Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

To ΠΑΜΕ τιμά την 9 Μάη

Όλοι την Πέμπτη 9 Μάη, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

H Αντιφασιστική Νίκη των λαών, ο ηρωικός ξεσηκωμός των εργατών το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα, αποτελούν ένα τεράστιο ιστορικό δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος.

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι...

Η εκκωφαντική σιωπή των πρώτων ωρών της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα αντικαταστάθηκε από μια εύγλωττη απόπειρα «ωραιοποίησης» της εξόφθαλμης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αντικαθιστώντας τον όρο πραξικόπημα με αυτόν της «αντιδημοκρατικής παρέμβασης». Ο λόγος βέβαια γίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του.

Οι Τρεις Σωματοφύλακες του Αφορολόγητου!

ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ- ΚΙΝ.ΑΛ, αφού ψήφισαν μαζί το 3ο Μνημόνιο και τα υπερπλεονάσματα, τώρα τσακώνονται ποιος θα καταθέσει πρώτος τροπολογία!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 ψήφισαν μαζί, με 222 «ναι», την συμφωνία με τους δανειστές, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που θεσμοθέτησαν τα υπερπλεονάσματα στους τακτικούς προϋπολογισμούς από τα οποία

Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Λένιν


Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται στη Μόσχα με το Διεθνές Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, 2 Μάη 1977.

Ο Γιάννης Ρίτσος,
  • που όταν το 1972 ο Πάμπλο Νερούδα παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας δήλωσε: «Ξέρω κάποιον άλλο με περισσότερα προσόντα γι' αυτή την τιμή: τον Γιάννη Ρίτσο»,

«Stop στον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας»

Η εξέλιξη αυτή στη Βενεζουέλα έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζ. Μπόλτον ενάντια στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, που χαρακτήριζε αυτές τις χώρες ως "τρόικα της τυραννίας" και "απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή".

Ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ

Με κοινή απόφαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και τουΕΛΑΣ, ιδρύθηκε, στις 2 του Μάη 1943, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.  

Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ αποτελούνταν από τον συνταγματάρχη Στέφανο Σαράφη, στρατιωτικό διοικητή, τον Άρη Βελουχιώτη, καπετάνιο και τον Ανδρέα Τζήμα, αντιπρόσωπο του ΕΑΜ.

8ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2-8/5/1961). Η σύγκλησή του έγινε σε συνθήκες που είχαν διαμορφώσει η δεξιά οπορτουνιστική στροφή, η εσωκομματική διαπάλη και οι Αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας (το 1956 και 1957 αντίστοιχα), καθώς επίσης και η Απόφαση για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και την ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ (8η Ολομέλεια 1958).

Οι ίδιες οι διαδικασίες σύγκλησης και διεξαγωγής του Συνεδρίου συνιστούσαν σοβαρό κομματικό πρόβλημα. Οι διαδικασίες αντιπροσώπευσης ήταν ευάλωτες ως προς την τυπική, καταστατική νομιμότητά τους, αφού Κ.Ο. δεν υπήρχαν στις περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες και ούτε βεβαίως στην Ελλάδα μετά από το 1958.