Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι συνταγματική η τοποθέτηση Χ. Στυλιανίδη;


 "Σύνταγμα της Ελλάδος"

 

1) άρθρο 81 , παρά 2...!! Κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Κυβέρνησης η Υπουργός αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζονται από το άρθρο 55.

Ακίρα Κουροσάβα, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης

Στις 23 Μαρτίου 1910 γεννιέται ο Ακίρα Κουροσάβα. Ιάπωνας σκηνοθέτης, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. Οι ταινίες του, και ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου, χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους. Ο Κουροσάβα είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στη θεματολογία του, η οποία τον ξεχώρισε απ’ τους άλλους μεγάλους Ιάπωνες σκηνοθέτες, αφού άντλησε πολλά θέματα από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Μερικά από τα αριστουργήματά του ήταν: «Ρασομόν», «Οι επτά σαμουράι», «Το μυστικό φρούριο», «Γιοζιμπό», «Καγκεμούσα», «Ραν» κ.ά.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1998

 


Στις 23 Μαρτίου 1910 γεννιέται ο Ακίρα Κουροσάβα. Ιάπωνας σκηνοθέτης, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. 

Οι ταινίες του, και ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου, χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους. 

Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή η έκδοση «Αφγανιστάν. Η λαϊκή επανάσταση»


Η έκδοση «Αφγανιστάν. Η λαϊκή επανάσταση» είναι διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό κατάστημα της «Σύγχρονης Εποχής» σε μορφή e-book.

Η έκδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και σφοδρής ιδεολογικής αντιπαράθεσης αναφορικά με το περιεχόμενο των εξελίξεων αυτών.

Η δημοτικής αρχή αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα ταφής πεντάχρονου προσφυγόπουλου


Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” καταγγέλλουμε την απάνθρωπη στάση της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ Περάματος του Γιάννη Λαγουδάκη, επειδή αδιαφορεί και δεν αναλαμβάνει τα έξοδα ταφής ενός πεντάχρονου προσφυγόπουλου από τη δομή του Σχιστού που κατέληξε σε νοσοκομείο εξαιτίας ενός εκ γενετής σοβαρού προβλήματος υγείας πριν 6 ημέρες. Όλο αυτό το διάστημα το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο, λόγω της άρνησης της δημοτικής αρχής να αναλάβει τα έξοδα ταφής μιας και οι γονείς του παιδιού, αδυνατούν να τα καλύψουν.

Επαφές και συμφωνίες με το «βλέμμα» στη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές


Στρατιωτική συνεργασία, Μαύρη Θάλασσα και «πράσινες» επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Ζελένσκι

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν πολύμορφα την Ουκρανία και την παρέμβασή τους σε αυτήν ως «μοχλό» για τη συνολικότερη προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, με το «βλέμμα» στη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές και με τον λαό να μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αποτυπώθηκε και κατά την πολυήμερη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Σταγόνα στον ωκεανό τα αντισταθμιστικά μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση


Όταν είναι να κόψουν μισθούς και συντάξεις και να βάλουν νέους φόρους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, το κάνουν με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα, όταν όμως πρόκειται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων εκεί "σηκώνουν τα χέρια ψηλά", υποκλινόμενοι στους "νόμους της ελεύθερης αγοράς", δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Ήλιος εσκοτείνιασε. Δυο του Σεπτέμβρη


02/09/2021 
Γράφει: ο Δημήτρης Φεργάδης*

 Λύπη…Άφατη Λύπη. Θρήνος...βουβός.

Και Θλίψη για τον Σπάρτακο και για τον Ιησού.

Μαβίλης Λορέντζος: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει· υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι»


«Ωραίος κι επιβλητικός άντρας με τα ξανθά του γένια, τα γαλανά του μάτια και τη στέρεη κορμοστασιά. Όμως παρ’ όλο τον όγκο των εξωτερικών του στοιχείων και τον περήφανο αέρα του αριστοκράτη, που είχε, είταν άνθρωπος πολύ σεμνός και προσεχτικός στο φέρσιμο και στην κουβέντα του, σα ντροπαλό κορίτσι».

Εγκλωβισμένο είναι το ίδιο το αστικό πανεπιστήμιο...


Η κυνική δήλωση της υπουργού Παιδείας περί εγκλωβισμού των νέων στις πανεπιστημιακές σπουδές ήταν «το κερασάκι στην τούρτα» της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που επιβεβαίωσε τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για σημαντικά μικρότερο αριθμό εισαχθέντων και μεγάλο αριθμό Τμημάτων με κενές θέσεις. Συγκεκριμένα, πάνω από 40.000 υποψήφιοι δεν πέρασαν σε καμία σχολή - περίπου 18.000 περισσότεροι από πέρυσι - ενώ δεκάδες είναι τα Τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οταν μια παραλίγο μετακόμιση επιβεβαιώνει τη δυνατότητά της...


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η επιθεώρηση ως θεατρικό είδος μπορεί να έχει σχεδόν εκλείψει, αλλά η παραλίγο υπουργοποίηση Αποστολάκη και τα όσα ακολούθησαν ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εμπνεύσουν θεατρικούς συγγραφείς του είδους.

Το δάσος που γλίτωσε μαρτυρά τις εγκληματικές ευθύνες


Η εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζει κανείς στο δάσος της βορειοκεντρικής Εύβοιας, στο κομμάτι που γλίτωσε από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποτελεί πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που αφήνει τον δασικό πλούτο απροστάτευτο, χωρίς καμιά ουσιαστική πρόληψη, στο έλεος των πυρκαγιών, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της Τοπικής Διοίκησης, συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Αμαρτωλό παρελθόν, εγκληματικό παρόν και μέλλον


Η επέκταση της περιβόητης Σσυμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών», που θα προβλέπει «βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα», ήταν από τα βασικά ζητήματα στις επαφές που είχε με την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη παντοτινός σύντροφος των αγώνων για να αλλάξει ο κόσμος


Στο έργο-ποταμό του Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα με μια προσωπικότητα που είχε "πάντ' ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής του".

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι κατάφαση στη ζωή, είναι άρνηση της ηττοπάθειας, είναι πίστη στη δυνατότητα των λαϊκών ανθρώπων και του αγώνα τους να δημιουργήσουν μια άλλη ανώτερη μορφή κοινωνίας όπου θα μπορούν να ανθίσουν ολόπλευρα οι δημιουργικές ικανότητες όλων και του καθενός προσωπικά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


06/09/1683

Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου του XIV και ένας από τους κύριους εκπροσώπους της θεωρίας του μερκαντιλισμού.

06/09/1860

Γεννιέται ο ποιητής Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης.