Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το δίλημμα

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το δίλημμα ότι με τη δική του πολιτική, οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία προχωρούν με «διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, «που θα σαρώσει τα πάντα». Φέρνει μάλιστα παραδείγματα, όπως την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των λιμανιών, του νερού, το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και άλλα. Το ΚΚΕ δεν βλέπει διαφορές σ' αυτά τα κεντρικά ζητήματα ανάμεσα στα δύο κόμματα;

Προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και κάλπικες προσδοκίες

 Ανάπτυξη που τσακίζει το λαό

Με παραδοχή του μεγέθους του ξεζουμίσματος που υπέστη όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός αλλά και αυτού που βρίσκεται μπροστά, ισοδυναμούν οι χτεσινές πολυδιαφημισμένες και προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες της κυβέρνησης για πακέτο «θετικών» μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, ανάμεσα στα οποία και μέτρα καραμπινάτης ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Το κίνημα των «Χαρτιστών»


Δημοσιεύεται, 8 Μάη 1838, στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

9 Μάη 1936 Μέρος 2ο

ΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Τα ιστορικά γεγονότα της 9 Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη
Μέρος 2ο
Δίνουμε συνέχεια με τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» 10 Μάη του 1936, της έκτακτης έκδοσης της εφημερίδας την ίδια μέρα και δύο μικρότερα ρεπορτάζ από τα φύλλα 11 και 12 Μάη για το κλείσιμο της απεργίας και τη νίκη των καπνεργατών.