Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Φως που πάντα καίει..



Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης
ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της Οργής.

«Σκλάβε ημών»

                                                           

       «Σκλάβε ημών»

Ταϊσμένοι καναλάρχες, εργολάβοι, κλινικάρχες
εις του έθνους την υγειά παίρνουν όλο τον παρά.
Μπουρζουάδες πέντε αστέρων, γης, υδάτων και αιθέρων,
σε ’χουνε στην προσοχή, να σου λεν’ την προσευχή.

Απαράδεκτη δικαστική απόφαση απαγόρευσης απεργίας

 


Πριν από μια εβδομάδα το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε μια απαράδεκτη απόφαση (869/2021) κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.

Τα σημεία για τα οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία είναι :

Οι Γιαννιώτες πληρώνουν πανάκριβα για το νερό που κόπηκε!


Ούτε καν "ό,τι πληρώνεις παίρνεις" δεν είναι η ύδρευση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Οι Γιαννιώτες πληρώνουν το νερό πιο ακριβό από οποιοδήποτε μεγάλη πόλη, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι τέτοιος που στα όρια του Δήμου εμφιαλώνουν 3 μεγάλες εταιρίες νερό, και παρόλα αυτά έγινε διακοπή, η οποία με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ θα διαρκέσει "τουλάχιστον 24 ώρες" μέσα στην κακοκαιρία!

Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα


Με αφορμή την εβδομάδα δράσης που οργάνωσε το Συνδικάτο μας και πολλά άλλα συνδικάτα και σωματεία πανελλαδικά, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους. Παρέμβαση έγινε στην Ένωση ξενοδόχων Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 11/2, ενώ την Παρασκευή 12/2 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης  και ακολούθησε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ.

20ο Συνεδριο ΚΚΣΕ


Σημείο οπορτουνιστικής στροφής

20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (14 - 25 Φλεβάρη 1956).

Το Συνέδριο αυτό ξεχωρίζει ως σημείο - καμπή στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης «επειδή σε αυτό υιοθετήθηκαν μια σειρά οπορτουνιστικές θέσεις για τα ζητήματα της οικονομίας, της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και των διεθνών σχέσεων.

«Ισχύς εν τη ενώσει», πάντα σε βάρος των λαών



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΜΒΟΛΙΟ

«Ιστορικό επίτευγμα για την ΕΕ», «καταπολεμήσαμε τον εγωισμό και τον εθνικισμό», «επιτέλους επικράτησε η συλλογική στρατηγική αντίληψη στην ΕΕ, αυτή της αλληλεγγύης και της προστασίας της υγείας των λαών της Ευρώπης»... Με αυτά και άλλα βομβαρδίζονταν για μήνες οι λαοί της Ευρώπης από την Κομισιόν, τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους, με αφορμή την κοινή προμήθεια εμβολίων.

Απ' τον παιδικό σταθμό ως το διδακτορικό


Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η ώρα που γεννιέται η ζωή. Η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου μαζί με τη δική μου αναπνοή. Ενα μεγάλο κι απλό λαϊκό τραγούδι, που όμως δεδομένων των άθλιων σημερινών συνθηκών και της παράνοιας να στροβιλίζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα στη δίνη του αλγόριθμου της εκμετάλλευσης, μετατρέπεται σύντροφοι σε αποκαλυπτικό. Και γίνεται με τον τρόπο του, οφείλεται και με τον τρόπο μας, βαθιά πολιτικό όσο και ο έρωτας για τη ζωή, τα όνειρα για το μέλλον, δηλαδή τα νιάτα.

Πρόσφυγες με μικρά παιδιά στο δρόμο!


Πρόσφυγες με παιδιά εγκαταλειμμένοι στο δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας και πανδημίας! Αφέθηκαν στην τύχη τους και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές!

Όπως έγινε γνωστό από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορινθίας η αρμόδια ΜΚΟ αποφάσισε να διώξει πρόσφυγες από τις εστίες τους καθώς ολοκληρώθηκε η σύμβαση με την οποία φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο στους Aγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Επιστολή φαντάρων από το 32 ΤΥΠ

 


Εδώ και 4 μήνες υπάρχουν προβλήματα με την ροή του νερού στο 32 ΤΥΠ και τα κτήρια δεν έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες, που είναι οι ώρες καθαριοτήτων (καθαριότητας θαλάμων και προσωπικής υγιεινής), δεν υπάρχει καθόλου νερό. Το ίδιο συμβαίνει και το μεσημέρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να ξυπνάμε τα χαράματα (2-5 το πρωί) για προσωπική υγιεινή. Η διοίκηση του στρατοπέδου ρίχνει το μπαλάκι για τα προβλήματα, στο Δήμου Βόλου.

Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των δεκάδων καταγγελιών για σεξουαλική βία και παρενόχληση από πληθώρα γυναικών, επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Η ξεκάθαρη καταδίκη τέτοιων περιστατικών είναι αυτονόητη, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Πόσα ερωτήματα γεννιούνται με βάση αυτά που έρχονται στην επιφάνεια; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται; Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού αποκαλύπτει τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


14/02/1884

Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Τότε προσχώρησε στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Υπήρξε κομμουνιστής με διαρκή προσφορά και συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης. Τιμήθηκε με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη το 1959 στη Μόσχα.

Πέθανε στις 16 Δεκέμβρη 1974, πλήρης ημερών και έργου.