Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ


Αρχίζει, 14/11/1966, στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο Μέγαρο «Αρσακείου», η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ. Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας από το 1965 ως την εκδήλωση του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος την 21η Απρίλη του 1967. Σύμφωνα με το δικαστικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε την 1η Οκτώβρη 1966: παραπέμπονται 29 αξιωματικοί, οι περισσότεροι «επί ενώσει προς στάσιν» και επί «συνωμοσία προς εκτέλεσιν πράξεως εσχάτης προδοσίας».

Περί διασκέδασης των νέων...



«Βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση των νέων»
δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή...

Για να δούμε λοιπόν πως «διασκέδασε» ή συνεχίζει να «διασκεδάζει» ένας νέος εργαζόμενος στη Θεσσαλονίκη...

Οι μέρες του Πολυτεχνείου μέσα από «Tη Φωνή της Αλήθειας»


Άγνωστο και αδημοσίευτο υλικό - e-book

Σε αυτήν την έκδοση, που ετοιμάστηκε με αφορμή την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοέμβρη 1973), δημοσιεύονται επιλεγμένα αποσπάσματα εκπομπών του ραδιοσταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» της περιόδου από τις 2 Νοέμβρη μέχρι τις 21 Δεκέμβρη 1973, δηλαδή λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά από τα γεγονότα.

Ο Αμβρόσιος θετικός στον ιό


Μάλλον δεν ήταν «τέχνασμα» ο ιός, ούτε «φάρμακο» ο αγιασμός…

Στην αρχή χαρακτήρισε «τέχνασμα» τον κορωνοϊό και καλούσε τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες χωρίς μάσκα.

Μετά απειλούσε με αφορισμό όποιον καλούσε το ποίμνιο να μην συμμετέχει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας υποστηρίζονται ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με σάλιο. 

Όσο τους πληγώνεις, τόσο μας πορώνεις

 


“Μια πληγή που τη λένε ΚΚΕ…”

Έτσι τιτλοφορείται το λιβελογράφημα ενός τίποτα που το λένε Σοφία Γιαννακά. Που κάποτε ήταν βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ενώ τον περασμένο Μάρτη έβλεπε “κύματα λάθρο” ως απειλή ενάντια στη χώρα μας. Και σήμερα ξέρασε ένα μίγμα χολής και ημιμάθειας, για να μας δείξει από την πρώτη κιόλας παράγραφο πως οι πληγές που την βασανίζουν είναι οι εξής δύο: το ΚΚΕ και η Πορεία του Πολυτεχνείου.

Η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν και είναι υπόθεση του κινήματος, μπορεί να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας


Συνέντευξη στην ΕΡΤ 1 και τη Βάλια Πετούρη παραχώρησε το Σάββατο 14 Νοέμβρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά και θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας αν η κυβέρνηση είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι πριν ακόμα από την πανδημία το ΚΚΕ ζητούσε μείωση των μαθητών ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα υπογράμμισε: Αραίωση των μαθητών ανά τάξη, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Πεθαίνει ο φωτογράφος της αντίστασης Σπύρος Μελετζής


Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη του 2003 πέθανε ο Σπύρος Μελετζής. Ο Πρωτομάστορας και ποιητής της τέχνης της φωτογραφίας, όπως τον αποκάλεσαν. Ο άνθρωπος που με το φακό του αποθανάτισε το πέρασμα του φασισμού και τον αγώνα του λαού για μια νέα Ελλάδα.

Είναι μέρα μνήμης, τιμής και αγωνιστικής ανάτασης για το λαό


Τις τελευταίες μέρες κλιμακώθηκαν η κυβερνητική προπαγάνδα, οι απειλές και οι προειδοποιήσεις καταστολής, πάντα με μπόλικη χυδαιότητα από στελέχη της κυβέρνησης, σχετικά με τη φετινή αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου. Οι ίδιοι άνθρωποι που κάθε μέρα που περνάει τους τελευταίους 8 μήνες φέρνει στην επιφάνεια τις εγκληματικές τους ευθύνες για τους δεκάδες θανάτους καθημερινά, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα ότι θα είναι υπεύθυνο για «τάφους» αν τολμήσει να οργανώσει πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κι αυτό όταν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη θα γίνει με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως άλλωστε έγινε και την Πρωτομαγιά.

Σιωπητήριο με την Ασφάλεια και τις εισαγγελίες επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση


Η Ασφάλεια στα σπίτια συνδικαλιστών στην Καρδίτσα λίγες μέρες πριν το Πολυτεχνείο!

Σιωπητήριο με την Ασφάλεια και τις εισαγγελίες επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις. Σήμερα Παρασκευή πήρε σειρά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας μετά την εισαγγελική παρέμβαση που έγινε χθες Πέμπτη κατά της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. 

Τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν και φέτος


H αγωνία που όλοι οι φοιτητές έχουμε για τη συνέχεια των σπουδών μας, να γίνει αγώνας για το δικαίωμά μας σε Υγεία και Παιδεία!

Οι γιατροί δεν ξέρουμε, ξέρουν τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια του ΣΚΑΪ


Η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει την αήθη επίθεση δημοσιογράφων της πρωινής εκπομπής «Ενημέρωση» στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σε βάρος της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 
Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 14-15 Νοέμβρη 2020:

Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις


Το μεσημέρι, 14/11/1973, αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο.

Εκστρατευτικό σώμα αναχωρεί για τον πόλεμο της Κορέας


Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει, 14/11/1950, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας.

Ο πόλεμος στην Κορέα, ξεκίνησε στις 25 Ιούνη του 1950 και διήρκησε τρία χρόνια, μπορούμε να βγάλουμε πλούσια συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ και το ρόλο που έπαιξε μέσα στους στρατευμένους νέους εκείνης της περιόδου. Στον πόλεμο η Ελλάδα μέτρησε 182 νεκρούς και 610 τραυματίες1.

Πραγματοποιείται η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής

Ο Στάλιν μιλάει στην πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής


Πραγματοποιείται, 14/11/1935, στη Σοβιετική Ένωση η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής.