εκτοξεύονταν βόμβες μολότοφ, πυρακτωμένα ξύλα και χημικά.

Οι χωροφύλακες σκότωσαν τους Κώστας Βουρδέρης (Καρατζάς) και Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας)


Έπειτα από προδοσία, οι Κώστας Βουρδέρης (Καρατζάς) και Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας) κυκλώθηκαν από τη χωροφυλακή, 12/3/1949, στη θέση Παληοκωστέικα της Ρουπακίας, στην Τριταία, όπου και σκοτώθηκαν μετά από μάχη.

Οι χωροφύλακες έκοψαν τα κεφάλια τους, τα περιέφεραν στην περιοχή και τα εξέθεσαν στη Χαλανδρίτσα.

Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί, από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τον 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου.

Δόγμα Τρούμαν

Ήταν 12 του Μάρτη του 1947, γύρω στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χ. Τρούμαν, ανέβαινε στο βήμα του Κογκρέσου για να εκφωνήσει έναν από τους σημαντικότερους λόγους που εκφώνησε ηγέτης κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Ολόκληρο το δίκτυο των αμερικανικών ραδιοφωνικών σταθμών και οι διακλαδώσεις του ανά την υδρόγειο είχαν συνδεθεί με το

Άννα Φρανκ


Στις 12 Μαρτίου 1945 πέθανε σε ηλικία 15 ετών από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν – Μπέλσεν, η Άννα Φρανκ, εβραιοπούλα, που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της.

Γόνος εύπορης οικογενείας, η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1929 στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

Όταν οι ναζιστές ανήλθαν στην εξουσία το 1933 και μετά το πρώτο πογκρόμ κατά των Εβραίων ο διορατικός πατέρας της, Οτο Φρανκ μετέφερε την τετραμελή του οικογένεια (τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, Άννα και Μάργκο) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Ο σύλλογος να καλέσει σύσκεψη εργαζομένων για την προάσπιση της υγείας τους


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/3/2020, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε μια μαγική εικόνα για την πρόληψη στους εργασιακούς χώρους από τον κορονοϊό. Με βάση τα πεπραγμένα και από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν, ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες, κατά τα λεγόμενά του, είναι ασφαλείς και έχουν θωρακιστεί με όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της ανοχής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Οι νέες προκλητικές ενέργειες στα νησιά και στον Έβρο δεν είναι προϊόν απομόνωσης της Τουρκίας, όπως λένε ορισμένοι, αλλά αποτέλεσμα της ανοχής, αν όχι της ενθάρρυνσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος γειτονικών χωρών και εν μέσω παζαριών για τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Παρέμβαση για κρέμα που διαφήμισε ο Κ. Βελόπουλος σαν προστασία από τον κορονοϊό

Παρέμβαση για το προϊόν «Βυζαντινόν» πραγματοποίησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, μετά τη διαφήμισή του μέσω τηλεοπτικού σταθμού από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο, ως προστασία από τον κορονοϊό και την ασθένεια της πνευμονίας.

Αυξάνεται η παρουσία ευρωενωσιακής «επιδιαιτησίας»


Μπορεί τα παζάρια της αστικής τάξης της Τουρκίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους «εταίρους» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό και την «άνευ όρων» στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία να προχωρούν, μετά και το ταξίδι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όμως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο παραμένει σύνθετη.

Χειρότερη και από τα ισλαμικά θεοκρατικά καθεστώτα η στάση της Ελλάδας


Το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, με εξαίρεση την Ιταλία, βρίσκονται προς το παρόν στην λεγόμενη δεύτερη φάση της επιδημίας της λοίμωξης από τον κοροναϊό COVID19. Δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά μέρα με τη μέρα, αλλά είναι δυνατή η ιχνηλάτηση της πορείας μετάδοσης του ιού, άρα και ο προσδιορισμός των δυνητικών φορέων του στα λεγόμενα clusters.

ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία οι τρεις μεγαλύτεροι έμποροι όπλων του πλανήτη


Οι ΗΠΑ προμήθευσαν πάνω από το ένα τρίτο των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως την τελευταία πενταετία, εδραιώνοντας τη θέση τους στην κορυφή του καταλόγου, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσιοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο όγκος των πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 5,5% την περίοδο 2015-2019 σε σύγκριση με εκείνη από το 2010 ως το 2014, τονίζει το ινστιτούτο.

«Αγαπητή τράπεζα... »


«Αγαπητή Τράπεζα,

Αποτελώ μέρος της προσπάθειας που κάνεις για να "εξορθολογίσεις" το λειτουργικό σου κόστος, έχω απολυθεί δηλαδή, ή, όπως μου είπαν, αποφάσισες τη λήξη της συνεργασίας μας, ή, όπως θα έλεγαν οι Αμερικάνοι, με άφησες να φύγω.

Να μη γίνει η Ελλάδα φυλακή της ΕΕΝα καταγγελθούν «Δουβλίνο» 
και «Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας»

Παρέμβαση στη συζήτηση για «την κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κοινή αντίδραση της ΕΕ» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ανταγωνίζονται τη Ρωσία για

Απίστευτο...


Ο κορονοϊός ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουν επίσης ιοί που ευθύνονται για το απλό συνάχι αλλά και για το SARS που προκάλεσε την επιδημία της άτυπης πνευμονίας που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους στον κόσμο το 2003.

Ο νέος κορονοϊός Covid-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα

“Αν ήξερα πως είστε άθεοι θα ρωτούσα”


 Ιερέας κοινώνησε παιδάκια σε θάλαμο νοσοκομείου χωρίς να πάρει γονική συναίνεση

Συνεχίζονται τα κρούσματα ανεύθυνης και επικίνδυνης συμπεριφοράς της εκκλησίας και εκπροσώπων της σε θέματα δημόσιας υγείας, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία. Μια πολύ σοβαρή καταγγελία μητέρας δημοσιοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπρα, σύμφωνα με την οποία ιερέας που είχε κληθεί να κοινωνήσει παιδί σε ογκολογική πτέρυγα παίδων νοσοκομείου της πόλης, αποφάσισε να κοινωνήσει με το έτσι θέλω όλα τα παιδιά στο θάλαμο, χωρίς να ζητήσει την άδεια των γονέων.

Το Αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του KKE


Το Αμαξοστάσιο του Φοίνικα του ΟΑΣΘ επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου  ο βουλευτής του ΚΚΕ Β Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτιδης στα πλαίσια της παρέμβασης του κόμματος για τα  πολύ σοβαρά τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός αλλά και τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.