Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Εργατική Συμφωνία


Τον Δεκέμβρη του 1976 κυκλοφορεί η Εργατική Συμφωνία, τραγούδια του Δήμου Μούτση, γραμμένα,  για το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Η Απεργία», που ανέβηκε στο θέατρο «Λουζιτάνια» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μεσσάρη.

Τα τραγούδια απαγορεύτηκαν, από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, υποχρεώνοντας την εταιρία, Columbia, να καταστρέψει και την μήτρα. 

Πέθανε μέσα σε Carrefour, τον κάλυψαν με ομπρέλες και το κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό

Ένας άνδρας πέθανε μέσα σε ένα υποκατάστημα της αλυσίδας Carrefour Brasil, στην πολιτεία Ρεσίφε της βορειοανατολικής Βραζιλίας, όμως το πτώμα του αφέθηκε παρατημένο στο πάτωμα, καλυμμένο με ομπρέλες και τριγυρισμένο από έναν “τοίχο” από χαρτόκουτα, ενώ το μαγαζί παρέμεινε ανοιχτό και δεχόταν κανονικά πελάτες.

Άμεσα μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία


Επιστολή


 Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού ξεδιπλώνεται ήδη στη χώρα μας.
Σε τριψήφιο αριθμό μετριούνται καθημερινά τα νέα κρούσματα ενώ αυξάνει ο αριθμός των ασθενών και των διασωληνωμένων.

Στην πόλη μας τα νέα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς ενώ εστίες μετάδοσης έχουν εμφανιστεί σε τρία γηροκομεία μέχρι σήμερα.

Καλούν σε σύσκεψη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με πρωτοβουλία των σωματείων μας, καλούμε κάθε εργατικό σωματείο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα μας, και ενόψει της επισκέψεις του πρωθυπουργού, στις αρχές Σεπτέμβρη στο φόρουμ της ΔΕΘ.

Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη στάση των κομμουνιστών

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ 
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ»

Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η σοσιαλιστική οικοδόμηση, καθώς και η αντεπανάσταση που επικράτησε πλήρως το

Μύθοι και αλήθειες για την πανδημία COVID-19

Πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη φυσική και αναμενόμενη έλλειψη επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τον νέο κορονοϊό όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, με σκοπό να θολώσουν τα νερά και να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η όλη διαχείρισή της από μέρους τους γίνεται με προτεραιότητα την οικονομία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την υγεία των ανθρώπων.

Η Υγεία του λαού και ο δήθεν αγορασμένος χρόνος


Δεύτερο κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη  και η κυβέρνηση κρατά καλά τη ρότα του καραβιού που λέγεται υγεία, πλέοντας σε πελάγη αντιφάσεων. Ούτε την πρώτη περίοδο επιθυμούσε, αλλά ούτε και τώρα -πέντε μήνες μετά- την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Ξεκάθαρο μάλιστα έγινε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ότι ένα νέο ΕΣΥ -έτσι το βάπτισε- θα αναγεννηθεί ενισχυμένο, χάρη στην ανιδιοτελή(!) προσφορά του ιδιωτικού τομέα (συμπράξεις ΣΔΙΤ)!!!

Κυβέρνηση και υπουργείο να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές "επιστρέφουν στα αμφιθέατρα" χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών. Μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου χιλιάδες φοιτητές δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα εξεταστούν, οι οικογένειές τους εξακολουθούν να πληρώνουν νοίκι ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κόστος επιστροφής των φοιτητών στον τόπο

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 
22 - 23 Αυγούστου 2020:
  • Με τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: Στον τζόγο η υγεία του λαού για τα κέρδη των ομίλων. Ο αγώνας του λαού δεν μπορεί να περιμένει! Οργάνωση τώρα για τη διεκδίκηση μέτρων στην Υγεία, στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση.
  • Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ: Αποτέλεσμα απαράδεκτων συμβιβασμών, μέρος του παζαριού που διεξάγεται στην Ανατ. Μεσόγειο.

Απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη η συμμετοχή εκπροσώπου του πρωθυπουργού σε αντικομμουνιστική εκδήλωση

Η συμμετοχή του ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι, η οποία μάλιστα διανθίζεται με φρασεολογία από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών, είναι απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη.

Δολοφονούνται οι Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι

Τα μεσάνυχτα της 22 προς 23 Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στον θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

Γεννιέται ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός


Γεννιέται, 22/8/1882, στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας».