Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα βγούνε δυνατοί και νικητές «σαν τον ανθό του παρτιζάνου*»...!


 «Επιλέγουμε να ενωθούμε με αυτούς που δίνουν μάχες στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις μηχανές των εργοστασίων, με αυτούς που μένουν σπίτι, αλλά δε σιωπούν».

Από το κείμενο - κάλεσμα του ΚΚΕ που υπογράφουν εκατοντάδες καλλιτέχνες

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στη χώρα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα πήρανε τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Έκτακτη έκδοση του «Οδηγητή»



Έκτακτη έκδοση του «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη 8 Απρίλη!

Άλλο ένα «όπλο», στην πολύμορφη παρέμβαση που αναπτύσσουν σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες, θα έχουν στα χέρια τους από αύριο, Τετάρτη 8 Απρίλη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Πρόκειται για την έκτακτη 16σέλιδη έκδοση του «Οδηγητή» που θα κυκλοφορεί στην τιμή του 1 ευρώ. Όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προμηθευτεί και να διαβάσει τον «Οδηγητή» και ηλεκτρονικά.


Η ΠΝΠ φέρνει αντεργατικά μέτρα και όχι προστασία των εργαζομένων


Μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό, που περιλαμβάνει άκρως αντεργατικά μέτρα και προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ήρθε για επικύρωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η κυβέρνηση στο όνομα της έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να θεσπίζει αντεργατικά μέτρα, βαφτίζοντάς τα ως «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας» ή ως «μέτρα προστασίας της κοινωνίας», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Δισεκατομμύρια υπάρχουν… ΜΕΘ δεν έχουμε!


Οι κλίνες ΜΕΘ ακόμα και οι μάσκες δεν επαρκούν, όμως τα δισεκατομμύρια που ρίχνονται στα ευρωπαϊκά μονοπώλια είναι πέρα από τη φαντασία κάθε κοινού θνητού που καθημερινά είναι μεταξύ σφυριού και αμονιού.

Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσουν ΕΕ, ΕΚΤ και κράτη-μέλη είναι 2,8 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον

Εικονική πραγματικότητα...


Με γενικολογίες και εξωραϊσμούς απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη», κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Η ερώτηση της εφημερίδας μας αφορούσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

«Οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ήδη ανεπαρκείς για τις λαϊκές ανάγκες και πριν την πανδημία, μετά την προσαρμογή 5 Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων, μειώνονται περαιτέρω.

Με «υπευθυνότητα» για τα συμφέροντα των ομίλων


«Δαπανήστε. Δαπανήστε ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων...». Η παρότρυνση αυτή του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κυβερνητικών μέτρων στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, συμπυκνώνει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για διεκδίκηση ακόμα πιο γενναίων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και η χτεσινή παρουσίαση της πρότασής τους για «να μείνει όρθια» η οικονομία από την επιδημία του κορονοϊού. Μια παρότρυνση που συνοδεύτηκε μάλιστα και από μία «επιβράβευση» του Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί όπως του είπε ο τέως πρωθυπουργός «αυτή τη στιγμή έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση» που υπάρχει στην ΕΕ, τασσόμενος με τη γραμμή της περαιτέρω δημοσιονομικής «χαλάρωσης» και της έκδοσης του περιβόητου ευρωομολόγου.

Η μάχη και η πυρπόληση της Αγιαθυμιάς και της Βουνιχώρας


Η μάχη και η πυρπόληση της Αγιαθυμιάς και της Βουνιχώρας 7-8-9/4/1943

Το χωριό της Αγίας Ευθυμίας (Αγιαθυμιά) βρίσκονταν πάνω στον βασικό οδικό άξονα που ένωνε την Ανατολική και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Η περιοχή ανήκε στην ιταλική ζώνη κατάκτησης.

Το απόγευμα της 7ης Απριλίου του 1943, έφθασε στο χωριό αντάρτικο σώμα του ΕΛΑΣ 130 ανδρών, υπό τον Καπετάν Νικηφόρο (Δημήτριο

Η «επένδυση»


Η απάντηση της κυβέρνησης στο στοιχειώδες αίτημα των υγειονομικών για παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, ότι οι ελλείψεις οφείλονται στον «διεθνή πόλεμο για το υγειονομικό υλικό», δείχνει έστω και έμμεσα μία ακόμα πλευρά των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη.

Στους ήρωες με τις μάσκες, η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ


Την ώρα της κινητοποίησης εισέβαλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με ειδική εξάρτηση, επικαλούμενες την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.


Δυναμώνουμε τη φωνή για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλου του Ελληνικού λαού

Τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε κλάδο σε κάθε χώρο δουλειάς χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν γιατροί και υγειονομικοί, για την 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και όχι μίσθωση «με το αζημίωτο»


Στην κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, προστατευτικού υλικού και εξοπλισμού, και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε η Αφροδίτη Ρέτζιου πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία επισημαίνοντας την ανάγκη της στήριξης του δημόσιου συστήματος.

Κίνδυνος οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού


Τον κίνδυνο οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού, με βάση το δραματικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, αναδεικνύει ο θάνατος του 52χρονου χειριστή κλαρκ σε βιομηχανία παρασκευής χρωμάτων και βερνικιών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και παρά το κρούσμα εξακολουθεί να λειτουργεί.

Δραστηριότητα των βουλευτών του ΚΚΕ και των εκλεγμένων της «Λαϊκή Συσπείρωσης» τη μέρα δράσης για την Υγεία


Την Τρίτη 7 Απρίλη, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας θα επισκεφθούν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ όλης της περιοχής. Συγκεκριμένα:
  • Στη Θεσσαλονίκη:
- Στις 09:00 ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει 56 στελέχη του ΚΚΕ από το νοσοκομείο «Σωτηρία»


Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν, 7/4/1943, από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές.

Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

Ο Στέφανος Σαράφης προσχωρεί στον ΕΛΑΣ


Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ, 7/4/1943, ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948).

Μετά τη λήξη του εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός