Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε


Στις 26 Δεκέμβρη του 1991 η σοβιετική κόκκινη σημαία δεν κυμάτιζε πλέον στο Κρεμλίνο.

Η υποστολή της σημαίας σηματοδότησε ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα με τη διάλυση του πρώτου εργατικού κράτους, σε βάρος του σοβιετικού λαού και των λαών όλου του κόσμου.

Χριστούγεννα με αντάρτες του ΔΣΕ στη Λέσβο

Παραμονή Χριστούγεννα. Στο φούντωμά του ο Εμφύλιος Πόλεμος. Τα βουνά γιομάτα αντάρτες. Τα σχολειά κλείσανε στη χώρα, για να κάνουμε χριστουγεννιάτικες γιορτές στα χωριά μας. Το λεωφορείο που 'κανε τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη για τα χωριά της Λέσβου ξεκίνησε το μεσημέρι. Γεμάτο με ανθρώπους και φορτωμένη η καρότσα με διάφορα τρόφιμα γιορτινά. Παστουρμάδες, λουκάνικα, σαλάμια, ξηροί καρποί, ούζο, τσιγάρα κι άλλα τέτοια.

Απαγχονισμός 38 Ινδιάνων Σιου


 "Η μαζικότερη εκτέλεση στην ιστορία των ΗΠΑ":

Σαν σήμερα, 26 Δεκέμβρη 1862,το κράτος των ΗΠΑ, με εντολή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, εκτελεί, με απαγχονισμό, 38 Ινδιάνους Σιου για συμμετοχή στην "εξέγερση της Ντακότα", την ίδια χρονιά.

 Ο Αγιος Βασίλης που κλαίει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Αγιος Βασίλης που κλαίει

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ δούλευε γκαρσόνι σ' ένα υπαίθριο εξοχικό κέντρο. Κι όταν χειμώνιασε κι έκλεισε το κέντρο, έψαξε να βρει αλλού δουλιά. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και δεν μπόρεσε να βρει, παρά μια κουτσοδουλιά έκτακτου γκαρσονιού σ' ένα γαλατάδικο. Αλλά κι εκεί τον χτύπησε η ατυχία. Το κτίριο, όπου στεγαζόταν το γαλατάδικο, ήταν παλιό και γκρεμίστηκε, για να γίνει στη θέση του πολυώροφο μέγαρο. Κι έτσι έμεινε άνεργος. Κι έρχονταν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Διάταγμα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού

«Μάνα, μάθε γράμματα» – Η εξάλειψη της αγραμματοσύνης του ενήλικου πληθυσμού στη Σοβιετική Ρωσία

«Τόσο άγρια χώρα, όπου να λεηλατούνται η εκπαίδευση, η μόρφωση και οι γνώσεις από τις λαϊκές μάζες, δεν έμεινε πια καμία στην Ευρώπη, εκτός από τη Ρωσία». Ετσι περιγράφει ο Λένιν το 1913 την κατάσταση της Παιδείας στην προεπαναστατική Ρωσία. Περιγραφή, που θα ταίριαζε δυστυχώς και σήμερα και για τη σημερινή Ρωσία, όπως και για όλη την Ευρώπη πλέον, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες.

Το «market pass» θα εξαϋλωθεί μόνο με τις ανατιμήσεις που αναμένονται τον Γενάρη!


 Απάτη ολκής από την κυβέρνηση, την ώρα που οι μεγάλες αλυσίδες ανακοινώνουν νέο γύρο αυξήσεων σε βασικά αγαθά από τον νέο χρόνο

 Οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής, οι οποίες το τελευταίο 6μηνο έχουν φτάσει μέχρι και το 60%, έχουν οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην απελπισία, με την ακρίβεια να εξαϋλώνει το 40% - 50% του εισοδήματός τους.

Χιλιάδες τα παραγόμενα φάρμακα, αλλά είναι σε ... έλλειψη


 Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές του κλάδου του Φαρμάκου για τη μάστιγα των ελλείψεων στα φαρμακεία

«Αυτό είναι σε έλλειψη. Δύσκολα θα το βρείτε... Ελάτε πάλι σε καμιά βδομάδα»: Αυτή η απάντηση έγινε πια κλισέ στα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να δείχνουν στους ασθενείς άδεια ράφια και συρτάρια, αφού έχουν κάνει «φτερά» ακόμα και στοιχειώδη σκευάσματα, από αντιπυρετικά μέχρι φυσιολογικούς ορούς, αλλά και πιο εξειδικευμένα φάρμακα.

Καπιταλισμός: Διαπλοκή εκ φύσεως – Διαφθορά εκ πεποιθήσεως


 Το Κατάρ-γκέιτ είναι ένα “μεμονωμένο περιστατικό” για την ΕΕ; Η διαφθορά του πολιτικού προσωπικού και η διαπλοκή του με την ολιγαρχία του πλούτου είναι φαινόμενο που αντίκειται στους κανόνες της περίφημης “ελεύθερης οικονομίας”;

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/12/1791

Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ψηλά τη σημαία σύντροφοι


25 προς 26 Δεκεμβρίου 1991. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, η σημαία της Ένωσης Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών, παύει να κυματίζει στο Κρεμλίνο, συμβολίζοντας την τελική πράξη της ανατροπής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Συμβολίζοντας την προσωρινή νίκη του καπιταλισμού σε βάρος της πρώτης προσπάθειας να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.