Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Αγωνιστικά κάλαντα στο «Σπίτι του Αγωνιστή»


Τα αγωνιστικά κάλαντα της ΚΝΕ και μερικά αντάρτικα τραγούδια είπε το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπεία της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της Οργάνωσης στους παλαίμαχους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνούνται τις συνομιλίες, δηλώνει ο Πούτιν


Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνήθηκαν να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Ο Ανθρωπος με το ταμπούρλο


Τάσος Λειβαδίτης «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» 1956 (απόσπασμα)

 Η ασετυλίνη που σφυρίζει στη γωνιά
ένα σπασμένο παράθυρο φιμωμένο με σκοτάδι.
Η σκεπή του μαγειρείου μπάζει νερά.
Βουίζει μες στις χαραμάδες ο άνεμος.

Το χρονικό των γεγονότων του θρυλικού  «Go Back»

Έκτακτη έκδοση της  εφ. «Ελεύθερη Λέσβος», τα Χριστούγεννα του 1944

Χριστούγεννα 1944 στην Λέσβο 
Το χρονικό των γεγονότων του θρυλικού  «Go Back»

Χριστούγεννα του 1944, σύσσωμος ο λεσβιακός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, κατέβηκε στα «Μπλόκια» της Μυτιλήνης για να αποτρέψει την απόβαση των «μαύρων» του Τόρνμπουλ (Turnbull), βροντοφωνάζοντας στους Εγγλέζους αποικιοκράτες το θρυλικό «Go Back»  και ματαιώνοντας έτσι την επιχειρούμενη νέα κατοχή του νησιού.

Κοροϊδία χωρίς ... πλαφόν και μέτρα που καταδικάζουν τον λαό


 Το περίφημο πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου είναι «μια τρύπα στο νερό» για τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε φτηνότερο αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα

Μια σειρά ρυθμίσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια τον λαό, και ταυτόχρονα δίνουν νέα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να τζογάρουν με «ασφάλεια» στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, περιλαμβάνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ύστερα από πρόταση της Κομισιόν.

Χριστούγεννα στην εποχή των τεράτων

Προσπαθώ να γράψω ένα αισιόδοξο κείμενο ταιριαστό με παραμονή Χριστουγέννων, κάτι συμβατό με την ατμόσφαιρα της αναγκαστικής διαμονής μας στην glitter εορταστική παρένθεση.

Σ' αυτό το φαντασμαγορικό σύμπαν των κουραμπιέδων, των μελομακάρονων, των «Ωσαννά» που μπερδεύονται με το «Last Christmas», το «Μarket pass» και το «Τούλι για τον Χριστούλη», των Μάγων, των Αστρων και των «Jingle bells», τα εκατομμύρια λαμπιόνια, παρότι λάμπουν εντυπωσιακά, δεν καταφέρνουν να φωτίσουν τόσες ζωές σε διωγμό.

 Νικολας Ασιμος - Τα Καλαντα


 Νικολας Ασιμος - Τα Καλαντα

Καλήν ημέραν άρχοντες κι ανοίχ'τε τα στραβά σας

Η ιστορία που θα πω να μπει μες στα μυαλά σας

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Θεούς που γεννήθηκαν 25 Δεκέμβρη

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Θεούς που γεννήθηκαν 25 Δεκέμβρη

Ευχές

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
25/12/1899

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ.

25/12/1920

Πραγματοποιείται το συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Τουρ (25-30/12/1920). Ιδρύεται το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το φάντασμα των Χριστουγέννων