Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Θεσσαλονίκη

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, προσαρμόζει τις εκδηλώσεις του, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, σε μία μόνο ημέρα και όχι σε τρεις, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, πήραμε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας, για να προφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Στάχτες και ΜΑΤ στην Απάνθρωπη Ωρολογιακή Βόμβα της Μόριας


Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής εξέλιξης στο κυνήγι και τον βασανισμό των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών που ΕΕ και Κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Στις στάχτες της Μόριας έσκασε η απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις. 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, στοιβαγμένοι, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας. Η Μόρια ήταν μια υγειονομική βόμβα που περίμενε να σκάσει.

Να δοθούν όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους!

Παρέμβαση στην από κοινού συνεδρίαση που πραγματοποιούν η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση νέων κυβερνητικών αντιλαϊκών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου πραγματοποίησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. (Βίντεο)

Άμεση παρέμβαση για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του Φ/Γ πλοίου «ANGELIC GLORY»

Αιχμάλωτοι της εφοπλιστικής ασυδοσίας συνεχίζουν να βρίσκονται για μήνες οι 23 ναυτεργάτες του Φ/Γ πλοίου «ANGELIC GLORY» της ναυτιλιακής εταιρείας Panthalassa  Maritime Corporation, που βρίσκεται στη ράδα του Χόνγκ – Κόνγκ.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα και την υπογράφουν μέλη του πληρώματος, γίνεται εκτενή αναφορά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους και την άμεση

Εργοδοτικά εγκλήματα


Τρεις νεκροί εργάτες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Μέσα σε 24 ώρες η εργατική τάξη θρηνεί τρεις εργαζόμενους, καθώς σημειώθηκαν εργατικά δυστυχήματα σε ΘεσσαλονίκηΔράμα και Ζάκυνθο, σε χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε «αρένες θανάτου».

Συγκεκριμένα, στην Θεσσαλονίκη, ένας 54χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι, την ώρα της δουλειάς, στο εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας, του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κατέθεσε την πρότασή της για τα μέτρα προστασίας των μαθητών και το πρόβλημα της Προσχολικής Αγωγής


Προσχολική Αγωγή

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Απ’ όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και στις σχολικές αίθουσες.

Από τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τους συλλογικούς φορείς καθηγητών - δασκάλων - βρεφονηπιοκόμων, τους συλλόγους γονέων - κηδεμόνων και την Ομοσπονδία τους αλλά και μαθητές διαπιστώνεται ότι ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιά, δεδομένης της δυναμικότητας των σχολικών συγκροτημάτων, θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες καθώς η αριθμητική σύνθεση των τάξεων αυξήθηκε στους 25 μαθητές ανά τάξη (από τον επίσης ανεπίτρεπτο αριθμό των 22 μαθητών) ενώ οι επιστημονικές προδιαγραφές θέτουν όριο 15 μαθητές ανά τάξη.

Η Κέρκυρα στη Μακρόνησο


Ήταν εκεί και απόγονοι και συνεχιστές του αγώνα των Κερκυραίων κρατουμένων. Εκείνων των εκατοντάδων ίσως κομμουνιστών ή φίλων του ΚΚΕ, αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και άλλων λαϊκών αγωνιστών της Κέρκυρας που πριν από επτά δεκαετίες οδηγήθηκαν από το μεταπολεμικό κράτος στο κολαστήριο της Μακρονήσου για τις ιδέες τους και τους αγώνες τους για το δίκιο του λαού.

Το καλάθι

«Κλείδωσε το πακέτο των ελαφρύνσεων», «"Καλάθι εργαζομένων" από τον Μητσοτάκη» είναι μερικοί από τους τίτλους που αποδίδουν την προπαγανδιστική προετοιμασία της κυβέρνησης για την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Τη μέρα εκείνη, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά, με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η προσπάθεια εμπαιγμού και παγίδευσης του λαού στις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν τα επιτελεία τους θα πέσει στο κενό.

Εξυπηρετούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τους τρομονόμους

 Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Η κύρωση συμφωνιών για την καταπολέμηση εγκλήματος μεταξύ Ελλάδας με Ρωσία και Ισραήλ, καθώς και η συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για κοινό έλεγχο στη συνοριακή δίοδο Νυμφαίας - Μακάζα συζητούνται σήμερα στη Βουλή.

Στάχτη έγινε η Μόρια

Τεράστιες οι ευθύνες κυβερνήσεων και ΕΕ


Κάηκε ολοσχερώς ο καταυλισμός Μόριας μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης καταστράφηκαν σχεδόν τα πάντα. Σκηνές και κοντέινερς έγιναν στάχτη...

ΕΛ.ΑΣ. το μεγαλείο σου!!!

Αυτή είναι η Αστυνομία-Ειδικών Φρουρών, Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη.
 

Αυτοί έχουν την απόλυτη ευθύνη γι αυτήν τη θλιβερή κατάντια στην ΕΛΑΣ.
Προσέλαβαν, εντελώς αναξιοκρατικά 1.500 Ειδικούς Φρουρούς. Εκτός ΑΣΕΠ κι εκτός Πανελληνίων εξετάσεων.
 

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί το άνοιγμα των σχολείων, γίνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Το διάστημα που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα, με την αποφασιστική στάση του λαού, η Κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε.

Ο Λ. Μαχαιρίτσας έριξε «κόκκινο στη νύχτα»

Πεθαίνει, 9/9/2019, ο μουσικός δημιουργός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο Λ. Μαχαιρίτσας είχε δώσει δυναμικό παρών στο κίνημα, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα».

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοέμβρη 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική. 

Τα γεγονότα στην Κ.Ο του ΚΚΕ στην Τασκένδη

Συγκρούσεις ξεσπούν, 9/9/1955, στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Άμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

Η ζωή των πολιτικών προσφύγων αντικειμενικά διασυνδεόταν με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στις χώρες φιλοξενίας, αλλά και την πορεία του ΚΚΕ που λάμβανε χώρα στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης και πρωτόγνωρης κατάστασης.

Ιδρύεται ο ΕΔΕΣ

Ιδρύεται, 9/9/1941, στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής.

Βασικός του στόχος δεν ήταν οι δυνάμεις Κατοχής, αλλά ο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ, όπως αναφέρουν διάφορες γερμανικές πηγές, ήδη από

Γεννήθηκε ο Λέον Τολστόι

Γεννήθηκε, 9/9/1828, ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι (28/8/1828 με το παλιό ημερολόγιο)

Ενας αριστοκράτης που αγαπούσε να ντύνεται με τα ρούχα του Ρώσου χωριάτη. Γιάσναγια Πολιάνα, όπου γεννήθηκε το 1828, Καζάν, Πετρούπολη, Καύκασος, Κριμαία, ένας αξιωματικός του τσαρικού στρατού που γράφει...

Στον στρατό θα μείνει κατάπληκτος από το μέγεθος της αμορφωσιάς και των προλήψεων του ρώσικου λαού. Θα παραιτηθεί το 1858 για να μείνει μόνο συγγραφέας.«Πόλεμος και ειρήνη», «Αννα Καρένινα»,