Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ορισμένα συμπεράσματα από τη μάχη για ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος


Βασικό ζήτημα που βάζουμε στη συζήτηση στο τρίτο κείμενο των Θέσεων είναι η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, η συμμετοχή στην ταξική πάλη, συμπεράσματα από τους αγώνες, τις προσπάθειες να δημιουργηθούν πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, συνολικά την πορεία ανασύνταξης του κινήματος.

Υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για το αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

 


ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ

Για τη «μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών πανηγυρίζουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ, μετά την επίσημη υπογραφή την περασμένη Παρασκευή της συμφωνίας για την παράδοση του αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και της εκπαίδευσης των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων «Elbit Systems Ltd».

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία


ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ

Κλιμακώνονται στρατιωτικές προετοιμασίες και κινήσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες βδομάδες η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία, την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, περιοχές μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη, για τη στρατηγική τους θέση και το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς για τους φυσικούς - ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους


Η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. 

Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Σε εξέλιξη το 8ο Συνέδριο του ΚΚ


Ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής πανδημίας, έχοντας στο επίκεντρό του την οικονομία.

Το Συνέδριο επιλέχτηκε να πραγματοποιηθεί στην 60ή επέτειο από την ανακήρυξη από τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης στις 16 Απρίλη του 1961 και την επίσης 60ή επέτειο από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων 3 μέρες μετά, απέναντι στην εισβολή μισθοφόρων από τις ΗΠΑ, που συντρίφτηκαν από τον επαναστατικό στρατό.

Απο την ΕΚΑΧ* στην ΕΕ


Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι πρώτες ιδέες

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Ενωσης των καπιταλιστικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης ήταν παλιά, ακόμη πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πρώτη φορά προβλήθηκε επίσημα και ολοκληρωμένα από τη Γαλλία στα 1930 με το «Σχέδιο Μπριάν» η σύσταση μιας «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» με σκοπό τη συσπείρωση της καπιταλιστικής Ευρώπης σε μια πολιτική και στρατιωτική κοινότητα. Ομως, η πρόταση εκείνη βρήκε πολλές δυσκολίες και, τελικά, ναυάγησε με την κήρυξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που ξεκίνησε ο Χίτλερ με το δόγμα του «ζωτικού χώρου».

Χυδαία ψέματα και διαστρεβλώσεις για να εξωραϊστεί η βαρβαρότητα


ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 10ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

 
Με μια προπαγανδιστική εκστρατεία επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να ντύσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά που φέρνει τον επόμενο μήνα, προσπαθώντας με ψέματα και διαστρεβλώσεις να το εξωραΐσει στα μάτια ειδικά των νέων εργαζομένων.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Newsbomb.gr


Κύριε Κουτσούμπα, η πανδημία παραμένει παρούσα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε ένα μικρό «άνοιγμα» της οικονομίας, ενώ προετοιμάζεται και για την τουριστική σεζόν. Πως βλέπετε αυτές τις κινήσεις; Θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Δημοσιοποίηση εγγράφου για απόπειρα δολοφονίας του Ραούλ Κάστρο από το 1960


Στις εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσαν οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες τους σε βάρος των ηγετών της κουβανικής επανάστασης (ο Φιντέλ Κάστρο αντιμετώπισε 638 απόπειρες σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες!), ήρθε να προστεθεί χθες και η δημοσιοποίηση της παλαιότερης δολοφονικής απόπειρας που έχει γίνει ως τώρα γνωστή:

Φτηνότεροι εργαζόμενοι, εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερους κινδύνους


«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μια συνοπτική ανάλυση για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη 10ωρη δουλειά που επεκτείνεται με τις «ανατροπές του αιώνα»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο που αίρει και τους τελευταίους περιορισμούς στην ευρεία εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, με την επιβολή 10ωρης και πλέον δουλειάς. Η «διευθέτηση» αποτελεί περαιτέρω χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, επιτρέποντας στους εργοδότες να αυξομειώνουν τον ημερήσιο χρόνο δουλειάς ανάλογα με τις ανάγκες τους, σμπαραλιάζοντας έτσι τη ζωή των εργαζομένων.

Την προσαγωγή δύο μελών της ΚΝΕ στο αστυνομικό τμήμα καταγγέλλει το ΚΚΕ


Την νέα απόπειρα τρομοκράτησης της νεολαίας, με την ολιγόλεπτη προσαγωγή δύο μελών της ΚΝΕ στο αστυνομικό τμήμα της Νάουσας το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Νάουσας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν στην είσοδο των γραφείων του Κόμματος, όταν ένα περιπολικό σταμάτησε και δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα γιατί «δεν είχαν δουλειά να βρίσκονται εκεί»…

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/04/1919

Στη Βιέννη οι εργάτες και οι στρατιώτες οργανώνουν διαδήλωση αλληλεγγύης προς την ουγγρική σοβιετική δημοκρατία. Η διαδήλωση μετατρέπεται σε οδομαχίες.

18/04/1926

Ο στρατηγός και δικτάτορας Θ. Πάγκαλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δικτατορία του Πάγκαλου