Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Επίλεκτη Διλοχία Μηχανικού της Ι Μεραρχίας του ΕΛΑΣ


 Στην περιοχή του Ολύμπου δρούσε η επίλεκτη Διλοχία Μηχανικού της Ι Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον ανθυπολοχαγό Αντώνη Αγγελούλη («Βρατσάνο»).

Από τον Μάρτη του 1943 έως τον Οκτώβριο του 1944 οι «μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου» εκτέλεσαν 96 δολιοφθορές στην κοιλάδα των Τεμπών, ανατινάζοντας δεκάδες αμαξοστοιχίες, χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής και τεχνικά έργα, ενώ παράλληλα εμπλέκονταν σε σκληρές μάχες με τους Γερμανούς στα χωριά Ραψάνη, Πυργετός, Καλλιπεύκη, Αμπελώνας (Καζακλάρ), Αργυροπούλι (Καρατζόλ) και αλλού. Οι γερμανικές απώλειες μετρήθηκαν σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τόνους υλικού.

Ο ΕΠΟΝίτικος Τύπος


(...) Με τη Νέα Γενιά, που ήταν και το όργανο του ΚΣ της ΕΠΟΝ και έβγαινε στις αρχές του Μάρτη του 1943, κυκλοφορούσαν από τις επονίτικες οργανώσεις δεκάδες άλλες εφημερίδες. Λίγες από αυτές τυπωμένες, οι περισσότερες στον πολύγραφο και πολλές γραμμένες με το χέρι. Νεολαιίστικες εφημερίδες, που έφερναν στο κίνημα της Αντίστασης την ηρωική δράση της νεολαίας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. (...)

Δυναμική κινητοποίηση υγειονομικών και εργαζομένων για την προστασία της υγείας


Τις μάσκες τους με τα ονόματά τους και τα χρόνια εργασίας τους κρέμασαν στα κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σήμερα οι υγειονομικοί κατά τη διάρκεια της απεργιακής τους συγκέντρωσης.

«Τους χαρίζουμε τα χρόνια μας, αλλά δεν τους χαρίζουμε τους αγώνες μας, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», δήλωσαν με αυτή τη συμβολική τους κίνηση, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών, των ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες


Ελεύθεροι
αφέθηκαν οι 31 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ καθώς η δίκη τους έλαβε αναβολή για τις 25 Φλεβάρη και το Δικαστήριο ήρε την κράτησή τους.

Οι 31 έγιναν δεκτοί με συνθήματα κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του ΑΠΘ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια.

Η θρυλική ΕΠΟΝ δείχνει το δρόμο της νεολαίας μας

Αρ. Πρ: 272                                                                                                        18/02/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στις 23 Φλεβάρη 1943

Η θρυλική ΕΠΟΝ δείχνει το δρόμο της νεολαίας μας

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε σε συνθήκες Κατοχής, παρά την ασφυκτική πίεση που επέβαλαν οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία, η ωμή βία των κατακτητών και των δοσίλογων συνεργατών τους. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας» τονίζει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. 

Κόκκινος στρατός

                                                  Ομιλία του Λένιν στον Κόκκινο Στρατό

Μέρα του Κόκκινου Στρατού, 23/2/1918. Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση.

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917, άνοιξε αντικειμενικά την εποχή για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την κεφαλαιοκρατική εκμεταλλευτική κοινωνία προς τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τραγική επιβεβαίωση


Ο θάνατος από κορονοϊό ενός εργαζόμενου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποτελεί μια τραγική επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μιας κατάστασης που αντί να βελτιώνεται, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, αφού είναι γνωστοί οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, κοστίζοντας πλέον και σε νεκρούς.

Παίρνουμε θέση με τον κλάδο για να υπερασπιστούμε το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα


Εν μέσω πανδημίας, με πολλά σχολεία κλειστά και με δεδομένο ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) με ΦΕΚ 140/20-1-2021 και τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο».

48ωρη απεργία από σήμερα ενάντια στην επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης


Σε εξέλιξη είναι από τα μεσάνυχτα η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις οργανικές συνθέσεις, στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Η δημοκρατία μπήκε στις σχολές...


«Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των φοιτητών!» διατρανώνει η ΚΝΕ με νέο spot που κυκλοφόρησε για την καταστολή στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν!


Σήμερα από νωρίς το πρωί Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ με αίτημα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές. H απάντηση της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών ήταν ένα νέο όργιο καταστολής σε βάρος των φοιτητών!

Για τον θάνατο συναδέλφου μας από κορονοϊό

Το Σωματείο Εργαζόμενων στην επιχείρηση Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο συναδέλφου που εργαζόταν σε κατάστημα του Πειραιά από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο άδικος θάνατος του εργαζόμενου, που έσβησε αβοήθητος στο σπίτι του, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τα μέτρα προστασίας που ζητούν οι υγειονομικοί, δεκάδες φορείς και σωματεία, όπως και το σωματείο μας, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/02/1440

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

23/02/1918

Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση.

Κόκκινος Στρατός