Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ενα ντοκουμέντο για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα


Η μάχη για τη διάσωση των υποδομών του νησιού από τους Γερμανούς, μέσα από ένα άρθρο του Αλέκου Πρίφτη στη «Φωνή του Λαού»

29 Γενάρη 1946. Με άρθρο του εκδότη της, Κώστα Δαφνή, υποστηρικτή και παράγοντα του «Κέντρου» εκείνη την εποχή, η εφημερίδα «Κερκυραϊκά Νέα» υποστηρίζει ότι ο ΕΛΑΣ (από κοντά και ο ΕΔΕΣ...) απέτυχε να σώσει το λιμάνι και άλλες υποδομές του νησιού από τις καταστροφές που έκαναν αποχωρώντας οι Γερμανοί, στις 8 - 9 Οκτώβρη 1944.

«Υπάρχει μια αχτίδα φωτός στη μάχη, που πάντα νικά το σκοτάδι»


 «Οδηγητής»: Τι εντυπώσεις σας αφήνει η παρουσία σας στο Φεστιβάλ;

Αρίτζ Ροντρίγκεζ: Είναι πάντοτε ευχαρίστηση για την ΠΟΔΝ να βρίσκεται εδώ, γιατί το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της αφοσίωσης της ΚΝΕ στη συμβολή της στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και στις σχέσεις της με τις αδερφές Οργανώσεις. Αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη διεθνή αντιπροσωπεία που βρίσκεται κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ, ειδικά φέτος με 35 διεθνείς αντιπροσωπείες από ολόκληρο τον κόσμο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 22ης ΔΣΚΕΚ


 Η Τελική Ανακοίνωση

Το κείμενο Τελικής Ανακοίνωσης, στο οποίο κατέληξε η 22η ΔΣΚΕΚ διάβασε η Εκίν Γκιουνγκόρ, Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και αυτό έχει ως εξής:

Με τον λαό ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις

 


ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Η τέχνη από τον λαό και για τον λαό»

«Είναι προς τιμή της ελληνικής διανόησης πως σύσσωμη πήρε κατά την Ιταλογερμανική κατοχή εχθρική στάση απέναντι στους εισβολείς. Κι είναι προς τιμή της πως από τους κόλπους των λογοτεχνών δε βγήκε μήτε φανερός μήτε κρυφός προδότης», αποφαίνεται η δασκάλα του Λαού Ελλη Αλεξίου (Αφιέρωμα: «Αντίσταση», περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», τεύχος 87-88, Μάρτης-Απρίλης 1962).

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανέδειξε πως όταν ο λαός το θέλει, μπορεί να γράφει λαμπρές σελίδες


Το ΚΚΕ χαιρετίζει την ηρωική επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτώβρη του 1944.

Ιδιαίτερα σήμερα, που γίνεται πολύμορφη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, να σβηστεί η μεγάλη προσφορά των κομμουνιστών στην ήττα του φασισμού, είναι αναγκαίο, πολύ περισσότερο, ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να έρθουν σε επαφή και να μάθουν την πραγματική ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία που γράφτηκε με το αίμα του λαού μας, έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα του ΚΚΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Η ματωμένη επέτειος του 1945


Στις 30 Οκτώβρη του 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς κατακτητές. Οι ηρωικοί απελευθερωτές έγιναν δεκτοί από το βασανισμένο, αλλά ακατάβλητο, λαό της μακεδονικής πρωτεύουσας με πρωτοφανείς εκδηλώσεις αγάπης, χαράς και ενθουσιασμού.

«Πέφτουν κορμιά» εντός και εκτός Ευρωζώνης


 Μαίνονται ο «πόλεμος» και οι αντιθέσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης με αιχμή τα Ενεργειακά, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά σφαδάζουν από την ακρίβεια και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ υπόθεση του λαού!


Αυτήν την περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις ρίχνονται στη μάχη για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022. Ολοι μαζί, μέλη, οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη με πείσμα, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αισιοδοξία. Με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Κρίσιμες μέρες... Ο λαός στο προσκήνιο!


 Ο αποφασιστικός, μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής του λαού, του βιοτικού επιπέδου και εισοδήματός του, για μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για ένα μέλλον χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του σήμερα, μπορεί να φωτίσει το δρόμο του σήμερα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/10/1821

Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παπά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.