Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

«Έφυγε» η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης Τασούλα Τζώνη


«Έφυγε» από τη ζωή στα 91 της χρόνια η αγωνίστρια της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης, Τασούλα Τζώνη.

Συμμετείχε στο συλλαλητήριο στις 4 Δεκεμβρίου του 1944 και εικονίζεται στην εμβληματική φωτογραφία να κρατάει το πανό με το σύνθημα «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

Ερώτηση του ΚΚΕ


Ερώτηση του ΚΚΕ, για τις περικοπές στις συντάξεις των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 4093/2012 στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Οι «Λώρενς» των Βαλκανίων


Τι ακριβώς συμβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια; Τίνων «Λώρενς» απότοκο (κατ’ αντιστοιχία με αυτόν της Αραβίας που ξαναζεί πλέον στη Συρία και στη Μέση Ανατολή) είναι ο χάρτης των προτεκτοράτων στην περιοχή και των γεωπολιτικών συμφερόντων που συγκρούονται για τον έλεγχό τους;

Δέκα … μυστήρια κορίτσια!


Που δεν φοβήθηκαν κανέναν!
 
Ούτε δασκάλους …
 
Ούτε γονείς και συγγενείς …
 
Ούτε καν την … κοινωνία, τον … κόσμο (τι θα πει)!
(ΚΥΡΙΩΣ αυτούς)

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...


Τι λόγους έχει το ΝΑΤΟ να αφιερώσει μια ολόκληρη θεματική της Συνόδου υπουργών Αμυνας στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στα κράτη - μέλη, θέτοντας όρους για το ποιοι πάροχοι θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά; Γιατί οι ΗΠΑ απειλούν τη Γερμανία, μετά την έγκριση που έδωσε στην κινεζική «Huawei», να συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα; Ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η προειδοποίηση της «Huawei» ότι «η πολιτικοποίηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα αναχαιτίσει την τεχνολογική εξέλιξη και την κοινωνική πρόοδο;».

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες


Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ 
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Να στηρίξουν έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων

Εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ


 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Την επόμενη Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φασιστοειδή μαχαίρωσαν στέλεχος της ΚΝΕ


 Η καταγγελία της ΚΝΕ

Καταγγέλλουμε την επίθεση που δέχτηκε ο Άγγελος Μπαλτάς, στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από ομάδα φασιστοειδών στην περιοχή του Γέρακα. Οι φασίστες μέσα στο σκοτάδι, με μαύρες κουκούλες, τον χτύπησαν και τον μαχαίρωσαν στο χέρι.

Εκτεθειμένοι


Τα αποκαλυπτικά έγγραφα και οι χάρτες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τη βάση του Αραξου και την ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή πυρηνικά όπλα - όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν - εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών, του ΣΥΡΙΖΑ την 5ετία που μας πέρασε, αλλά και τη σημερινή της ΝΔ.

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Στις 30 Οκτώβρη στις 2 μ.μ. τα τμήματα του ΕΛΑΣ ολοκλήρωσαν την απελευθέρωση της μακεδονικής πρωτεύουσας, τη Θεσσαλονίκη.

Οι ηρωικοί απελευθερωτές έγιναν δεκτοί από το λαό της με συγκίνηση και ενθουσιασμό. Λαός και μαχητές του ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ και Εθνικής Πολιτοφυλακής γιόρτασαν τη νίκη. Χοροστάτησε ο αείμνηστος ΕΑΜίτης μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, που εκφώνησε θερμό πατριωτικό λόγο.

Στη Θεσσαλονίκη εγκαθίσταται η Διοίκηση της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, Η Ναυτική διοίκηση του ΕΛΑΝ και η Ανωτ. Διοίκηση Εθνικής Πολιτοφυλακής Μακεδονίας.